facebook
twitter

Първа страница

И цените за "облицовката" на "Графа" са скандални

Фирмите, които работят в центъра, дават фрапантно различни оферти на общината за едни и същи неща
6722
 Илияна Кирилова
Софиянци не подозират, че стъпват по златни настилки в центъра на София.

Фрапантни разлики в цените на едни и същи изделия дават двете фирми, които работят по новата визия на столичния център, като в някои отношения изпълнителят на ремонта на "Граф Игнатиев" - "Джи Пи Груп", иска даже повече от "ПСТ Груп". Това установи разследването на "Сега". 

Особено впечатляващи разлики има при част от изделията от гранит, предложени от двете фирми. Така например "Джи Пи Груп" е предложила цена от 156.7 лв. на кв. м за доставката и полагането на червени гранитни павета, размер 10/10/10, докато "ПСТ Груп" иска за абсолютно същия артикул 562.81 лв. на кв. м. Така цената за полагане на 1196 кв. м червена гранитна настилка при "ПСТ Груп" стига 673 120 лв. 

При светлосивите гранитни павета разликата също е фрапираща, но все пак по-малка. За квадратен метър светлосиви павета 10/10/10 "Джи Пи Груп" е дала 130.89 лв. цена, а "ПСТ Груп" - 257.7 лв. на кв. м. При гранитните павета 5/5/5, ползвани като компенсаторна ивица около сгради, "ПСТ Груп" е заложила цена 198 лв. на кв. м, а "Джи Пи Груп" - 87.08 лв. Както "Сега" вече писа, при гранита рекордът държи монолитна пейка на "ПСТ Груп" с цена от 10 218 лв. бройката. При "Джи Пи Груп" такъв артикул не е поръчан. 

Има и обратна зависимост - при някои дейности офертата на "Джи Пи Груп" е значително по-скъпа от тази на "ПСТ Груп". Така например доставка и полагане  на бронзова плоча за "Джи Пи Груп" е струвало 824.9 лв., а за "ПСТ Груп" - 423.5 лв. Доставката и монтажът на 1 велостоянка за 6 велосипеда при "Джи Пи Груп" е 1291 лв., а при "ПСТ Груп" - 674 лв. Една класическа пейка, но в дълъг вариант, при "Джи Пи Груп" струва 4111 лв., а при "ПСТ Груп" - 1769 лв. Къса класическа пейка при "Джи Пи Груп" е 1291 лв. срещу 849 лв. при "ПСТ Груп". Сериозна разлика, но в полза на "ПСТ Груп", има при подвижните колчета-боларди - фирмата е поискала за 30 бройки цена от 263 944 лв., или 8798 лв. единична цена при единична цена на "Джи Пи Груп" от 5677 лв. (заложени са 45 бройки).

 

ПРАВИЛА

От ценовите оферти става ясно, че фирмите работят при различни часови ставки за труд - "ПСТ Груп" е калкулирала 6.1 лв. на час при 4.5 лв. на "Джи Пи Груп", но тази разлика трудно може да обясни трикратни разминавания в цените. Законът за обществените поръчки предвижда контрол при големи разлики в ценовите оферти - надхвърлящи 20%, но тези разлики не се оценяват артикул по артикул, а на база обща цена за изпълнение на дейностите спрямо тази, предложена от конкурентите. "ПСТ Груп" и "Джи Пи Груп" в случая работят върху различни зони от централната част и не са преки конкуренти. В същото време те са работили по общ мострен каталог и за някои артикули са ползвали общи доставчици. Таблицата с ползваните доставчици при някои от продуктите трудно може да се сравни, защото при "Джи Пи Груп" публикуваният вариант е силно размазан.

 

ЩО Е ТО ПЕЙКА

По повод материал на вестник „Сега“ "София си е поръчала и безумно скъпи "мебели" за центъра" Столичната община изпрати уточнения:

1. Категорично не отговаря на истината твърдението в материала, че ценовото предложение на изпълнителя в зона 2 – „Джи Пи Груп“ АД - не е публикувано. В профил на купувача на страницата на Столичната община е публикувана цялата документация по обществената поръчка, договорът с изпълнителя, в това число и сертификатите, техническото и ценово предложение. Именно по тях преди няколко месеца бяха направени серия от журналистически материали и да се твърди, че те са „скрити“, е манипулация, която категорично не отговаря на истината.

