facebook
twitter

Първа страница

Иван Гешев влиза в "кална битка" със себе си за нов главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС предреши избора, като реши да номинира само един кандидат
2949
 Илияна Кирилова
От самото начало Иван Гешев бе фаворитът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров за негов заместник.

Човекът, който твърдеше, че 99% няма да участва в кампанията за нов главен прокурор, защото тя ще е кална битка, в която ще се купуват магистрати, политици, журналисти, не само че бе номиниран за поста, но и най-вероятно ще е единствената кандидатура. Вчера Иван Гешев бе единодушно издигнат от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В това число е и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. 

По закон номинации могат да се правят само от поне трима членове на прокурорската колегия или от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който вече обяви категорично, че няма да прави предложение. Така настоящият зам. главен прокурор ще трябва да води "кална битка" със самия себе си. 

Не е ясно защо Гешев е променил мнението за участие в надпреварата, нито какви точно са качествата и успехите му, за да бъде той безспорен кандидат на прокурорската колегия за този ключов пост. Говорителят на прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева обясни, че Гешев е дал съгласието си за номинацията. Тя мотивира решението с работата му начело на Специализираната прокуратура и "високата оценка за нея в последните доклади на Европейската комисия". В подкрепа на това са цитирани операции на спецпрокуратурата – предимно съвместни с чужди служби. Членовете на прокурорската колегия на ВСС изтъкват и "доброто взаимодействие на Иван Гешев с други институции, високите му нравствени качества и политическа независимост". "Πpeдлoжeният ĸaндидaт дeмoнcтpиpa гoлямa cтeпeн нa нeзaвиcимocт и yмeниe дa ycтoявa нa нaтиcĸ – пpимep зa тoвa ca внeceнитe oбвинитeлни aĸтoвe cpeщy лицa oт влacттa. Длъжнocтитe мy дoceгa ca гapaнции, чe пpитeжaвa във виcoĸa cтeпeн иcĸaнитe пpoфecиoнaлни и нpaвcтвeни ĸaчecтвa", oбяви Дaниeлa Maшeвa. Тя бе категорична, че колегията няма да издига друг кандидат за поста. "Ако бяхме номинирали много кандидати, щяхте да ни обвините, че сме режисирали надпреварата", енигматично обясни тя. 

Машева каза още, че били проучили cигнaлитe cpeщy Гeшeв, вĸлючитeлнo зa нeдeĸлapиpaн ĸoнфлиĸт в дeлoтo срещу бившия кмет на софийския "Младост" Десислава Иванчева, и ycтaнoвили, чe липcвaт пpeдпocтaвĸи зa cъмнeния, чe зaм. глaвният пpoĸypop e ypoнил пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт или e злoyпoтpeбил c пpaвoмoщиятa cи. До момента не е известно антикорупционната комисия КПКОНПИ да е приключила тази проверка. 

Сигналът бе подаден от гражданското сдружение "Боец" и е свързан с жената, с която Гешев живее на семейни начала. В него се настояваше Инспекторатът на ВСС и КПКОНПИ да проверят дали има евентуален конфликт на интереси между Гешев и основния свидетел по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева - бизнесмена Александър Ваклин. Преди два месеца "Фрогнюз" написа, че жената до Гешев Детелина Ханчева има съвместен бизнес с Марио Кръковски, който е съдружник на Ваклин. Освен това тя е сключила и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Самият Гешев е твърде лаконичен по въпроса. Той се възползва от възможността, дадена от закона, да скрие информация за лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. На въпрос на "Сега" дали би оповестил имотите на Детелина Ханчева, за да се разсеят съмненията, Гешев беше категоричен, че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". Той обаче не отрече, че действително Ханчева е жената до него. "Защо ми задавате този въпрос? Доколкото виждам, част от имуществото ѝ е обявено вече в някои вестници. Защо аз трябва да го обявявам?", попита той. И определи информацията на "Фрогнюз" като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност, запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм го прочел и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", смята Гешев.

 

КОЙ Е ТОЙ

Иван Стоименов Гешев е на 49 години. Завършил е Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. в 05 РПУ-СДВР-МВР. След това е помощник-следовател и следовател в Столичната следствена служба. През 2006 г. започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, а от 2012 г. официално е назначен там. През юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС го избира за шеф на Специализираната прокуратура с 9 гласа "за" и 1 "против", след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса. От 16 юли 2018 г. и до момента е зам. главен прокурор. 

 

ПРОЦЕДУРА

За да бъде избран Гешев, са необходими гласовете на поне 17 от общо 25-те члена на ВСС. Това означава, че освен 11-те, които го предложиха, трябват още поне 6 гласа, включително и от съдийската колегия. Резултатът е напълно постижим, като се има предвид разпределението във ВСС и някои ключови гласувания. След това президентът трябва да издаде указ за назначаването на новия главен прокурор. Той има право да не се съгласи и да върне името му за прегласуване. Ако обаче кандидатурата бъде препотвърдена от ВСС, държавният глава е длъжен да го обяви за избран. 

До 12 август номинираните кандидати трябва да представят писмена концепция за стратегическото управление на държавното обвинение в следващите 7 години. След това те ще бъдат изслушани от Пленума на ВСС. Очаква се изборът да се състои на 24 октомври.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш

18.02.2020

776 6
Вятърът на промяната - вихрушка с устни
ГЕРБ: Подкрепяме Гешев за приватизацията, ама няма как да стане

16.02.2020

13514 27

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Говорителката на прокурорската колегия на ВСС:

?проучили cигнaлитe cpeщy Гeшeв, 

и ycтaнoвили,

чe липcвaт пpeдпocтaвĸи зa cъмнeния?

слушали -- постановили 

(по Ильф и Петров, осмели сталинската бюрократична човекомелачка)

 

Длъжни са на сайта на ВСС и на Прокуратурата да представят мотивите за това решение.

 

Обаче тази  прокуратура не снизхожда до това да обяснява правните основания за решенията си. Медицински факт. Хроничен.

 

 

jovani
снимка на jovani

Гешев vs Гешев. Епизод пилотен и последен.

Както се казва - не се жалвайте от текущата ситуация. Може и по-зле.

 

Ма какво единодушие цацари между прокурорите и барниръбъл.

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Самият Гешев е твърде лаконичен по въпроса. Той се възползва от възможността, дадена от закона, да скрие информация за лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.

Но не може да скрие, че вече осми месец как износва под сърцето си плода на тази връзка, както свидетелства снимката по-горе.

bobacko

Кой избира главния прокурор на РБ. И това не е въпрос

Интервал

Ако поради някакъв време-пространствен парадокс Чък Норис срещне себе си и започне битка, то той ще победи. ?

ТаткоСкруч

По инициатива на ГД „БОЕЦ”, подкрепена от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, Гражданско сдружение „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ” и Движение „ЗЕЛЕН МЛАДОСТ”, както и от други организации и граждани, издигаме кандидатурата на следовател Бойко Йорданов Атанасов за Главен прокурор на Република България. САМО ЗА 15 ЧАСА СА ПОДПИСАЛИ 2 000 ЧОВЕКА!!!

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ТУК И РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ

http://chng.it/FFs7J8zShQ

Billy-Joe Winchester

Подписахме я! ☺️

Влез или се регистрирай за да коментираш