facebook
twitter

Първа страница

Китай стъпи на обратната страна на Луната

Успехът на мисията "Чанъе-4" утвърди Пекин като космическа сила
719
ЕПА/БГНЕС
Небесното тяло Ултима Туле

Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на Луната и утвърди страната като космическа сила, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от световните агенции.  Той бе изстрелян на 8 декември м.г. от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. "Чанъе-4" изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит. Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната. Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км. "Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната", каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността и това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4", допълни той. Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунда, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на апарата ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите. Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май. Роувърът "Чанъе-4" наподобява на външен вид предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна т.г. и трябва да събере до 2 кг мостри.

 

ОТКРИТИЕ

Научният екип на НАСА, който отговаря за космическата сонда "Нови хоризонти", съобщи, че изследваното от нея небесно тяло Ултима Туле, намиращо се на 6.4 милиарда км от Земята, се състои от две сфери и изглежда като снежен човек. Ултима Туле е най-старото и най-отдалечено от нашата планета изследвано небесно тяло. Учените се надяват то да даде информация за образуването на Слънчевата система. Нова снимка на Ултима Туле, направена от 27 000 км разстояние и с резолюция 140 метра на пиксел, показва, че това небесно тяло е с дължина 31 км и прави пълно завъртане около оста си за около 15 часа. По-голямата му сфера е наречена Ултима, а другата, която е около три пъти по-малка - Туле. Друго откритие е, че Ултима Туле е с червен цвят като луната на Плутон - Харон.

Ключови думи:

луна
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия ще прави версия на „Союз“ за полети до Луната

20.01.2019

3459 133
Изкуствена Луна ще свети над Ченду

23.10.2018

72
ГЕРБ и "Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати

Коментари

Тони Йорданов

   Добре че бяха китайците, за да разберем, че лунната повърхност е кафява, а не като на филмчетата правени в Холивуд.

stirlitz

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

 

 

и с какво ще се хранят там, сър?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×