facebook
twitter

Първа страница

VW ще реши за завода в България или Турция в средата на август

Световната новина е свързана с партньорството между VW и Ford в производството на електрически коли
2 720
 faz.de
Джим Хакет (вляво) и Херберт Дийс - новите партньори в производството на ел. автомобили.

Турция е най-вероятният избор на ръководството на VW за построяване на нов завод. Това съобщиха няколко германски медии. В четвъртък до късно вечерта във Волфсбург  заседава надзорният съвет на концерна. От там е изтекла информацията, че новият завод ще бъде построен вероятно в Измир. На финалната права концернът избира между България и Турция. Окончателното решение ще бъде взето в средата на август, съобщи "Ханделсблат", опровергавайки първоначалната информация, че решението вече е взето.

Причината да се търси място за нов завод е, че заводът в Емден, в който се произвежда VW Passat, ще се преобразува в производство на електрически коли. 

Концернът търси ново място от година. В началото се избираше между 10 възможности в четири източноевропейски страни и Турция. Новият завод ще произвежда няколко модела автомобили на "Шкода" плюс VW Passat.

Независимо дали в България или Турция на VW ще му е по-евтино отколкото в Германия, отбелязва "Ханделсблат". Вероятният избор ще бъде място край Измир, тъй като според източници от концерна, инвестицията в България ще е със 100 милиона евро по-скъпа. Но решението в полза на Турция е свързано с политически проблеми, свързани с режима на президента Ердоган, който отмени част от демократичните права след опита за преврат преди 3 години. Според "Ханделсблат" "Фолксваген" ще използва идните седмици, за да проучи състоянието на човешките права в Турция и да изиска някакви гаранции за спазването им, както и за правната сигурност.  Що се отнася до последното, България е за предпочитане, тъй като е член на ЕС, коментира изданието и допълва, че германското правителство не е дало индикации, че е против концернът да построи завод в Турция.

Страната е привлекателна и защото с 80-милионното си население представлява голям пазар, особено на VW Passat.

Ако заводът е в Измир, продажбите на тази марка неизбежно ще се вдигнат още. Също така турската държава има намерение да купи VW Passat за администрацията.

Концернът ще инвестира 1 милиард в строителството на завода.  Плановете са да се произвеждат 300 000 коли годишно.

Иначе световната новина, свързана с VW, не е къде ще е новият им завод, а обявяването на партньорството му с "Форд", създавайки неприятности за „Бе Ем Ве“ (BMW) и „Даймлер“ (Daimler).

Главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс и този на Ford Джим Хакет избраха прекрасен хотел на „Уолстрийт“, за да представят своя нов автомобилен съюз. Двамата изпълнителни директори искат да покажат на американския фондов пазар и финансовия свят, че възнамеряват да създадат мощен съюз, съобщи "Ханделсблат".

Алиансът в Ню Йорк е повратна точка. От ожесточени конкуренти в бизнеса с двигатели с вътрешно горене стават партньори с въвеждането на електромобили.

Чрез сливане и двата гиганта могат значително да увеличат броя на електрическите си автомобили и да определят индустриални стандарти. Никога преди не е имало такава цялостна подмяна на возията и частите на автомобила. Това е съюз, който пренарежда баланса на силите в автомобилната индустрия. Индустрията казва: През следващите една до две години повечето от другите производители ще се нуждаят от партньорства, за да балансират мощността и обема в ерата на електромобилността.  VW и Форд установяват стандарти.

Никоя автомобилна компания, с изключение на “Тесла“, не разчита толкова радикално на електрическата мобилност, колкото Volkswagen. Очаква се електрическият двигател да се превърне в най-важния двигател през следващите години. Първите фабрики за автомобили вече се преобразуват. Заводите, в които все още работи върху дизелови и бензинови двигатели, вероятно ще спрат в обозримо бъдеще.

Пътната карта е следната: само до 2023 г. производителят на автомобили във Волфсбург инвестира повече от 30 милиарда евро в електромобилност. В началото на 2030 г. се очаква последният нов двигател с вътрешно горене на Volkswagen да се появи на пазара, който ще се продава през около 2040 г. Ако се приеме, че животът му е около десет години, последният такъв се очаква да изчезне от пътищата около 2050 г.

През следващите десет години Volkswagen ще произведе около 22 милиона електрически автомобили. Планират се около 70 различни модела. До 2030 г. главният изпълнителен директор Дийс възнамерява да постигне електрически дял от около 40% от собствения си автомобилен парк в Европа и Китай. Още тази и следващата година нещата ще напреднат бързо. През 2019 г. холдингът иска да продаде около 100 000 автомобили изцяло на батерии в световен мащаб, а до 2020 г. вече трябва да бъдат повече от 500 000. За сравнение: миналата година имаше само 25 000, както потвърди преди няколко дни главния финансов директор Франк Витер на конференция на инвеститорите.

Ключова роля играе електрическата платформа MEB (“Модулна електрическа конструкция”), разработена от самия Volkswagen. Платформата е нещо като невидима субструктура на автомобила. Тя включва двигателя, шасито, охлаждането и – електрическото задвижване – батериите. Веднага след избухването на дизеловия скандал, Volkswagen реши през есента на 2015 г. да разработи напълно нова електрическа платформа за цялата компания. Почти всички дъщерни дружества ще трябва да разработят нови електрически автомобили въз основа на тази платформа. Тъй като същите компоненти могат да бъдат използвани милиони пъти, компанията ще реализира милиарди спестявания.

