facebook
twitter

Първа страница

Серия от скандали спря ремонта на правителството

Претендентът за транспортното ведомство Александър Манолев се отказа да заеме поста
1520
Илияна Кирилова
Александър Манолев

Министрите в оставка – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, ще продължат да заемат постовете си, макар че трябваше да бъдат освободени вчера. Това стана след серия от скандали в парламента. Управляващото мнозинство реши, че ще отложи гласуването с оправданието, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на предлагания бъдещ шеф на МВР Младен Маринов от настоящия му пост на главен секретар на вътрешното ведомство. Държавният глава е на международна среща в чужбина вчера и днес. От президентството заявиха, че след завръщането си Радев ще разгледа предложението на правителството да освободи Маринов, без да конкретизират дали указът ще бъде подписан.

Часове след скандала в парламента избраникът на премиера Бойко Борисов за транспортното министерство Александър Манолев съобщи, че се отказва да оглави ведомството. Като причина той посочи, че кандидатурата му била подложена на „координирана медийна атака“ със „скалъпени твърдения“. Съвпадението между неговото решение и отложените оставки на действащите министри остави впечатлението, че ГЕРБ се опитва да си осигури време, за да открие друг човек за поста, който Манолев трябваше да заеме. Парадоксът в случая е, че ако имаше указ на президента, Манолев би бил назначен за министър броени часове преди да се откаже от поста. В момента той е зам.-министър на икономиката. На извънреден брифинг в Министерския съвет вчера, на който обяви оттеглянето си, Манолев заяви, че още не е решил дали ще продължи да заема сегашния си пост. Думата за това имал и премиерът Борисов. Кога и какви конкретно промени ще има в кабинета така и не стана ясно.

Управляващите не дадоха никакъв сигнал, че може да има проблем с оставките до вчера сутринта, когато парламентът трябваше да ги обсъди и гласува. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи за липсващия указ и предложи решението за освобождаването на министрите да бъде отложено. Със 121 гласа „за“, 23 „против“ и 32 „въздържали се“ предложението й беше подкрепено.

По-късно Караянчева разказа, че в сряда на обяд е позвънила на президента и от разговора останала с впечатлението, че Радев ще подпише указа още същия ден. „Ще изпълня задълженията си, когато документите се окомплектоват и са в Народното събрание. Не мисля за извънредно заседание. Ако другата седмица президентът подпише указа, най-вероятно в сряда или четвъртък очакваме документа от него“, посочи председателят на Народното събрание.

Според източник на в. "Сега" в ръководството на МВР документите за освобождаването на главния секретар на МВР са били предадени от Министерския съвет в деловодството на президентската институция в 10.30 часа в сряда. Пред БНТ обаче от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че предложението за освобождаване на Младен Маринов е получено в президентската институция вчера в 11 ч. и 37 мин. Оттам напомниха, че издаването на указ от президента изисква спазването на всички установени процедури. И подчертаха, че не може да се очаква от държавния глава да взима кадрови решения под натиск, още повече когато те засягат националната сигурност на страната. По Конституция няма срок за подписване на указа.

„Не знам дали е случайно. Ще чакаме, ще изкараме още 1-2 седмици. Няма проблем“, коментира лаконично депутатът Георги Марков от ГЕРБ. Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обаче допусна, че може да има умисъл от страна на държавния глава. „Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза, като бави този указ и по този начин блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри. Това не би било държавнически ход“, каза Сидеров. От ДПС отказаха да коментират, докато не се запознаят с „фактологията“. Депутатите на БСП останаха изненадани и допуснаха, че случващото се дължи на лоша комуникация между президентството и Народното събрание. По-късно вчера председателят на НФСБ Валери Симеонов примирено коментира в тв ефира, че не е съгласен  с оттеглянето на кандидатури под медиен натиск.

„Със скалъпени твърдения и без никакви доказателства се опитват да блокират работата ми в Министерство на транспорта. Явно някой се притеснява от политиката и реформите, които бих провеждал“, оплака се Манолев. Решението за оттеглянето му било съгласувано с премиера Бойко Борисов и ресорния вицепремиер Валери Симеонов.

От ГЕРБ посрещнаха новината с пълно мълчание. Никакъв отговор нямаше и на опитите на в. „Сега“ да научи от Министерския съвет дали има някаква яснота кога ще бъде обявена новата номинация за поста. Реагира единствено Волен Сидеров. „Познавайки как Бойко Борисов постъпва в такива случаи, той със сигурност е решил Александър Манолев да се оттегли, за да няма никаква сянка на съмнение“, коментира вождът на „Атака“. И допълни: „Има една доста концентрирана атака. На който се сетим могат да му извадят неща от 15-20 години, които така да се навържат, че той да изглежда лош“.

