facebook
twitter

Първа страница

Подготвя се временен режим за електрическите тротинетки

Новите правила за кандидат-шофьорите на коли включват повече кормуване за сметка на теорията
435
 Илияна Кирилова
Минималните изисквани часове за кормуване в определени условия могат да бъдат и повече при преценка на автоинструктора.

Хората, които карат модерните електрически тротинетки, трябва да са с каски, да се движат с включени светлини отпред и отзад в тъмните часове на денонощието и да са със светлоотразителни жилетки. Въвеждат се и възрастови ограничения за управляващите ги. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на пореден проект за промяна на Закона за автомобилните превози, който бе пуснат за обществено обсъждане в понеделник. С тях се променя и Законът за движение по пътищата, докато се одобрят общи европейски правила за елтротинетките.

Този вид превозни средства придобива все по-голяма популярност в ЕС. Липсата на ясни правила при използването на индивидуални електрически превозни средства е съществен фактор и предпоставка за настъпването на ПТП.  "Европейската комисия подготвя законодателен акт, с който да бъде преодоляна празнотата в действащата нормативна уредба. До приемането на съответния европейски нормативен акт следва на национално ниво в краткосрочен план да бъдат уредени най-неотложните въпроси във връзка с: легалната дефиниция на понятието „индивидуални електрически превозни средства“; определянето на изискванията за предпазните средства при тяхната употреба; местата, на които е разрешено използването им; максимално допустимата скорост на движение и минималната възраст за техните водачи", пише в мотивите за промяна на закона.

В България тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното. Не могат да се движат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/час, или по улици втори клас без изградена инфраструктура, както и в зони, забранени за велосипеди. Максималната им скорост се ограничава до 25 км/час. Водачът на тротинетка не може да говори по телефона, докато кара.

Юношите до 16 г. ще могат да се движат само по велоалеите, улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/час. Ако възрастта им е до 14 г., ще могат да карат само по велосипедните алеи. Всяка община би могла да наложи допълнително собствени правила за тротинетките.

НАМЕРЕНИЯ

Намаляване на часовете за теория почти наполовина и увеличаване на времето на кормуване предвиждат промените при обучението за шофьорска книжка. Фиксират се задължителен минимален брой часове за управление извън населено място, по магистрала или скоростен път, управление в населено място и шофиране нощем и в условия на намалена видимост. Това са част от готвените промени в обучението на кандидат-шофьорите. В момента часовете по теория са 40. Планира се да бъдат свалени на 26, като 2 от тях ще бъдат за устройство на автомобила, а 24 - за модул "Безопасност на движението по пътищата". Положителна промяна е увеличаването на часовете по кормуване от 31 на 42 часа. Въвеждат се задължителни минимум 6 часа извънградско шофиране и отделно по автомагистрала или скоростен път с интензивен трафик - минимум 3 часа. Досега нямаше изискване за шофиране по магистрала или скоростен път, като това се прави по преценка и инициатива на инструкторите, които преценяват индивидуалните умения на всеки курсист. Задължителни 10 часа има предвидени за шофиране в населено място с голяма интензивност на движението. За управление през нощта и в условията на намалена видимост се планират 2 задължителни часа.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите

25.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5275 19
Ще остане ли Вашингтон без монумента на Вашингтон?

04.09.2020

1018 7
Нови правила ще подобряват подготовката на бъдещите учители

Коментари

venstar

Снощи с колелото за малко да се блъсна челно в един с нормална тротинетка (не електрическа), който беше облечен в тъмни дрехи и нямаше светлина. Видях го в последния момент. В Германия. Така че лудостта ходи по хората въобще, а не само в България.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

А що трябва да е времено ?сега ги няма в закона като ги направят кадърно тогаз  и сега си ги карат у двора/

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Повече глоби, бой, сръбска музика и другите 2-3 неща за колоездачи и тротинеткаджии, които карат в насрещното, карат по пешеходни пътеки и на светофари, карат като бесни в пешеходни подлези, па дано им дойде акъл.

kaily
снимка на kaily

Да спрат колите по-добре, има градски транспорт в градовете, кеф им на шофьорите автобус, кеф им тротинетка.

Що трябва колоездачите да се подчиняват на автомобилите, а не обратно?!?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Най страдат тези с кракомобилите. 

н16
снимка на н16

Явно има някакъв голям и мощен производител (на автомобили), който да ги произвежда тия "тротинетки" и да ги бута на пазара.

Влез или се регистрирай за да коментираш