facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ направи обратен завой за Изборния кодекс

Борисов нареди поправка на скандалните поправки още преди те да са влезли в сила
1957
EPA/BGNES
Ръководството на ГЕРБ начело с лидера им Бойко Борисов се измъкна от гафа с Изборния кодекс, направен под давлението на ДПС, сякаш нищо не се е случило.

След като 4 дни самоотвержено защитаваше скандалните поправки в Изборния кодекс, на петия ГЕРБ се отметна. Премиерът Бойко Борисов лично обяви, че ще бъде върнато преференциалното гласуване в предишния му вид, ще започне избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) и ще бъде ревизирано въвеждането на машинно гласуване навсякъде от 31 март 2020 г. ГЕРБ дори не дочака евентуално президентско вето и още снощи внесе поправките за преференциалното гласуване в парламента. Те ще бъдат разгледани в правната комисия на парламента още в сряда.

Засега не е ясно каква ще е съдбата на останалите промени, които улесняват манипулирането на изборите: отпадането на втория протокол от секционните избирателни комисии и правото за обжалване пред Върховния административен съд на част от решенията на ЦИК, въвеждането на обикновено вместо квалифицирано мнозинство в избирателните комисии и т.н.

Конфузното поведение на управляващата партия беше оправдано с "вслушване в гласа на 2.5 млн. избиратели". Миналия четвъртък ГЕРБ никак не се интересуваше от мнението на избирателите и изобщо не реагира на острите критики и протестите пред Народното събрание. На петия ден от приемането на промените, които реално обезсмислиха провеждането на избори, защото дават значително служебно предимство на управляващите, те явно се изплашиха от негативите, които трупат. Затова премиерът свика спешно заседание на Изпълнителната комисия в отсъствието на шефа на парламентарната група Цветан Цветанов, който прокара абсурдните промени, и призна, че управлението е било заложено на карта, ако не бъдат приети предложенията на ДПС за обезсмислянето на преференцията.  

Борисов хем разкритикува Цветанов, хем го оправда, че бил постъпил правилно. „Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. Но да излиза, че са ни извили ръцете… Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща. Защото, ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум“, заяви премиерът. Заради липсващия кворум в четвъртък сутринта Цветанов се принуди да отиде в стаята на ДПС, за да търси подкрепа, след което всички искания за поправки на движението минаха. Самият Цветанов в неделя се опита да се измъкне от неудобната ситуация, като заяви, че обезсмислянето на преференцията било желанието на коалиционния партньор НФСБ, което просто се "припокрило" с интересите на ДПС. В понеделник и той ревизира спешно позицията си и написа във Фейсбук: "След обстоен анализ, който извършихме заедно с премиера Борисов и членовете на Изпълнителната комисия, смятаме за наложително да преразгледаме промените в Изборния кодекс. При това ще го направим, независимо от това дали президентът ще наложи вето или не. Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени".

Премиерът, който до вчера обясняваше, че Изборният кодекс е работа на парламента и че не желае да бъде занимаван, сега се изкара жертва на конспирация. "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши. Тези, които нямат работа, да си говорят", заяви той в събота от Мюнхен по повод изказването на президента Румен Радев, че ще наложи вето. "БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина, и се създава такова напрежение“, гласеше версията му в понеделник, когато ненадейно прояви силен интерес към Изборния кодекс. Той обвини левицата, че заблудила гражданите, че преференцията отпаднала изцяло, вместо че просто бил вдигнат прагът й. Всъщност вдигането прави преодоляването на бариерата непосилно и на практика обезсмисля преференциалното гласуване. 

От думите на депутата от ГЕРБ Георги Марков, който според Борисов "ходи по улиците, слуша гражданите", се разбра, че вероятно няма да има и машинно гласуване. Миналата седмица бе прието на евроизборите в 3000 секции да бъдат сложени машини за гласуване, а за местните през есента машините да са 6000. Предложението отново дойде от ДПС. "Не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никъде в  Европа!", възмути се Марков. 

 

---------------------------------

И ДПС, и БСП са недоволни

ДПС не е изненадано от действията на ГЕРБ,  коментира пред "Дневник" зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. "Изненада би било те да са постоянни в нещо, което правят. Явно са решили да управляват напук на всички принципи. Така и така клякат на БСП, да клекнат и на президента и да помолят за вето, за да ги улесни", добави той. Другият зам.-председател - Йордан Цонев, обяви, че няма да коментира, докато парламентарната група не вземе решение как ще действа. По-рано пред Нова тв Цонев каза, че "това управление никой не може да го стабилизира, дори и ДПС". 

БСП започна да увърта като ГЕРБ. В неделя левицата обяви, че депутатите й няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Нинова постави условия на управляващото мнозинство, което според нея включва ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти“ и понякога - „Воля": "Избор на нова ЦИК, отмяна на среднощните гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден, и започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да търси правата си пред Върховния административен съд с касационна жалба".

