facebook
twitter

Първа страница

Таванът на обезщетение за смърт на пътя ще се фиксира на 60 000 лв.

Всяка травма при катастрофа ще се оценява по точкова система
1290
 Снимка: Архив
В момента при катастрофи със смърт на пътя съдът масово определя само обезщетения за неимуществени вреди за близките. Целта на новата методика е да се доказват в по-голяма степен имуществените вреди с необходимите документи.

Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата на загинал при катастрофа на пътя да получава всеки един от най-близките му роднини - съпруг/а, деца и родители. Отделно от това всяка травма за пострадали в пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се оценява в точки в зависимост от увреждането. Една точка да е равна на минималната работна заплата.

Това предвижда проект на методика за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, плащани по "Гражданска отговорност" при катастрофи. Той бе представен в понеделник от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционния фонд. 

До идеята за методика с обективни критерии за размера на обезщетенията при смърт или травми на пътя, от която да се ръководят съдилищата, се стигна след острата реакция на застрахователите през миналата година. През юни 2018 г. Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, с което разшири обхвата на роднините, които могат да претендират за компенсации при смърт на близък при катастрофа. Към съпрузите, децата и родителите бяха включени братя, сестри, баби, дядовци, лели, чичовци и всякакви близки до жертвата. Тогава застрахователите предупредиха, че това решение може да доведе до сериозни загуби и ще трябва да се покриват допълнителни разходи от 800 милиона до 1.3 милиарда лева, което ще доведе до рязко покачване на цената на "Гражданска отговорност". Недоволството им дойде и от силно завишените през последните години суми, които някои съдилища присъждат като обезщетения за емоционални страдания при смърт на пътя.

Под натиска на застрахователите в края на миналата година депутатите приеха лимити в Кодекса за застраховане за неимуществените обезщетения при катастрофи. Те бяха силно критикувани от адвокатската колегия и определени като грубо посегателство върху правовия ред. За най-близките роднини - съпрузи, деца, родители, бе определен таван на компенсацията до 20 000 лв., а за по-далечните роднини - до 5000 лв. Гласувано бе също тези ограничения да действат временно до приемането на методика с ясни критерии за определяне на обезщетенията, по която да се ръководи съдът.

От проекта на методиката става ясно, че за далечните роднини таванът от 5000 лв. при смърт на пътя се запазва. За най-близките роднини обаче сумата е завишена на 60 000 лв. в сравнение със сегашните 20 000 лв.  При някои специфични случаи като смърт на малко дете или на бременна жена компенсацията за болки и страдания на близките може да нарасне с до 75%. Към тези обезщетения обаче може да бъдат отсъдени и компенсации за имуществени вреди заради загубата на доход в семейството и издръжката на децата.

Новото е, че неимуществените обезщетения за телесни увреждания вследствие на катастрофа ще се определят по точкова система. Лекари са оценили всяка травма с определен брой точки, като една точка е равна на минималната работна заплата. Точките при телесни увреждания са така разчетени, че максималният им брой е 200. През 2020 г., когато се очаква да влезе в сила методиката, минималната заплата е планирано да нарасне от сегашните 560 на 610 лева. Това означава при политравма максималната сума да достигне 112 хил. лв. Към това обезщетение също може да бъде присъдена и компенсация за нетрудоспособност, разноски за лечение и полагане на домашна грижа.

Всъщност, както и досега, застрахователят ще решава какво да бъде обезщетението, а който не е доволен от него, ще може да се обърне към съда. Според председателя на АБЗ Константин Велев методиката предлага справедлив механизъм на база на сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании. "С въвеждането на методиката ще се избегнат субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в различните съдилища. В момента за едни и същи случаи в различните съдилища неимуществените вреди варират от 80 хил. до 150 хил. лева", посочи Велев. Според него бъдещата наредба ще създаде и предвидимост какво могат да очакват застрахователите, пострадалите лица и техните близки.