В понеделник предстои поредно заседание на съвета на управляващата коалиция. Очаква се ГЕРБ да обяви тогава своя нов кандидат за транспортното министерство.

МИНАЛО

Според публикация на "Капитал" Манолев и баща му - бивш митничар и дългогодишен кмет на село Кулата, са спечелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за десетки милиони. През 1997 г. Александър Манолев учредява дружеството "Ал Ко Мер" заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК - към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо, пише изданието. Във фирмите "Пиринплод - 99" , "Пиринплод" и "Марти мед" Манолев се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му "Бинго Елит" в Благоевград, припомнят от "Капитал". А през 2006 г. е учредено дружеството "Рок 2005", в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов - Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански. Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на "Марти мед"). В периода между 2012 г. и 2015 г., чрез различни фирми Манолев печели в продължение на няколко години множество обществени поръчки с държавното дружество "Мини Марица-изток" за доставка на метали и смазки. Част от фирмите - "Ес Ди Ес Про" и "Ава енерджи", според "Капитал", са създадени малко преди да започне изпълнението на поръчките. 

Кандидатът за транспортен министър има два пътни инцидента, заради които е имал досег и със съдебната система. Първият е от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се е оплакал, че настоящият зам.-министър на транспорта е засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с репликата "Ти на какъв се правиш" и го замерил с бутилка вода. Образуваното дело за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията. Другият инцидент е от 2012 г., когато - според прокуратурата - при забранен завой по столичния бул. "Васил Левски" блъска жена, която половин година по-късно умира. Александър Манолев е оправдан на две съдебни инстанции, като съдиите от градския съд посочват, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случая още текат две граждански дела от наследниците на починалата жена.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

556 12
Борисов бе награден с най-важния орден на Сърбия

15.02.2019

752 38
Политиците купуват с държавни пари индулгенция за греховете си

13.02.2019

Людмил Илиев

2019 1

Коментари

Sine_metu

Мда. На две магарета не могат сено да разделят

 

JR

"Наше" момче, сикаджийче...

Sine_metu

Четв., 13/09/2018 - 20:14 (нов)

JR

"Наше" момче, сикаджийче...

 

Не знам за кого говориш.

Знам, че за назначаване на най- обикновена длъжност в половината държавни ведомства, в МВР и транспорта със сигурност, се искат справки и от Прокуратурата, и от НСС. Съдимостта башка.

Разследванията в Прокуратурата и НСС са без срок.

 

С две думи

Искат чисто, абсолютно чисто наказателно досие за целия ти живот.

Гражданските дела са без значение.

 

Изведнъж "златното пръстче" заявява

"На който се сетим могат да му извадят неща от 15-20 години...“

 

 

JR

За душата-камбана от статията. Пашата също е с абсолютно чисто съдебно досие и е жив, за разлика от съдружника на Сашко - Женя Доброто. Да го назначи него бившият му "колега" за министер, чист е...

ppipi7766

Нов епизод.

Той ги хваща по кръстовищата те НЕ Му ги пускат.

 

c7

Смърди отвсякъде

bern

Този хубавец с тази автобиография не става за никакъв, НИКАКЪВ пост на държавна служба. Тази информация не беше ли достъпна преди да стане дупутат? Маловажно ли е с такава "мутренска" биография да си депутат? 

LEFT

С тази хубава биография и МИНИСТЪР на ТРАНСПОРТА! Браво!

anarhia

 Дявол да я вземе, много ми се харесва тази дума „фаталния“! Като кажа така ф… ф… фаталния, сякаш че ффащам някого за гушата… 

Добре щеше да бъде, при описването на "мутренската биография" на Манолев, поне на 4 -5 места да бе вмъкната и думата ФАТАЛНО. Така СЕГА щеше да звучи по достоверно.

Иван Митев 1957

Все още страдащите изискват от правителството отговорност за щетите от държавната грешка Централната банка да работи без защита от щети.

Днес обществеността не зачита истината, че Централната банка без защита срещу щети е съществения причинител за сега възникващите щети.

Правителството е със съдба на жертва на Централната банка без защита от щети.

Устойчивият обществен просперитет е възможен само при Централна банка със защита от щети.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ква банка, кви щети кат министрите са касоразбивачи?

Влез или се регистрирай за да коментираш