Quantcast
Нищо по пътя за Своге не е наред според доклад на експерти | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Нищо по пътя за Своге не е наред според доклад на експерти

Институтът по пътна безопасност описва дълга серия от грешки и пропуски по шосето - от проекта и асфалта до знаците и мантинелите
3 448
 БГНЕС
Институтът за пътна безопасност представи независимия си доклад, в който критикува и АПИ, и МВР за състоянието на пътя в Своге.

Фаталната отсечка от пътя към Своге, взела 17 жертви, не отговаря на никакви стандарти. Това обяви Институтът по пътна безопасност (ИПБ), който представи свой независим доклад за грешките, превърнали шосето в зона, опасна за шофиране. Става дума за "верига от пропуски" - от фазата на проектиране, изграждане, приемане от комисия и пускане на пътя в експлоатация след рехабилитацията му от "Трейс Своге". Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена, защото реално системата не функционира и генерира смърт, твърди проучването на ИПБ.  

Експертите от института твърдят, че преди злополучния ремонт на тази отсечка не е имало знаци за ограничаване на скоростта - явно не е било нужно. Те установили още, че има разлики в трасето на пътя преди и след рехабилитацията. А когато след ремонта сигналите и оплакванията зачестили, пътната агенция монтирала странно пано в сигнално жълто и комбинация от знаци. Там е сложено и ограничението на скоростта до 40 км/ч, след като пътната агенция пет пъти безуспешно молила "Трейс Своге" да оправи дефектите.  

Докладът посочва, че стопаните на шосето не са поставили преди опасния участък най-важния и лесно разпознаваем за шофьорите предупредителен знак - "Внимание, опасен завой". Вместо това е монтирано познатото вече от многото снимки след катастрофата пано, което всъщност е някаква приумица, която не съществува в нормативната база, посочват експертите. Оценката на ИПБ е, че тази декорация по-скоро разсейва пътуващите, вместо да заостри вниманието им. 

Освен това знаците в района на катастрофата са така монтирани, че не отговарят на правилата за височина и отстояние от пътя.

"Точно там, където стана трагичният инцидент, мантинелата "захапва" платното и принуждава шофьорите да навлизат в насрещната лента, като взимането на завоя е особено трудно за по-дългите превозни средства", обясни Русинова. Точно това твърди и водачът на изхвърчалия в дерето автобус, който засега е единствен обвиняем за смъртоносната катастрофа. Основите на мантинелата отстоят от самото платно едва на 20 см - вместо на 55, както е по норматив, разкрива още докладът.

При огледа на мантинелата на мястото на катастрофата експертите установили, че има разлики в закрепващите болтове. Това повдига въпроси кой и защо е допуснал да се закрепят по този начин мантинелите и не е ли имало кой да окаже качествен контрол върху този процес. Пак там на мантинелата се виждат множество следи от удари.

Широчината на тротоара в отсечката вместо задължителните 150 см е само 111 см. Маркировката на шосето не е правилно изпълнена, а на места боята е изтрита. "Зърнометрията на aсфалта е нарушена, като е видно с просто око, че липсва средна и дребна чакълеста фракция и преобладава пясъчна фракция, което води до понижено сцепление", твърдят експертите. Те припомнят, че МВР е можело да глоби с до 7000 лв. стопанина на пътя – Агенцията по пътна инфраструктура, а също и да затвори отсечката заради опасното състояние на асфалтовата настилка, но не го е направило.  

"България е най-рисковото място в ЕС по отношение на пътната безопасност", коментира Богдан Милчев от ИБП, който е бивш шеф на КАТ в София.

    

СЪМНЕНИЯ

 

Не е сигурно, че превишената скорост е причината за катастрофата, прие Софийският апелативен съд, който отмени домашния арест на шофьора Григор Григоров, единствения обвиняем за инцидента. Според съда превишената скорост не е установена със сигурност и това предстои да се направи. Прокуратурата твърди, че Григоров е карал с 53 км при ограничение от 40 км. Разследващите се позовават на данните от тахографа на автобуса. Още миналата седмица обаче адвокатът му Христо Ботев изтъкна пред първата инстанция, че тези данни не са достатъчни. Той припомни, че според съдебната практика данните от тахографа трябва да се докажат и по друг начин - например следи от спирачен път или други находки. Така, след като престоя под домашен арест, втората инстанция промени мярката му на 2000 лв. гаранция. Решението е окончателно.

Още миналата седмица от прокуратурата заявиха, че към момента не е ясна точната причина за инцидента. Във вторник оттам разпространиха съобщение, че разследването се води активно. Назначени са множество експертизи - за техническото състояние на автобуса, както и на кръвните проби на шофьора, за да се установи употребил ли е алкохол или наркотици. Ще бъде назначена и експертиза на асфалта на пътя, от който бяха взети проби миналата седмица. Тогава шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че тази експертиза най-вероятно ще се прави в чужбина.

 

    ЕКСПЕРТИЗА

 

"Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие. Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък", пише в съобщението на прокуратурата. Оттам допълниха, че продължават да разследват и ремонта на пътя. От държавното обвинение се застраховаха, че докладът за състоянието на пътя, изготвен от сдружението "Институт за пътна безопасност" не е официално разследване.

 

Още

Николов е шофирал с 3 вида дрога преди катастрофата с М. Цветков

10.06.2021

2678
Петима загинаха след тежка катастрофа край Микре

06.06.2021

Обновена

5159
Прокуратурата блокира по-тежка присъда за катастрофата с Лозан Панов

29.05.2021

6129