В понеделник социалистите бяха категорични, че няма да се върнат в парламента, защото не били изпълнени условията им – преди всичко въвеждането на машинно гласуване в цялата страна. „Борисов направи една сценка, на която и децата вече не вярват“, каза Нинова. Според нея ходът на премиера е продиктуван от страх от гражданската съпротива срещу промените в кодекса, от заплахата на левицата, че ще напусне парламента, както и от „истината, изговорена от Цветан Цветанов, че ДПС спасяват правителството и живота на 44-тото народно събрание“. Социалистите ще проведат срещи с европейските посланици у нас и ще организират „общ фронт за честни избори“ с други партии и неправителствени организации.

 

---------------------------

ДУМА СРЕЩУ ДУМА

„В момента, в който дойде сигналът за Венецуела, аз извиках американския посланик, за да информирам САЩ какво правят нашите служби. А не той мен.“

Бойко Борисов, 18 февруари

"От партньорите от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път е получена информация за парични преводи, извършени от Венецуела, за които са били използвани български банкови сметки."

Главният прокурор Сотир Цацаров, 13 февруари

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партиите замитат скандала със субсидиите

15.06.2019

Людмил Илиев

750 1
Борисов: ОАЕ са важен партньор за България

14.06.2019

633 9
Обзор на добрите предложения (става дума за пари)

14.06.2019

Весел Цанков

839 1

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

 "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши.

другите премиери едва ли си прекарват държавите по такъф нетрадиционен начин.

duzov

Буци е доброто ченге, а Цуци - лошото. Барни е ... виж "Туш" и новата творба на Комарницки!

 

 

Жив "свидетел" са тези от ГЕРБ!

 

Забележка: "свидетел" от латински е ... знаете какво. 😉

buratinob

След като 4 дни самоотвержено защитаваше скандалните поправки в Изборния кодекс, на петия ГЕРБ се отметна.

 

Пък на Господ му трябвали 6 дни.

Нашето си е по-лачено.😂

wreckage
снимка на wreckage

Фсъщност на Боко му треаше три пъти да пропее петелът, преди да претприеме позорното си измятане.

 

Изравнява рекорда на свети Петър.

buratinob

Той верно по папите се равнява.

Едва трима папи от всичките  са имали удоволствието да се срешнат с Него.😂

генек

Обратен завой - с такава скорост и резкост, че си видяха умствените центрове на задниците...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

първолета

Снимката!!!😂

Верно си е "измъкване" и всеки със своята си чупка в кръста. А първият вдясно - това е само за Комара.😂

bay Dragan

Измъзултват се като мокра връв.

7UP

Никакъв обратен завой не е направен, само леко ви финтираха. Най- важната поправка, за обжалване резултатите от изборите не е преразгледана. 

Как беше... най- интелЕгентния форум? ЪХ!

дядо Илия

В крайна сметка нали е важен крайния резултат?

revenant

БСП започна да увърта като ГЕРБ. 

 

Как това твърдение на колектива джурналисти е доказано с последвалия го текст?

JollyRoger's

Напразни напъни с пачавра да се чистят лекетата в “иглените уши“. Все едно с поредната дефекация да бъдат скрити предишните...

Друм, бе!🎃🎃🎃

Sine_metu

Борисов нареди поправка на скандалните поправки

 

Два часа след като заяви, че не се меси на т. нар. "народни" представители

Magi

От герб не изтича мисловна дейност, тя направо липсва. Не оправят ли изборните списъци ще имаме отново фалшифицирани и манипулирани избори. Цецко е овладял изборната система тотално. Изходът е гласуваме всички срещу герб, дори и за светия синод  / да ме прощават отците/.

Zmeja
вила

Никой до днес не е правил по-голяма правна глупост-внасят проектозакон за промяна на нешо,което не съществува! ..След второто четене,НЕЩОТО не е закон,но и Парламентът вече не може в него и запетая да премести.Следва Указ на Президента относно изпратения му закон.Указът може да е за публикуване или за отлагателно вето.Става закон едва  след се публикува в ДВ....А нотариатът му променя едно НИЩО?!Има и правен парадокс,който пък за пореден път доказва,че парламентът си е просто маша на един самодържец-проектозаконът е внесен със 6 подписа:пръв е този на Борисов,а последен,шести е на Караянчева.Но нито Борисов е депутат,ако е от група депутати,нито Караянчева е министър,ако е от МС.Няма правно основание подписите на двамата заедно да са под този проект.Освен това в парламентарната държава подписът на председателя на НС да е на шесто място,а на Премиера да е на първо място си е безспорно доказателство,че  определената от Конституцията държава липсва...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×