Медия без
политическа реклама

Новата система за шофьорски изпит сбъркала маршрутите при тестването

25 Апр. 2023
Илияна Кирилова

Има сериозни пропуски в подготвяната нова система при практическия изпит в курсовете по кормуване, заяви пред БНР председателят на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диян Драганов. При тестването й на два пъти зададеният маршрут бил грешен. В единия случай системата заявила, че шофьорът трябва да завие наляво, а такава възможност липсвала. Във втория случай навигацията съобщила да се излезе от третия изход на кръгово кръстовище, а такова пак нямало. Така курсистът би могъл да направи пътно-транспортно произшествие. Освен това не е ясно дали ако системата спре по време на изпита, той ще бъде прекратен или продължи. 

Не е ясно кога точно ще бъде въведена новата система, към момента текат пробите й. При нея изпитващите вече няма да определят сами маршрута на курсиста, а това ще става изцяло по електронен път на принципа на така нареченото GPS устройство. Идеята е да се избегне субективния фактор в лицето на изпитващия при определянето на маршрута.

Драганов предположи, че грешките са заради софтуерен проблем, или че е използвана стара навигационна карта. От своя страна ДАИ съобщили, че ще работят по отстраняването на подобни проблеми.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата