facebook
twitter

Първа страница

Двама министри са заплашени с до 12 г. затвор заради водната криза в Перник

1 835
 Илияна Кирилова
Министрите Нено Димов и Петя Аврамова отказаха да носят отговорност за водната криза в Перник

Тежкият режим на водата, който изкара жителите на Перник на протести, е следствие на безхаберието на двама министри - на околната среда и водите и на регионалното развитие. Това установи Районната прокуратура в Перник и препрати преписката на Специализираната прокуратурата, която е компетентна да разследва престъпленията по служба на хората на висши ръководни длъжности. Постановлението, с което "Сега" разполага, е от 10 декември. В него министрите, виновни за кризата, не са посочени поименно.

Специализираната прокуратура съобщи, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за безстопанственост. Ако бъдат признати за виновни, министрите могат да получат от 3 до 12 г. затвор за безстопанственост. 

Вместо да започнат да решават водните проблеми на Перник, вчера министрите си прехвърляха вината за кризата.
Регионалният министър Пета Аврамова заяви на изслушване в парламента, че няма да носи чужди грехове, тъй като МРРБ не отговаря за управлението на водите - няма информация за нивата на водоизточниците, не следи и месечните графици на водоползване и осигуряването на минимален допустим отток, за което е отговорно министерството на околната среда и водите. Позицията на екоминистъра Нено Димов пък е, че нарушения има, но никой не го е уведомил за тях.

Депутатите решиха регионалният министър да подготви и предложи за обществено обсъждане проект за Закон за ВиК до 15-и май 2020 г. Новият закон трябва да гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, в това число социална поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи, качество на услугите и осигуряване на допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора, пише в решението. Народните представители ангажираха министъра два пъти годишно - през юни и декември, да информира за напредъка в изпълнението на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора в периода 2014-2023 година. Не бе прието искането на ДПС за оптимизация на състава на ВиК дружествата, в които работят над 14 хил. души, както и идеята всяка година парламентът да се запознава с финансовото им състояние.

Междувременно стана ясно, че 6 по-големи града и 116 села с общо 133 000 жители имат в момента проблеми с водоснабдяването според отчетите на ВиК дружествата. Сред градовете са Перник, Омуртаг, Симеоновград и Твърдица. Заради сухото лято нивото на три язовира е под границата от 50% - "Асеновец", "Дяково", "Ястребино". Нуждите от инвестиции в цялата страна се оценяват на 11 млрд. лв. На този фон за 5 г. през бюджета на МРРБ са осигурени скромните 111 млн. лв., други 92 млн. лв. са дошли от заеми, а 330 млн. са инвестирали самите ВиК дружества.

 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш съдия осъди прокуратурата за 134 хил. лв.

03.08.2020

РАДА НИКОЛОВА

5870 15
Майка бе обвинена след клип как бие детето си

20.07.2020

1741 4
Водният режим в Перник е отменен от днес

24.06.2020

71

Коментари

Хулиган

Нищо чудно две пешки да бъдат жертвани.

Хем, ще се хвърли живо месо на перничани, за да не се хванат за винкелите.

Хем, ще може да се рапортува на "началниците", че министри са били окошарени.

Е, може да не е баш за корупция.

Но със сигурност за некадърност.

Както са казали класиците - некадърност с взлом...

.........................................

http://www.drago.info/

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
За Нено може, заслужил е човека. Малко ли се стара да е*е мамбата на черноморието!?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Позицията на екоминистъра Нено Димов пък е, че нарушения има, но никой не го е уведомил за тях.

Тъй.

Какво са го уведомили Нено? Пратили са му данни, че ядовирът е пълен и няма проблеми с водоснабдяването и поддържането на нивото на язовира? Това ли твърди Нено?

Или:

не са му пратили никакви данни, не се отчитат с регулярна информация?

 

Кое от двете??

 

В първия случай Нено би трябвало да ги докладва мръсниците след  огласяване на кризата по ТВ. Но не го направи.

Тогава остава вторият случай: в ненодимовото министерство се занимават със защитаване на интересите на неновите патрони Цеко Минев, Валери Симеонов, Йордан Цонев и крадците на вода за правене на сняг за пистите или за фабриките или за нивите им,

а дертовете на хората са им през на Нено дедовът.

geo_19

"Сега" е спестил част от информацията Прокуратурата в  Перник обвинява повече люде. И Лилето Попова е на пангара:

 

https://www.dennews.bg/news/2019/12/13/51732-za-prokuraturata-chetirima-imat-otgovornost-za-vodnata-kriza-v-pernik-vklyuchitelno-lilyana-pavlova

 

С думите "министрите на МОСВ" прокурор Минчева визира не само сегашния Нено Димов, а Лиляна Павлова.

 https://www.actualno.com/pernik/prokuraturata-v-pernik-sochi-chetirima-vinovnici-za-vodnata-kriza-vkluchitelno-liljana-pavlova-news_1415249.html
 

 

 

аман бе

Не беше на МОСВ, но беше на МРРБ... Но и тук е твърде вероятно след време прокуратурата "да размисли", както ЦИК от съседната статия...

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"С думите "министрите на МОСВ" прокурор Минчева визира не само сегашния Нено Димов, а Лиляна Павлова."

 

Дебеланката никога не е била министър на МОСВ, а на документите, одобряващи прахосването на водите на пресъващия язовир "Студена", стои подписът лично на министър Нено. Нено обаче е с много добри позиции (комбинирана герберо-депесарска подлога и в същото време обект на скрита симпатия от страна на прокопиевци) и нищо нема да му се случи, не го мислете. Само дето ще остане в историята като съавтор на една от големите идиотщини в историята на съвременна България.

blue_fish

Министър няма как да влезе в затвора за такова нещо. Има зам. министри, има началници на дирекции, има конкретни служители правещи замери, вписващи първичните данни, обобщаващи такива, анализиращи, “качващи” информацията нагоре по йерархията. Министърът само парафира и ако по някаква причина не му е изострено вниманието по въпроса, няма причина да не се довери на подчинените си специалисти/служители. 

 

Зад всяко едно неумишлено или  умишлено действие или бездействие стои определен човек/ служител. Въпрос на желание и компетентност е, да бъде (да бъдат) открит(и) и колелото да се завърти. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Министърът само парафира

Той верно Нено е замязал на нещо гумено, ама за гумен печат могат да използват и чистачката на кабинета му, за да може той да си продължи да пази гаврещите се с природата ни от отговорностите на бащинството над престъпленията им.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

За 30 години никой не осъдиха и не е влязал в затвор. И на тези ще им се размине. Много силни заглавия на статии и накрая нищо...

Влез или се регистрирай за да коментираш