facebook
twitter

Първа страница

Метрото в София не помага на много хора да слязат от колата

Според изследване придвижването до работа с градски транспорт отнема от 22 до 56 минути
3177
Най-лесно се стига до работа в центъра, а най-трудно - в източната периферия на Столичната община.

Наличието на метро не обслужва София и крайградските територии, а само определени квартали по направление на самото метро. Това е основният отрицателен извод в проучване на инициативата „Визия за София” за достъпността на обществения транспорт в столицата. Заключенията на екипа, който работи под егидата на Столичната община, трябва да се използват при разработването на нов Общ устройствен план на града. „Това според нас е много сериозен проблем и следва да му се обърне внимание. Необходимо е общественият транспорт и метрото да работят в синхрон, като трасетата и спирките им предполагат бърза връзка едно с друго, за да обслужват заедно максимален брой пътници. Това ще накара нас като жители на София да предпочетем градския транспорт. Това ще улесни и гостите на града да достигнат до всяка точка от целта на посещението им с обществен транспорт”, коментират от организацията.

Транспортната мрежа на София включва 2673 спирки, от които проектът обръща подробно внимание на достъпа до 400 в 78 зони, в които има голямо количество работни места. Заключението е, че в града все още има много зони, които не са добре обслужени транспортно. 79 на сто от районите са със средно, добро и много добро обслужване по отношение на достъпността, но немалък процент е със слаба и лоша свързаност - 16 на сто. „С изследването много ясно се виждат недобре или слабо обслужени зони и то не само по периферията. Това обуславя и изборът за придвижвания в града с лични автомобили. Резултатът от това е по-голямо транспортно натоварване, предизвикващо все по-трудно придвижване, увеличаване на времето към и от работа, все по-силното замърсяване на въздуха и т.н.”, гласи едно от заключенията.

Според анализа времето за пътуване от и до работното място в София се разпределя по следния начин: 68% от времето отива в пътуване, 26% е за придвижване до и между спирки и шест на сто е за чакане на превозното средство. „Всички придвижвания с градския транспорт са с продължителност 22-56 минути, а 80% от тях са с продължителност между 22 и 32 мин. 80% от средните времена за ходене са в интервал между 9 и 13 мин., а 80% от средните времена за чакане са в интервал от минута и половина до 3.4 мин.”, изчисляват експертите. 

За решаване на проблемите те предлагат трасетата и спирките на наземния транспорт и метрото да се свържат така, че да предполагат бърза връзка. Подобряването на транспортната достъпност да се случи чрез съкращаване на времето за пътуване и за чакане на спирките. "Скъсяване на времето за пътуване може да се осъществи чрез по-висока средна скорост на движение на градския транспорт, а намаляването на чакането – чрез намаляване на интервалите между обслужващите превозни средства", предлагат от "Визия за София".

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община не знае какви глоби за зле измити улици е наложила

21.11.2019

233 3
София ще вози със златни минибусчета пътници до метрото

21.11.2019

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1906 21
Съдът задължи София да освети проекта за горене на боклука

18.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

369 2

Коментари

Наблюдател 1

Никакви аргументи не биха ме накарали да предпочета обществения транспорт, но нямам нещо против другите да го предпочитат. ☺

Лoвkия

Софийското метро притежава един ключов недостатък - не спира пред всеки жилищен вход в града.

Gautama
снимка на Gautama

И още един - не дават на всеки идиот да кара влака.

hamer

За ЦГМ това би било наистина епохално откритие. След няколко оплаквания от моя страна именно затова, че няма синхрон между различните градски транспорти на ключови спирки, ми беше отговорено, че Автотранспорт, Електротранспорт и Метро са отделни дружества и те си правят разписанията. На въпроса , а вие ЦГМ за какво сте, не сте ли именно да организирате този синхрон и следите за ефективността на всички видове транспорт, отговорът беше че, нямат правомощия да се месят в работата на отделните дружества. Та те така за "епохалното откритие от първа величина" За ЦГМ наистина може да се окаже епохално.

