Медия без
политическа реклама

Медиците подновяват протестите и плашат с колективни оставки

Медиците заплашват да подновят протестите, ако обещаните им пари не бъдат заложени в бюджета за догодина
Илияна Кирилова
Медиците заплашват да подновят протестите, ако обещаните им пари не бъдат заложени в бюджета за догодина

В понеделник медицинските специалисти започват символични протести в цялата страна, които могат да прераснат в ефективни стачни действия и да се стигне до подаване на колективни оставки. В писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и финансовия Владислав Горанов те настояват до 31 октомври да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването, с разбивката по пера, както и да получат правилата, по които ще се разходват публичните средства.

Медицинските специалисти настояват да научат предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите им  съобразно исканията им от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи. При протестите на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, като началната стартова заплата за младите лекари да е съответно 1100 и 1200 лв.

Те настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ). 

Сред дългосрочните им искания са премахване на търговските дружества, промяна в категорията труд, задължително изготвяне на стандарти и остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Според здравния министър Кирил Ананиев през следващата година парите за болниците ще бъдат увеличени с над 200 млн. лв., като по-голямата част от тях ще отидат за заплати на персонала. В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата