facebook
twitter

Първа страница

Стари проблеми на София отново подпалиха протести

В дъното на напрежението са отново зелени площи и детски площадки
1436
Детската площадка пред бл. 19-21 в "Младост" 1 преди и след намесата на и.д. кмет Румен Русев.

Жители на няколко квартала на София излязоха през уикенда на протест срещу стари нерешени проблеми. Исканията им бяха свързани с познати недъзи в столицата - презастрояване, липса на детски градини, лоша инфраструктура.

В „Младост” 1 десетки протестираха срещу премахването на детската площадка пред блокове 19-21 по решение на временния кмет на района Румен Русев. Това е същата детска площадка, която подпали бунта, довел до частични избори в края на 2016 г. и избора на Десислава Иванчева за районен кмет. Уредите за игра се намират на частен терен, отреден за застрояване. Собственикът се опита да започне строеж на общежитие в имота си през лятото на 2016 г., но след намесата на Борисов, който свали доверието си от тогавашната кметица и предизвика частични избори, около проекта спря да се шуми. Сега формалният повод да се премахнат съоръженията на детската площадка е, че са опасни.

Действията на Румен Русев изведоха на протест живеещите в района, които отново настояват за възстановяване на площадката и на терена като общински. Според независимия общински съветник Войслав Тодоров липсва протокол, че съоръженията са опасни, а "само се стъпва на някакъв сигнал". Протестът на "Младост" бе подкрепен и от жители на „Дружба” и „Дианабад”, в които зелените площи също са под постоянна заплаха от инвеститорски апетити.

Не за пръв път излязоха на протест и в "Манастирски ливади". Там родители на малки деца недоволстват, че няма детски градини и достатъчно яслени групи в квартала. Те организираха петиция, в която са се включили над 300 граждани. Поставените в нея въпроси са защо за миналата година на територията на „Манастирски ливади” е имало само 50 свободни места в детските ясли и защо за поредна година само се обещава, че ще се строят детски градини и ясли в квартала. Подписката ще бъде връчена на кмета на "Триадица" Николай Терзиев.

Жители на „Горубляне” за втора поредна неделя излязоха и блокираха „Цариградско шосе”. Те са недоволни от това, че не са обезщетени за земи, включени в зелени зони в „Младост”. Хората от „Горубляне” искат още мораториум върху продажбата на държавна и общинска земя до приключването на обезщетяването и настояват новият парк „Изток” да се изгради само върху държавни и общински терени. В тази част на София също недоволстват от липсата на достатъчно детски площадки, изградена канализация, тротоари, велоалеи и от зле организирания градски транспорт.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Десислава Иванчева даде заявка за участие и на местните избори

26.05.2019

1400 5
Слаб трус е усетен до София

26.05.2019

2823 6
Проучване намери място за още народ в „Младост"

Коментари

Stern

Ами нали затова спретнаха мероприятие на кметицата. Откъде накъде някакви зеленини и площадки ще пречат на папането? От деца не се печели, друго си е да се вдигне блок.

Neopol

Зеленият рекет достига до крайности, но също така крайност е и да искаш да застрояваш тесни междублокови пространства. Разумно решение няма да се намери, дотогава, докато София е столица и икономически център, който засмуква страната към себе си. Крайно време е България да има нова столица - нов град изграден в географския център на страната - Севтополис в полето между язовир Копринка и прохода Шипка. Това ще е и едно поле за инвестиционна изява без проблемите сега.

 

НЕРВЕН

Идвайте селяни в София.Има още толкова паркове за застрояване.Ще има място за всеки..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×