Коментар на "Сега": Ценовата оферта на "Джи Пи Груп" наистина е налична, но не като отделен файл, за да бъде лесно намерена. Тя е пъхната в пета част от техническото предложение на фирмата, която започва с документ, озаглавен "Процедура за контрол над уреди за мониторинг и измерване и тестване". За сравнение - офертата на "ПСТ Груп" е ясно озаглавена и в отделен файл. Преди да публикува материала, вестник "Сега" изрично поиска офертата на "Джи Пи Груп" от общината, но оттам отказаха съдействие.

2. Категорично не отговаря на истината изведеното в подзаглавие твърдение, че цената на градска пейка в Зона 4 (зоната около "Св Ал. Невски", с изпълнител „ПСТ Груп“ ЕАД) е 10 000 лв. Видно от публикуваното ценово предложение на избрания изпълнител, доставката и монтажът на пейка с класически дизайн струва 848 лв. за брой. Общо в зоната ще бъдат поставени 50 такива пейки. В ценовото предложение е посочено, че в зоната ще бъдат доставени и монтирани и 11 броя монолитни каменни елементи с пейки с единична цена 10 218,60 лв. Те представляват големи елементи от лят камък, които се изливат на място и върху тях се монтират дървени пейки. По проект те са предвидени в зоната на „Св. Ал. Невски“ и Военния клуб, където СМР все още не е стартирало и не могат да бъдат видяни на място.

Коментар на "Сега": Точно това е написано в статията -  че ще бъдат доставени 11 монолитни каменни пейки, които ще струват 112 404 лв. без ДДС (10 218 лв. бройката). Допълнено е, че от мострения каталог става ясно, че блоковете трябва да са от светлосив гранит с монтирано дърво за сядане върху тях, като не са посочени размери.

3. Подчертаваме, че цените, които са посочени в ценовите предложение на фирмите, включат както стойността на изделията, така и доставката и монтажа им. Сравняването с цени от мострени каталози не е коректно, защото в тях не се включват нито доставка, нито монтажът им. Проектите за основен ремонт на зона 2 и зона 4 в централната градска част на София се финансират с безвъзмездни европейски средства по ОП „Региони в растеж“. На етап кандидатстване и защита на проектите Столичната община е представила обобщена количествено стойностна сметка и за двете зони. Сключените договори и за двете зони са под защитените пределни цени.

Коментар на "Сега": Според специалисти, дори и с доставката и монтажа цените са безумно високи. Фактът, че се плаща с безвъзмездни европейски средства, не оправдава това разточителство.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Планът за Перник - 7 въпроса без отговор от министрите

21.01.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

5809 12
Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат
Чия е водата, която ще бъде насочена към Перник

19.01.2020

21421 35

Коментари

kissсинджира

Най-скандалното в случая е, че ДжиДжиПито дава към 750 лева заплата. Интересно защо това е пренебрегнато? 

сталкер пустиняк

Фактът, че се плаща с безвъзмездни европейски средства, не оправдава това разточителство.

 

Охо, то затова кметицата и сие скача така нервно. Може ЕК да се заинтригува как се харчат парите и току виж накарала герберастите да ги връщат, а и защо не и да ги спрат. 

 

А бе къде е видният строителен спец Ловкия да обясни, че това са си нормални цени? 

дядо яга

С една дума ГАВРА....Гавра с доверието на редовия герберист, с доверието на ЕС....Колкото и да умаловажава Борисов ставащото омерзение на хората, то е налице...Простата истина, че част покровителствена от Герберистите прослойка бясно надписва и всъщност ни саботира като народ и общество. Никакво закъсняло разбързване да се поправят нещата няма смисъл и ефект...Ако някога са искали, са могли всячески да попречат нещата да стават така....Но...ами не са искали. Защо да искат? Те всъщност са скритите съдружници във всички дейност, които се заплащат от държавата...е, и от ЕС. Това е нелечим стадии на разложение....Единственото решение е  скалпел

Invisible

   Във всички градове при оформянето на градските пространства цените са надути  няколко пъти.

   

kissсинджира

Не във всички, само в герберските.

whw

Общината що спи? Тя е инвеститор и трябва предварително да е наясно приблизително кое колко струва. Дори може да закупи самостоятелно прословутите пейки. Това е Столична община, а не някоя селска дето освен кмет и секретарка няма друг специалист.

Явно някои хора спят много, щото са "допингирани" яко.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×