Авторите на методиката представиха примери от досегашната съдебна практика с лека, тежка и политравма при ПТП, които показват, че след прилагане на методиката ще се получат по-високи обезщетения - имуществени и неимуществени. Малко по-ниска ще е компенсацията единствено при смърт на пътя. Застрахователите не очакват да се повиши цената на "Гражданска отговорност" при въвеждане на бъдещата наредба.

Адвокати от Националното сдружение на пострадалите при катастрофи обаче твърдят, че методиката намалява до три пъти сумите, които в момента определят съдилищата. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи уточни, че за смъртта на дете се предлага обезщетение от 75 хил. лева при 150-200 хил., давани от съдилищата в момента. "Искат да ни накарат да сме европейци втора ръка - същите тези български застрахователи, които при катастрофа в чужбина плащат след съдебни решения по 1 млн. евро обезщетения за загинал", допълни той.

 

ПРОЦЕДУРА

Самата методика е разработена от консултантска компания "HLB България", като в работата са участвали 16 експерти - лекари, психолози, актюери и финансисти. Възложител е Гаранционният фонд, но стойността на договора не бе оповестена.

Методологията предлага двукомпонентно обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, като при изготвянето е анализирана практиката във Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и Румъния, обясни ръководителят на проекта в консултанта "HLB България" Розалина Градинарова. Предстоят обществени обсъждания на проекта на методиката, след което три ведомства - Комисията за финансов надзор, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, ще подготвят и утвърдят съответната наредба. Това трябва да стане до 7 декември тази година.
 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Частните лотарийни компании плашат с обезщетения за милиарди

23.01.2020

2601 12
С почти 50% са се увеличили загиналите при катастрофи в София

20.01.2020

462 1
5 държави искат обезщетение от Техеран за сваления самолет

17.01.2020

4749 6

Коментари

Stern

Успешен завършек на постепенното сваряване на жабата:

Котлонът на 1- задължителна ГО, така ще е евтина.

Котлонът на 2- вдигаме гражданската заради 2-3 дружесва, които не плащат в чужбина.

Котлонът на 3- вдигаме я с още 50-80%, защото съдилищата присъждат големи обезщетения.

Котлонът на 4- с методика ограничаваме обезщетенията, но вече удвоените премии си остават.

И ?-та е сварена.

ПероВТ

В момента най-ниското обезщетение за смърт в ПТП без съпричиняване и вина, е 80 000 лева на всеки наследник - деца, съпруг и евентуално - възрастни родители. Тези пари се  постигат чрез формални преговори със застрахователя. Ако не са доволни обезщетените, се ходи на дело. Обикновено на първа инстанция се присъждат около 100 000, а до трета обезщетението на наследник достига 150 000.  Тази сума не е голяма на фона на обезщетенията в останалите европейски страни, а и като се съпостави нивото на ГО у нас с това в другите страни - 2-3 пъти по-ниско. Върви лобистка кампания в полза на застрахователите, довела досега до увеличаване в рамките на една година с 50% на ГО. Използват се измислени мотиви като -прекомерни претенции на далечни роднини, злоупотреби от страна на румънски клиенти и др. Претенции от страна на по-далечни роднини винаги е имало, на съдилищата са били и преди и сега сдържани - присъждат обикновено на далечни роднини, за които се е грижил изцяло загиналият - например сирак, за който се е грижил вуйчо или чичо. Вторият мотив се опровергава от факта, че трима наши застрахователи работят добре в Румъния и не се оттеглят, независимо от по-големите обезщетения, които плащат и от съотношението бонус малус от 50 към 80% - у нас се предлага убийствено за застрахованите съотношение от 30 към 400%, при това малусът да расте не на базата единствено на нарушения, довели до застрахователни щети, а на всички възможни нарушения. За съжаление и в парламента, и в КФН няма лоби на застрахованите, а единствено лоби на застраховатилите. Реват, че са на загуба, а някои от тях намират излишни стотици милиони за покупката на ЧЕЗ. Ситуацията може да се нормализира само чрез поява на държавен застраховател, който да възстанови конкуренцията на пазара и да премахне монопола и тежкия лобизъм.

