facebook
twitter

Първа страница

Кметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и такси

И по-високите ставки обаче не могат да покрият недостига на пари за пътища и социални грижи, предупреждават от сдружението на общините
2 863
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов

Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения.

Новият стар кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на следващия ден след балотажа съобщи, че ще вдигне налозите за колите и жилищата, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече приходи. Мотивите - невъзможността на общината да продължи собствено финансиране по големи инвестиционни проекти. Данък сгради ще скочи с 50%, което обаче за масовите жилища означавало ръст от 5 до 20 лева, а за селата - от 2 до 5 лева.

Кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов (ГЕРБ) също откликна на призива на Горанов за повишаване на собствените приходи. Засега данъци и такси няма да се пипат, но от догодина той смята да премахне отстъпката от 10% за предсрочно плащане на такса битови отпадъци. 

Новоизбраният кмет на Хасково Станислав Дечев - също от ГЕРБ, обяви, че ще предложи на Общинския съвет от 2020 г. таксата за битови отпадъци да бъде увеличена средно с 16%. Корекцията се налагала заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци. За 2019 г. тези отчисления са 57 лв. за тон отпадък, а от 2020 г. скачат на 95 лв. на тон. При така направените разчети няма как таксата да остане в същия си размер, обясни Дечев. Така за 63 кв. м апартамент в Хасково такса смет ще нарасне от 128 на 150 лв., за 80 квадрата - от 168 на 196 лв., а за над 100 кв. м - от 208 на 242 лв.

В Димитровград по същата причина общинският съвет ще обсъжда увеличение на такса смет с 1 промил за града и с 1.3 промила за селата. Ако искането бъде прието, при новия размер собствениците на апартамент от 120 квадрата в центъра на града ще плащат между 20 и 25 лв. годишно.

Новият кмет на Русе Пенчо Милков (от БСП) също се оплака преди ден от недостиг в бюджета за 4.4 млн. лв. заради по-големите отчисления при депониране на отпадъци. Той обаче смята да покрие дефицита с увеличение на местния данък за автомобилите. Все още не е ясно с колко ще бъде вдигнат данъкът.

Вълната от предложения за увеличения на данъци и такси е очаквана, защото финансовият министър вече отказа да отпусне повече средства за ремонт и поддръжка на общинската инфраструктура, за социални дейности и за снегопочистване. "Не може да искате европейски пътища с пернишки данъци", скастри кметовете Горанов при обсъждането на бюджета в парламента. Вярно е, че според проектобюджета за  2020 г. общините ще получат 456.8 млн. лв. повече, но то ще отиде основно за повишаване на заплати на учителите и на общинските служители. А в същото време общините без изградени съоръжения за третиране на битови отпадъци от догодина ще бъдат натоварени с двойно по-високи задължителни отчисления по закона за управление на отпадъците. Така увеличението на местните налози става неизбежно, а като първа година от управлението на новата местна власт моментът е и най-подходящ.

Но "рецептата" на правителството за решаване на финансовите проблеми по места вече събира критики. "Дори всички местни данъци и такси да бъдат вдигнати до таваните, определени в закона, не можем да осигурим достатъчно средства, за да обслужваме общинската пътна мрежа например", коментира Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините. Тя посочи, че общините имат сравнително добра събираемост на собствените приходи - около 80%, и тя растяла с електронното свързване между институциите. Но за трета поредна година централната власт отказва да увеличи държавните субсидии за ремонт и поддържане на пътища. "Общините отговарят за поддръжката на 19 500 км шосета и за над 57 000 км улична мрежа в градовете и селата. Собствените приходи формират едва 38% от общинските бюджети, а в малките общини - още по-малко. Притеснително е, че с всяка година делът им намалява", заяви Георгиева. Тя посочи, че проблемът с ниските данъци за недвижимите имоти е в занижените данъчни оценки, но този въпрос не можел да бъде решен без помощта на държавата и финансовото министерство.

 

ТРАДИЦИЯ

"Обикновено местните данъци и такси се повишават след местни избори. Виждаме вече заявки това да се случи и сега", коментира вчера икономистът Петър Ганев при представянето на ежегодния алтернативен бюджет, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Експертите предлагат два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, което ще осигури ресурс от 876 милиона лева. Според Ганев тази мярка ще промени и поведението на местните власти. „В момента ако кметът знае, че на негова територия има фабрика за шиене, която плаща заплати на черно, той няма стимул да я гони, защото общината не получава нищо, дори да се изсветли, само ще влезе в скандал. В случая ще има голям стимул да сигнализира НАП, тъй като всеки изсветлен доход ще му вкара пари в общината“, каза Петър Ганев.

Финансовият министър обаче излезе тези дни с контрапредложение - общините да си въведат подоходен данък на своя територия. И посочи, че децентрализацията не е свързана само с права, а и с поемане на отговорност.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И в коронакризата банките вдигат такси и комисиони

28.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

5975 16
Държавата опипва почвата за вдигане на тол-таксите

24.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3568 11
Горанов стана консултант на свободна практика

17.08.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5666 22

Коментари

Хулиган

Би било разумна идея, ако заедно с това спрат да дават пари на  т. нар. държава, която и без това не служи за нищо.

Пернишката драма с водата е типичен пример.

Така и така сме се върнали във феодализма, защо всяка община да не мине на самоиздръжка?

И сама да си решава проблемите.

Въпросът е откъде ще си внесем читави общинари...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Тартамут

Мярката да държат язовирите на 2/3 от максималното количество вода, тепърва ще жъне "успехи"

Чичо Гошо

сама да си решава

'начи, то, само Един (Той), може да решава проблеми! Всичко останало е ерес ...

Ад мин

Ей, не се научиха тия тепигьози, че такса смет, начислявана върху квадратура, си е чист данък. Какво общо има количеството на генерирания боклук от боксониера, в която живеят 15 чаавета, с мезонет от 250 м2, в която отвреме навреме пребивава некоя държанка или баба-реститутка? Когато няма справедливост при определяне и прилагане на данъчни закони, няма да има и ефективна събираемост. Е, не точно в тъзи територия, де...

Калинчо

М-да-а-а,  спешно трябват пари за още един-два истребителя,  за да може той да се похвали. 

bay Dragan

Да ви е хаирлия първият ден от болничните !  Сега ще ви влезе два ката с местните данъци и такси. Боклук парасъ, араба парасъ, ятак парасъ....

Тартамут

 За всеки тон депониран боклук общината трябва да взема данък от 3 лв 2011 до 95 лв 2020. Този данък седи в специална сметка. Парите от там могат да бъдат харчени след съгласуване с МОСВ за дейности свързани с управлението на отпадъци. 

Те  така де, евро игри. 

Интервал

На сегашните нива на крадене и двойно увеличение на всички данъци няма да покрие цената за пътища. По-скоро ще им вдигне цената.

безпартийна

Крайно време е данък битови отпадъци да бъде съобразен с количеството такива. И това не зависи от квадратурата на имота, а с броя живущи в него. Това има и пряка връзка с регистрираните гласоподаватели на даден адрес, които за някои общини нарастват много преди избори, особено местни. Ако някой собственик на имот е разрешил регистрация на 20 души, ясно от какъв етнос, да бъде така добър да си плаща таксата за 20 души. 

F1

каца без дъно

Хумангоид

Не се прави така - 20 лева на година, 50 лева на година... Казва се "Вдигаме данъците с половин стотинка на ден." 80-те процента не могат да го сметнат и си казват баси, ко ма ибе полвин стинка на ден.

Влез или се регистрирай за да коментираш