Лoвkия

И сега има връзка между крайните квартали и метрото, само че огромна част от чесъните да нищо на света няма да слязат от колите си, за чието придобиване са късали от залъка си, да не говорим че за истинския булгаристанец метрото и изобщо МГТ е за лузърите.

Наблюдател 1

А МГТ не е за лузърите защото?

hamer

Не си съвсем прав. Наистина връзка има, но крайградските автобуси са на интервали от 20 мин. до 1 ч.. и 45 минути в зависимост от района. Например автобусите за и от Драгалевци, Симеоново, Бояна са на интервал 20 мин. делник и празник, а автобусите за Нови Искър и съставните му села са от 40 мин. до час в различните часове на деня, а в събота и недела - на час и , час и 45 минути, пак в различните части на деня. Да не говорим, че връзка между трамваите, метрото и автобусните спирки, откъдето могат да се хванат няма никакъв синхрон. Това, което метрото спестява като време се удължава многократно от чакането по спирките. Хората от тези райони през седмицата вечер, а в събота и неделя през целия ден и вечерта ако решат да отидат в София на гости, на кино, на театър или където и да е, е невъзможно да се приберат след 9 ч. точно заради това. Казвам го от личен опит и затова разбирам защо предпочитат да си карат трошките, отколкото да разчитат на градския транспорт.

 

Gautama
снимка на Gautama

Не бой се, Наблюдател 1 - ти си истински мъж.

Дай газ на таралясника.

JR

Ключът от бараката е в “разработеането на нов ОУП“. Метрото е планирано за един град, а над него “се случи“ изникването на съвсем друг. За това изсекоха и кестените по “Руски“, за да не увиснат по тях разни общинари, архитекти и други твари.

Лoвkия

Съгласен съм, че транспортът от и към някои крайни квартали към града се осъществява на по-редки интервали, докато от и към други е с честотата на вътрешноградския (напр. Панчарево, Кокаляне).

Предполагам, че са правени разчети са броя пътници и затова са приети различни разписания.

Мисля, останаха маршрутки, обслужващи по-далечните квартали, но за онези, слизащи до града с колите си, са изградени буферни паркинги до началните спирки на метрото, които са безплатни, ако се закупи дневна карта за метрото.

Няма световен град, в който метрото да може да обслужи всички жители, за София мога да кажа, че всички жители на Младост и Люлин, с които съм разговарял, са изключително доволни от него, а към тях скоро ще се присъединят и онези от Левски Г. 

Визионерите за София са пльоснали едни цифри, които са манна небесна за мрънкячите, без да споменават как е другаде, за колко време се стига до работа в Лондон, Париж, Москва...

JR

София, като площ и население, не може да се сравнява с мегаполиси.

От край време е проблемно придвижването Север-Юг в града. “Младост“ спечели най-много от метрото. “Люлин“ не толкова. В обратна прогресия полза имат Изток, Гео Милев, Редута, а и твоят квартал. Колко трябва да ходиш до най-близката ти станция? И има ли смисъл изобщо?

hamer

И пак не е така. Маршрутките до много от съставните на Нови Искър села и квартали отдавна ги няма. Всички автобуси, отвеждащи хората от Нови Искър и съставните му стигат до метростанциите Обеля, Хан Кубрат, Мария Луиза и Лъвов мост. Там никъде няма буферни паркинги. И както казах, дори и по някакъв начин човек се добере до метрото, това му е отнело толкова много време поради разписанието на автобусите, че 10-те минути път с метрото, вместо например 20 с трамвая, не спестяват нищо.  И всъщност от крайградският транспорт в някои квартали се правят икономии от водачи, коли и консумативи, за да се осигури приоритетно обслужване на други квартали по различни съображения, без да се надвишава бюджета на общината.Това е истината, за съжаление - движат се автобуси-бараки, на които се запалват гумите, аварират постоянно, нямат отопление и пр. Но според някои, щом хората се делят на "чесъни" и други, няма какво друго да се очаква.

 

Лoвkия

Засега не знам колко ще трябва да ходя, мисля че десетина минути макс, а най-близката спирка на трамвая е на две, а после съм на Дондуков след още десетина-петнайсет.

За Север - Юг си прав, в момента (а май така и ще си остане) единствената пряка връзка от Подуяне до Младост е по Източната тангента през циганската махала, после по бул.Хр. Колумб и нагоре по Малинов, отнема около 20-25 мин.

Колкото по-навътре в центъра се влиза, връзката става все по-трудна.

Han

Защо в метрото на други европейски столици влаковете минават през 1-2  минути и можеш да отидеш на 10 км с 2 (!) смени на линии за 15 мин, а в софийското същото нещо само с едно прекачване на Сердика отнема 30-40 мин? Технически софийското метро позволява движение на същите 1-2 минути интервал.

 

Да не би защото голямата част от инвестициите в нашто убаво метро са в строителството на метростанции, а не в повече влакове? Дали не е защото от СМР много по-лесно се усвояват пари от правилните фирми, отколкото при покупката на влакове?

 

И още нещо - на кой ... (пиййп, пиййп, пиййп) ... му хрумна да прави метро тип "детелина", с всичките рискове в конфликтните точки и двойното намаляване на честотата на влаковете след разделянето на линиите?!

GrH

Уникално е метрото на ГЕРБ - вместо до някакви мизерни жилищни комплекси, то свързва по един изключително модерен и иновативен начин софийските молове. Столичният метроМОЛитен ви дава възможност в рамките на няколко часа да посетите всички софийски молове, да похарчите с удоволствие една торба пари, да се натъпчете с хамбургери и омажете доволни в сладолед, вместо да скучаете с книга или готвите в панелния си дом, до който, благодарение на ГЕРБ, трудно бихте се добрали. Панелните обитатели на Младост 4 не може да не са благодарни на г-жа Фънди, че не ги лиши от удовоствието да стигат през преспите у дома, изминавайки ежедневно здравословните три километра от най-близката метростанция, вместо да им изтипоса метро под носа. На другия полюс са собствениците на Президеншъл парк и Гринг Мол, които г-жа Фънди обремени с метро в задния им двор - хак да им е! Благодарим Ви, г-жо Фънди!

Лoвkия

да посетите всички софийски молове

Мое ли уточнение къде е спирката на метрото до МОЛ "Сердика"?

GrH

Много добър въпрос - верни на стила си никога да не свършат нещо като хората, явно са ос*али и тази поръчка. Как може волята на данъкоплатците за цялостно захранване на моловете с метростанции да се оплеска пак по герберски! Всеки бдителен герберунгел може обаче веднага да сигнализира инспектората и грешката ще бъде оправена още на следващата сесия на СОС.

Лoвkия

Тъпо.

Тъпо е да пльоснеш некоя лъжа, а после, наместо честно до си признаеш грешката, да тръгнеш да се заяждаш с уличилия те.

Типичен си, да знаеш...

GrH

Така е, признанието и подаването на оставка е признак на най-висок политически морал и балканска сила, поради което не мога да не призная, че ГЕРБ отново са се издънили, като не са успели да "врътнат", както номера с продължението от Бизнес парка, метрото и в този случай - оставяйки "незахранен" този единствен столичен мол. Мисля обаче, че линийката за Подуене може елегантно да се кривне /теренът също го позволява/ и към това онеправдано молче, още не е късно. Благодаря Ви за уточнението, гражданино!

Амене Менема

Все ще се намери да се метне на амбразурата някой бахур, който много иска да не бъде смятан нито за чесън, нито за герберунгел, и ще ме убеждава, че метрото е страхотно, само трябва да се навия да отделям по 30-40 мин, за да се добера до него.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×