 Със собствената си електрическа платформа VW въвежда различен подход от своите двама южногермански конкуренти – Daimler и BMW. Вместо нея първокласните производители използват смесени форми за производствените комплекти, които се използват еднакво за електрическите автомобили и за моделите с бензин или дизел. Френската корпорация PSA също подкрепя тази смесена система.

Volkswagen е с четири до пет пъти по-голям капацитет от конкурентите си в южната част на Германия. Затова си струва компанията, базирана във Волфсбург, да разработи своя собствена електрическа платформа. За точната цена Volkswagen мълчи; в индустриалните среди обаче се считат за реалистични около 2 милиарда евро. С оглед на значително по-малките им количества, Daimler и BMW трябва да действат по-предпазливо. Поради несигурността, свързана с въвеждането на електромобилите, те първоначално са избрали смесени форми в платформите.

До 2022 г. Volkswagen вече обяви 15 различни модели MEB. Те включват лимузини, все по-важните джипове и микробуси. Волфсбург ще може да достигне световен пазарен дял от 35% за електрическите автомобили до 2025 г.. Освен „Тесла“, няма друг автомобилен производител, който да следи навлизането на електрическата мобилност така последователно.

 

Ключови думи:

завод, VW, Ford
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големи рокади по време на криза в автоиндустрията

07.08.2020

1133
Борисов: Има половин милиард бонбонки за Северозапада

28.07.2020

Обновена

10920 90
Появи се ново огнище на коронавирус в завод в Севлиево

20.07.2020

6618 1

Коментари

Stern

.

Stern

VW разбрали за условията, които им предлага Баце и почвам да бегам, бате.

 

Също така турската държава има намерение да купи VW Passat за администрацията.

Е, тук ни бият категорично. Българският чиновник не сяда на нещо по-слабо от Мерджан.

сталкер пустиняк

Иначе световната новина, свързана с VW, не е къде ще е новият им завод, а обявяването на партньорството му с "Форд", създавайки неприятности за „Бе Ем Ве“ (BMW) и „Даймлер“ (Daimler).

 

Съмнява ме, че една комбинация с Форд ще създаде неприятности на BMW и Мерцедес. 

BMW и Мерцедес  могат да паднат до това ниво, ако се обединят, примерно с Фиат. 

Калорифер

Да, голямата новина наистина е партньорството между Форд и VW. И да - BMW и Мерцедес ще се замислят, защото това партньорство не е за автомобилите изобщо, а за електрическия сегмент, където в по-голяма или в по-малка степен всички са с относително равен старт.
И за най-голямо съжаление, не се вижда, нито чува и най-маллката идея за нашата стратегия. То не се чува нищо за никаква стратегия по която и да е от технологиите на бъдещето - нито от Него, нито от министрите Му. Ама важното е, че се разбират - той е прост, те са прости...

торбаЛан

Като се има изпонавпредвид, че VW държат Шкода, Ауди, Сеат, Порше и Ролс-Ройс, а Форд - Волво Линкълн и Ягуар, то обединението между Форд и VW не изглежда като да обединиш Трабант и Вартбург.

Solace

ФауВе може да са видяли, че сме балъци, и сега да чакат да обявим, че държавата скача в проекта с повече милиони, отколкото Турция. И ще кандисат да са тук, щото турският пазар е на една ръка разстояние...

Ад мин

Мъчително некадърен превод. Вероятно с некъв гугъл преводач. И кои ли са тези "няколко марки Шкода"?

Стигнах до тук и не можах да прочета четивото до край

First Strike

Мъчително некадърен превод.

Няма посочен източник. Манджа с грозде. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Все пак утешително е, че стигнахме до финала, т.е. преди Сърбия и Румъния.

TRIF007

И добре и зле.

Ако построят завод ще има нови работни места, мангизи някакви и вероятно по достъпни резервни части.

В необозримото бъдеще може и на електрички да премине завода.

От друга страна швабите си изнасят мръсните дизели навън и не ми се ще да се дишат още сажди в БГ.

Що направо не си построят нов завод за електрички в БГ. Пак ще им излиза по - евтинко. Да ама не.

Та бих предпочел ако някои строи завод за автомобили да е направо за електрички.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Аз викам линията за "Гоуфове" да е у Перник.  Пазарът е сигурен.

New Vance

  Вчера - оня ден, наши форумци се питаха как Баце ще отиграе новината..

Некои си мислеха, че Баце ще ся изчерви, па да мутолеви.. Ама не познаха.. Баце е Бахур, та дрънка.. 

 

  Желязна психика има.. Хич му не пука .. Бацето му с Баце .. Ха вижте..

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7556691

 

пп   Не е лишен от некои способности, но при всичко това е една кратуна, хич не е за държавна глава.

Luft hans

Никога преди не е имало такава цялостна подмяна на возията и частите на автомобила."

 Ко каза???? Това е унизителен резултат дори и за директен Гугъл превод.

редник

Концернът ще инвестира 1 милиард в строителството на завода.  Плановете са да се произвеждат 300 000 коли годишно.

 

Слабаци!

Ние ще "инвестираме" 2 милиарда в Локхийд Мартин...

Желязко Желев

        Направо в десятката.Нещо като хайко пост.Става и за великолепен журналистически въпрос.Боко рязко ще вдигне кръвно,ще се види как почервенява в реално време,ще си прихапе езика само и само да не каже какво мисли щото край на премиерството.Радев пък ще получи треперене като на Меркел и ще дав първосигнален отговор като ясно ще проличи че бие Борисов по всички показатели.

       Пази боже България докато се освястим.

редник

А за превода - списването на вестника става все по-зле...

Тъжно и жалко...

Влез или се регистрирай за да коментираш