Медия без
политическа реклама

"Патриотичен" вицепремиер скандално сравни ултрасите с екоактивистите

Президентът Радев използва расистките изстъпления на стадиона за атака срещу правителството

17 Окт. 2019
EPA/BGNES

Футболният скандал с позорната загуба на националния ни отбор от Англия, съпътствана с расистки обиди и нацистки знаци от хулигани, придоби рязко политически оттенък и властта с удоволствие го яхна. И без това нажежената обстановка буквално бе взривена от вицепремиера и военен министър от ВМРО Красимир Каракачанов. Той направи абсурдно сравнение между ултрасите и екозащитниците. А кандидатът за кмет на София от ВМРО оправда българските хулигани със случай отпреди 14 г. с британския принц Хари. Президентът Радев пък обобщи, че "футболът е огледало на състоянието на държавата". Каквото ни е управлението на държавата, такова е управлението и на българския футбол".

Представителите на мнозинството в парламента, който излезе в предизборна ваканция до края на месеца, не се заинтересуваха от скандалното изказване на Каракачанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отказа коментар за "Сега" с аргумента, че в момента преглежда пациент в кабинета си. Премиерът Бойко Борисов, за когото футболните хулигани са "група олигофрени", не отговори на въпрос на "Сега" дали споделя мнението на вицепремиера си, че хулиганите и екоактивистите са едно и също.   

"Законът трябва да е еднакъв и за футболните агитки, и за екоактивистите: започнем ли да го разглеждаме като морален и неморален, нямаме закон", каза Каракачанов в Министерския съвет. Освен абсурдни, думите му са и арогантни, при положение че партията му ВМРО е част от управляващата коалиция, а самият той отговаря за силовите ведомства - вътрешното и военното министерство. От години след футболни срещи в страната има побоища и безредици, предизвикани от ултраси. "Футболното хулиганство не е оправдано. Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката", продължи с язвителните си коментари Каракачанов. Все пак той допълни, че нацистки или всякакви вандалски прояви, не само на мачове, но и на други публични прояви, трябва да бъдат осъждани. Членове на неговата партия, при това и участници в актуалното управление, се бяха снимали с нацистки униформи и нацистки поздрави. Тогава тяхното поведение бе оправдано като шега. Включително от Борисов, който тъкмо беше сдружил ГЕРБ с Обединените патриоти в коалиционното правителство. Във вторник вечерта в "Референдум" на БНТ Ангел Джамбазки, кандидатът на ВМРО за кмет на София, предпочете да коментира случилото се на стадион "Васил Левски" единствено със забележката, че и принц Хари като тийнейджър се снима на купон с нацистка униформа. И никой от присъстващите не го репликира, че подобно на българския случай изявата на Хари бе отразена от британските и световните медии с огромен гняв и бе осъдена от много политици. 

Вицепремиерът Каракачанов дори похвали действията на полицията по време на футболната среща между България и Англия и каза, че МВР си е свършило работата, "без да използва сила". "Силови действия в агитката могат да предизвикат разбунване на цялата агитка - и този, който ги подкрепя, и този, който не ги подкрепя", заяви той и с това оправда бездействието на полицията.

На въпрос дали ще настоява за по-строги санкции срещу футболното хулиганство, Каракачанов заяви, че винаги е настоявал за тях, но спрямо всички нарушители. Тук той намеси природозащитниците, "които затварят кръстовища" и "спират икономическото развитие на цели региони". В същото време разграничи протестите на международните превозвачи, защото "те се борят за своя и на семействата си хляб".

"Каракачанов да каже конкретно кои икономически региони са загинали заради гражданското общество, а не да хвърля безсмислени обвинения", коментира за "Сега" екоактивистът Петко Ковачев. Той припомни, че ГЕРБ управлява вече 10 години и обезлюдяването на регионите и икономическият срив са именно заради техните правителства, а не заради неправителствените организации. 

Каракачанов засегна и друг проблем, отново свързан с неговите преки отговорности. "Защо не се огледаме дали някои от агитките не се занимават с друга дейност, освен да подкрепят отборите, макар и по-грубо? Имам предвид разпространение на дрога, организиране на други неща. Протести и контрапротести - не знам дали като агитки ги мобилизират, но в някои неща, които са наказуеми от закона", заяви още Каракачанов, без да конкретизира кои протести има предвид.

Че футболни агитки са използвани от политиците за "всякакви цели", а ДАНС и полицията постепенно спряха да им обръщат внимание, заяви преди ден и бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. "Докладите на ДАНС спряха да анализират ролята на агитките - защото иначе рискуваха да се наложи да обясняват и анализират кой политик (или по-лошо - коя външна сила) използва агитките и за какви цели", посочи Гунев във Фейсбук, който в момента е експерт по антикорупция и вътрешни работи.

Президентът Румен Радев обвини управляващите в "груба и недопустима намеса" във футболния съюз, която според него е "абсолютно независима федерация". "Това не трябва да се допуска, а стана практика и за много други институции, независими уж от държавата", смята Радев. Според него с призивите си на премиера Борисов за оставката на Борислав Михайлов заради расистки изстъпления, "управляващите са се саморазобличили, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, няма охранителни и разследващи функции и не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата".

"Затова искането за оставка на Борислав Михайлов по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", смята държавният глава.

Според него е "крайно неприятно България, спасила българските евреи от лагерите на смъртта, да бъде олицетворявана с расизма". Според Радев проблемът с изстъпленията от понеделник не трябва да се генерализира, но е нужно властта да приложи драконовски мерки срещу футболното хулиганство. И държавният глава смята, че политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести. Докато това се случва, ще има подобни прояви.

Президентът също не конкретизира кои протести има предвид, но през последните месеци най-видимото присъствие на футболни агитки са протестите в защита на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Спортният министър Красен Кралев обвини президента, че "за пореден път проявява своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот в страната ни" и дори го заподозря, че "защитава извършителите на престъпления и корупционните практики".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата