Медия без
политическа реклама

МЗ наложило ликвидиране на свинете и в зони без чума

11 Септ. 2019
Министър Десислава Танева подчерта, че според изчисленията разходите за справяне с чумата, в които се смятат и обезщетенията за стопаните, ще достигнат 23 млн. евро. За това е уведомена ЕК и се чака решението й. Ако се одобри, ще се изплатят 75% от разходите.  За миналата година от Европа са дошли 1.4 млн. евро за справяне с чумата.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Десислава Танева подчерта, че според изчисленията разходите за справяне с чумата, в които се смятат и обезщетенията за стопаните, ще достигнат 23 млн. евро. За това е уведомена ЕК и се чака решението й. Ако се одобри, ще се изплатят 75% от разходите.  За миналата година от Европа са дошли 1.4 млн. евро за справяне с чумата.

Действията на българските власти във връзка с африканската чума по свинете продължават да будят съмнения. Вчера стана ясно, че дори на места, които не попадат в 20-километровата санитарна зона, хората са принуждавани да избиват животните в стопанствата от тип заден двор. Такъв е случаят в мездренското село Брусен. Там Областната епизоотична комисия накарала собствениците да избият "доброволно" животните. Вчера министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че решението не противоречи на правилата и дори е практика и на други места в страната. 

По думите на Танева не навсякъде санитарните зони са с обхват от 20 км. Там, където имало по-голяма опасност, областните комисии могат да решат санитарната зона да бъде разширена. Тя даде пример с областите Перник и Кюстендил. Във Варненско зоната дори била 30 км. Земеделската министърка заяви, че няма нови регистрирани огнища на болестта. Последното огнище при домашна свиня било открито в средата на август. Продължават обаче случаите на открити болни диви свине.

Танева отчете също, че големите регистрирани свинеферми вече не са наблюдавани. В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, където имаше временно спиране на умъртвяването на прасетата, вече всички животни са избити и се прилагат дейности по дезинфекция. Това се случва, въпреки че от ръководството на фермата обявиха, че пробите на живите свине са отрицателни.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който участва във вторник в среща за предотвратяване разпространението на африканската чума на Балканите, подчерта, че трябва да се прилагат всички мерки и особено хората по селата трябва да ги следват.  Само преди няколко седмици обаче той твърдеше, че някой у нас не си е свършил работата и е пренебрегнал опасността. "Поне три-четири години ще са нужни, за да се намали размерът на заболяването", заяви вчера Андрюкайтис. 

Министърът на земеделието изтъкна, че единствената възможност да се продължи свиневъдното производство у нас е промяна на биомерките. Експертна комисия с участието на Българската агенция по безопасност на храните подготвя промени в условията за отглеждане на прасета. Предвижда се обектите да се делят на индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства. Броят на свободно отглежданите прасета ще бъде намален от пет на три. Хората, които са избили животните си, обаче няма да могат скоро да отглеждат нови. Това ще е възможно едва от септември догодина. Стопаните на нерегистрирани прасета няма да получат компенсация, а само 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си.

РЕЗУЛТАТИ

Досега са умъртвени 131 хил. прасета. Това са 20% от поголовието на домашни свине. Огнищата засега са общо 35 - 7 в индустриални ферми, 2 във фамилни и останалите в лични стопанства. Огнищата при дивите свине от началото на годината досега са 57, като случаите продължават да се увеличават. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата