facebook
twitter

Първа страница

Месец и половина не стигна за приключване на проверките по "Апартаментгейт"

КПКОНПИ и прокуратурата си прехвърлят отговорността за забавянето на резултатите
2 523
 Снимка: Архив
Проверката на прокуратурата и антикорупционната комисия срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов се точи от 20 март.

Месец и половина след началото на първите проверки срещу участниците в скандала "Апартаментгейт" прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) още не са обявили резултати по тях.

В края на март държавното обвинение и КПКОНПИ се сезираха по сигнал на гражданското сдружение "Боец" срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заменил два апартамента и доплатил 100 хил. лв., за да придобие луксозно жилище с частен асансьор в сграда на ул. "Латинка". Бившият правосъден министър Цецка Цачева също се проверява за имота, който е закупила от строителната фирма "Артекс", както и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и бившият зам. спортен министър Ваня Колева. Все още няма резултат и по проверките на прокуратурата срещу сина на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов, председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за когото се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, и председателя на ВКС Лозан Панов заради апартамента на съпругата му.

"Сега" разговаря с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която заяви, че в момента е в отпуск и не знае какво се случва, но "би следвало другата седмица да може да кажем нещо, така е планирано". Пресаташето на антикорупционната комисия Боряна Йотова пък лаконично отговори, че "в момента, в който има резултати, те ще бъдат обявени". Веднага след това тя уточни, че това се отнася за проверките, за които е сезирана със сигнали КПКОНПИ, а не по тези, по които държавното обвинение е поръчало на комисията да извърши съответните действия. Тя смята, че "Сега" има двоен аршин спрямо институциите, защото пропуска да попита прокуратурата например за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов. "Когато проверките са от КПКОНПИ, звъните всеки ден и пишете как още не са приключили, а когато са на друга институция, пропускате да ги попитате! От прокуратурата бяха казали, че ще приключат (проверката на Горанов - бел.ред.) на 8 март, днес сме 7 май !", каза Йотова. Вестникът обаче постоянно пита и за тази проверка и непрекъснато информира какво е получил като отговор. 

От официалните отговори на двете институции от вторник не става ясно защо им е нужно толкова много време да установят несъответствие между доходите и имуществото на проверяваните лица и дали има конфликт на интереси при някои от тях. Още повече че в проверките е впрегната и НАП. След като близо два месеца не стигнаха на държавния апарат да разнищи аферата с апартаментите, може да очакваме, че последната разпоредена към момента проверка от края на април срещу вицепремиера Красимир Каракачанов за недекларирани тераси няма да приключи преди изборите за Европейския парламент на 26 май. Остава и въпросът как на КПКОНПИ ѝ стига времето да провери стотици имуществени декларации на хора от властта, ако действа с подобни темпове.

Но докато резултатите от някои проверки се бавят, то други изобщо не са започвали. Такъв е случаят със зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев, срещу когото има подаден сигнал преди близо месец заради имуществото му. Прокуратурата обаче упорито не информира да е започнала или да е наредила проверка. Въпреки че Румяна Арнаудова обеща преди дни пред журналисти, че той ще бъде проверен, това все още не е станало факт. На този фон изненада бързината, с която държавното обвинение приключи проверката срещу бившия зам. икономически министър Александър Манолев, който си е вдигнал луксозна къща с пари от Европа. Само седмица беше достатъчна на прокуратурата да открие доказателства за престъпление и дори да привлече Манолев като обвиняем.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

1680 11
НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8331 9
Трите капана за властта щракнаха

Коментари

mi6osp.

Работна хипотеза : Ако ЦЦ не съумее да спечели тези избори,така, както си знае,  проверката му ще излезе така, че това ще са му последните избори.

zumer

ГЕйРБЕРИСТ закон не го лови.

сталкер пустиняк

А Порожанов кога?

 

Порожанов купил огромен апартамент на смешна цена в София

И земеделският министър Румен Порожанов се е уредил с огромен апартамент на смешна цена в престижен квартал на София. Това показва имотната декларация на министъра, подадена пред Сметната палата през 2017 година, пише вестник "Труд".

В нея Порожанов посочва, че е купил апартамент от 247 квадратни метра през 2004 г. За просторния имот е платена нищожната сума от 54 016 лева. Сметките показват, че квадрат от жилището му е струвал едва 218 лева, което е далеч от пазарните цени на имотите в столицата дори през 2004 година.

Според официалните данни на Националния статистически институт средните цени на жилищата в София през 2004 г. се движат от 900 лв. до 1095 лева на квадратен метър, или пет пъти над платената от Порожанов цена. Като в тези средни цени на НСИ влизат както имотите в престижни квартали, така и тези в покрайнините на града. По времето, когато е сключена сделката, Румен Порожанов е чиновник в министерство на финансите, като между 1992 и 2009 г. работи в отдел “Финансиране на специални дейности”, като началник на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор “Финанси на реалния сектор”.

Имотът на министъра се намира в престижния столичен квартал “Борово”. Именно пред него през декември 2011 година двама маскирани пребиха Порожанов, който тогава беше шефа на Държавен фонд “Земеделие”. Нападателите го причакали във входа на блока, където живее, и го пребили жестоко пред асансьора. След побоя маскираните избягали в тъмното, без някой да ги забележи.

Освен огромното жилище, през 2004 г. Румен Порожанов купува и гараж от 20 квадратни метра за сумата от 3652 лв.

Година по-късно – през 2005, сегашният земеделски министър придобива още един гараж – от 30 квадратни метра. Този път без да плати за него нито лев или поне така се твърди в имотната му декларация. Той е и съсобственик на половината от къща от 124 квадратни метра в София, която също е придобита за 0 лева.

https://fakti.bg/bulgaria/379044-porojanov-kupil-ogromen-apartament-na-smeshna-cena-v-sofia?utm_source=mobilebg&utm_medium=link&utm_campaign=firstpage

ThePal
снимка на ThePal

Та кой кого (ще) разследва ?!?!

КАУЗА ПЕРДУТА !

Magi

Нищо няма да излезе от тази трънка. На всички ще им дадът индулгенции , че са невинни. Виж Л. Панов може да пострада .

Влез или се регистрирай за да коментираш