ПероВТ

Злоупотребява се и с т.нар. емоционални страдания. При смърт на близък  зад т.нар. емоционални страдания стоят всъщност обезщетения за загуба на финансови средства, които загиналият близък би предоставил на наследниците под формата на издръжка - например съпруг - на децата си, на съпругата или на възрастните си родители. В други европейски държави обезщетенията са разделени - отделно - голяма сума за издръжка на наследниците, отделно - много по-малка за компенсиране на претърпяните болки и страдания. Нашият закон не предвижда обезщетение за издръжка и го включва при т.нар. емоционални страдания. Застрахователите биха били прави да протестират срещу подобни високи обезщетения, ако плащаха големи суми за издръжка на близките роднини, което обаче те не правят. 

Energyx2

След като цената на полицата ГО не е обвързана с доходите /примерно-Булстрад-мощност, регион на регистрация, възраст на водача на автомобила/, не виждам логиката обезщетението да е обвързано с доходите.

Леля_Стойка_III

ГО е една от най-големите далавери! Държавата следи чрез органите си дали имаш ГО, ако нямаш те глобява, т.е. държавата те задължава да идеш при частно дружество да се застраховаш. Като ще е така да има и държавно застрахователно дружество с по-ниски цени, ама няма ...

Apolitichen

Всъщност, както и досега, застрахователят ще решава какво да е обезщетението, а който не е доволен от него, ще може да се обърне към съда.

Ами да започнем всеки да решава каква да му е застрахователната полица, а който не е доволен, да се обръща към съда. Превеждам един лев по “Гражданска отговорност” към Левинс. Тия възразяват. Превеждам още един лев и така всеки месец докато изтече годината и “Гражданската отговорност. А пък съдът след пет-десет-сто години нека си решава дали тия 12лв. са били достатъчни за покриване на разходи по не възникнали и несъществуващи ПТП, причинени от мен, опс гражданското лице-автомобила, чийто собственик съм.

ПероВТ

До тук - никаква реакция на плановете на застрахователното лоби да одере още две кожи от всеки собственик на кола и да намали трикратно сегашните мизерни обезщетения за пострадали при ПТП. Българите очевидно смятат, че на тях няма да им се случи случка. Не е зле да знаят, че вероятността да попаднат сред  10-те хиляди тежко ранени или 1000-та загинали годишно е по-голяма, отколкото да "изтъркат" 250 лева от талонче на късмета.  Лобизмът е толкова тежък, че повечето депутати и членове на управата на КФН са за затвора. Не са впечатлени нито опозицията, нито прокуратурата. Президентът Радев също смята, че кражбата на половината от милиарда, събиран от избирателите му чрез ГО, не е негова работа. А дано Мая или новата политическа надежда Слави се произнесат по въпроса. Ама надали. Застрахователите имат достатъчно наши пари да купят всички тях. И го правят.

Danibus

Абсолютно сте прав, че в случая става въпрос за тежък лобизъм от страна на застрахователите и тяхното лоби. Слагането на горен лимит на обезщетенията за смърт при ПТП е отговора на това лоби на тълк.решение на ВКС което е посочено в статията и е в драстично нарушение на храмовият ред и правата на гражданите. При определяне на размера на обезщетенията за неимуществени вреди съдилищата винаги подхождат строго конкретно с оглед на конкретните по делото факти и по справедливост. Сега с тези лимити на пръв поглед се отнема свободата на съдилищата за извършването на такава преценка. 

редник

 

 Реват, че са на загуба, а някои от тях намират излишни стотици милиони за покупката на ЧЕЗ. Ситуацията може да се нормализира само чрез поява на държавен застраховател, който да възстанови конкуренцията на пазара и да премахне монопола и тежкия лобизъм.

 

Taka e!

Много пъти съм писал, че време да се възстанови държавното застраховане!

 

И още - в чужбина съм и за тези две седмици си направих застраховка, а колата ми е на паркинг и тези 2 седмици няма да се кара, но има ГО - та трябва да променят сроковете на ГО - примерно като винетките - уикенд, седмична, месечна, а защо не и дневна...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×