Медия без
политическа реклама

МВР се закани с бързо отнемане на шофьорски книжки

Младите шофьори вече ще получават по-малко контролни точки

27 Март 2023
Илияна Кирилова

В сила влизат по-строги мерки мерки срещу нарушителите на пътя, разясниха днес от Пътна полиция. Промените касаят броя на точките, които се отнемат на водачите при нарушения. 

Младите шофьори с по-малко от две години стаж ще получават 26 точки вместо 39. "Законодателят е предвидил през точно тези две години да започнат да добиват по-обиграно поведение на пътя, те са най-рискови, защото надценяват възможностите си", коментира пред Нова тв говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Ранева.

Ори повторно нарушение след употреба на алкохол ще се отнемат 20 точки, а не 15, както досега. При отказ от проверка за употреба на алкохол и наркотици на водача ще се отнемат 15 точки, вместо 12. За неправилно изпреварване с непосредствена опасност за движението ще бъдат отнемани 13, вместо 10 точки. С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешените. За движение в насрещното, вместо 10 ще се отнемат 15 контролни точки. За използването на мобилен телефон без handsfree ще бъдат отнемани 8 точки, а не 6, както беше досега. Въвежда се сакнция за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала (аварийната), като за това ще се отнемат 10 точки.

Младите водачи със стаж под 2 години рискуват да останат без книжка, ако два пъти в годината бъдат заловени да шофират с превишена скорост над 50 км/час от ограничението. "В последно време сме свидетели на по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултатът и ефекта не ни удовлетворяват в голяма степен. Така че, това е едно от действията - промяната на тази наредба, с което се цели да се подобряват резултатите от извършваната дейност. В тази връзка са и промените в наредбата. Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание и затова основно взимаме нещата в наши ръце", заяви гл. инсп. Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пътна полиция, шофьори

Още по темата