facebook
twitter

Първа страница

МЗ наложило ликвидиране на свинете и в зони без чума

1 556
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Десислава Танева подчерта, че според изчисленията разходите за справяне с чумата, в които се смятат и обезщетенията за стопаните, ще достигнат 23 млн. евро. За това е уведомена ЕК и се чака решението й. Ако се одобри, ще се изплатят 75% от разходите.  За миналата година от Европа са дошли 1.4 млн. евро за справяне с чумата.

Действията на българските власти във връзка с африканската чума по свинете продължават да будят съмнения. Вчера стана ясно, че дори на места, които не попадат в 20-километровата санитарна зона, хората са принуждавани да избиват животните в стопанствата от тип заден двор. Такъв е случаят в мездренското село Брусен. Там Областната епизоотична комисия накарала собствениците да избият "доброволно" животните. Вчера министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че решението не противоречи на правилата и дори е практика и на други места в страната. 

По думите на Танева не навсякъде санитарните зони са с обхват от 20 км. Там, където имало по-голяма опасност, областните комисии могат да решат санитарната зона да бъде разширена. Тя даде пример с областите Перник и Кюстендил. Във Варненско зоната дори била 30 км. Земеделската министърка заяви, че няма нови регистрирани огнища на болестта. Последното огнище при домашна свиня било открито в средата на август. Продължават обаче случаите на открити болни диви свине.

Танева отчете също, че големите регистрирани свинеферми вече не са наблюдавани. В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, където имаше временно спиране на умъртвяването на прасетата, вече всички животни са избити и се прилагат дейности по дезинфекция. Това се случва, въпреки че от ръководството на фермата обявиха, че пробите на живите свине са отрицателни.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който участва във вторник в среща за предотвратяване разпространението на африканската чума на Балканите, подчерта, че трябва да се прилагат всички мерки и особено хората по селата трябва да ги следват.  Само преди няколко седмици обаче той твърдеше, че някой у нас не си е свършил работата и е пренебрегнал опасността. "Поне три-четири години ще са нужни, за да се намали размерът на заболяването", заяви вчера Андрюкайтис. 

Министърът на земеделието изтъкна, че единствената възможност да се продължи свиневъдното производство у нас е промяна на биомерките. Експертна комисия с участието на Българската агенция по безопасност на храните подготвя промени в условията за отглеждане на прасета. Предвижда се обектите да се делят на индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства. Броят на свободно отглежданите прасета ще бъде намален от пет на три. Хората, които са избили животните си, обаче няма да могат скоро да отглеждат нови. Това ще е възможно едва от септември догодина. Стопаните на нерегистрирани прасета няма да получат компенсация, а само 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си.

РЕЗУЛТАТИ

Досега са умъртвени 131 хил. прасета. Това са 20% от поголовието на домашни свине. Огнищата засега са общо 35 - 7 в индустриални ферми, 2 във фамилни и останалите в лични стопанства. Огнищата при дивите свине от началото на годината досега са 57, като случаите продължават да се увеличават. 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът даде парите за чиновниците, без да чака обществено обсъждане

05.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, МИЛА КИСЬОВА

4038 5
Пътните проекти получават големия пай от втория пакет с мерки

27.07.2020

Обновена

20451 306
Бойко Мишото сърце възпира COVID-19!

13.07.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

7682 10

Коментари

Su38

"Предвижда се обектите да се делят на индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства."

Глупости. Няма какво да се предвижда, обектите са определени като такива  още в Практическо ръководство за борба с африкансата чума по свинете от 20.07.2009 година (https://www.slrb.bg/files/content/docs/praktichesko-rakovodstvo-za-borba-s-afrikanskata-chuma-po-svinete.pdf).

Бих помолил министърка и тези от БАБХ да бъдат доста по-прецизни в изказа си, защото яденето на марули не означава пасене на трева. Ръководство със същия текст има от януари 2018 год. Така че да бъдат добри да не откриват топлата вода и да е правят на ударени, ами да си изпълняват собствените предписания.

И още:

Съгласно Наредба 102 от 21.08.2006 ЗА МЕРКИТЕ ЗА ПРОФИЛАКТИКА, ОГРАНИЧАВАНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА БОЛЕСТТА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕТО ИМ, чл. 9, ал. 1, т. 1, следва най-бързо преброяване на животните, което по т. 2 трябва да е извърши от официален ветеринарен лекар в седемдневен срок от образуването на 3-км предпазна зона около огнището на АЧС с цел провеждане на клиничен преглед и проверка на регистрацията на животните.

Излиза, че призивът за доброволно унищожение на животните, следващо от писмото на уважаваната министерка, е противоправен и е нарушение на официален нормативен документ (Наредба 102), който, очевидно, уважаваната министерка на земеделието не познава. Очевидно не го познават и областните управители, на първо място натегача от родното място на министерката, който на всичко отгоре се хвали с диплома за юрист!

Очевидно калинковщината е обзела цялата администрация. Чудя се на акъла на трубадурите от форума, които не си дават зора да помислят, дали любимците им не говорят глупости!

tedida

министърът на земеделието Десислава Танева да отговори:

 

КОЛКО СА ДО МОМЕНТА ИЗБИТИТЕ СВИНЕ И КОЛКО ПРОЦЕНТА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОТ ОБЩИЯ ИМ БРОЙ ЗА СТРАНАТА?

 

КОЛКО СА ДО МОМЕНТА ДОКАЗАНО УМРЕЛИТЕ ОТГЛЕЖДАНИ СВИНЕ ОТ АЧС?

 

НАПРАВЕНИ ЛИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ НА ВСИЧКИ ИЗБИТИ СВИНЕ, КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ И КЪДЕ СЕ СЪХРАНЯВА ИНФОРМАЦИЯТА?

 

ДА НАПРАВИ СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА И СВЕТА (В %) - КОЛКО СА ДОКАЗАНО УМРЕЛИТЕ ОТ АЧС СВИНЕ И КОЛКО СА ИЗБИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО!

 

ОТГОВОРИТЕ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ СА ПОТРЕСАВАЩИ И ДОКАЗВАТ ПЪЛНАТА ПРЕСТЪПНА НЕКАДЪРНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ..............

Su38

Не може да ти отговори, защото преди Свинемора не беше извършена регистрация на животните. Сега всеки може да пише, че унищожил 15 прасета, например... Все едно, няма да получи компенсация за тях.

Урбулешка работа. Работа на идиоти.

Дори и турците, като са дошли по тези земи, запазили регистрите на покорените държави. А ние - давай под ножа и само да намерим живо прасе... Няма значение, колко са били, важното е едно живо да не остане...

tatyana1

Престъпна некадърност или злонамереност? Една година унищожават пилета, на следващата- крави, после- овце, а тази година- прасета? Лош късмет с епидемии 1 след друга? Закономерност?

Влез или се регистрирай за да коментираш