facebook
twitter

Първа страница

Депутатите нагло и непрозрачно дават данъчната амнистия на мюфтийството

Няма яснота нито за размера, нито за вида на дълговете, от чието опрощаване според мюсюлманското духовенство зависел религиозният мир в страната
2813
 СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Според депутата от ДПС Йордан Цонев опрощаването на задълженията на мюфтийството е държавна политика, по която имали право да се изказват само депутатите и финансовото министерство.

Без никакви сериозни аргументи и икономическа обосновка депутатите от ГЕРБ и ДПС одобриха данъчната амнистия за мюфтийството. Последните им действия само подхранват съмнението, че опрощаването на неплатените дългове на вероизповеданията е резултат на политическа сделка между двете партии. Депутатите дори не се опитват да разберат в какъв размер и от какъв вид са задълженията, които се готвят да опростят. Конкретна информация отказа да предостави и финансовото министерство под предлог, че законът не му позволява да разкрива подобни данни за отделните вероизповедания.

Безпрецедентната мярка беше инициирана в края на януари от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ с промени в Закона за вероизповеданията. От БСП обявиха, че поправките ще облагодетелстват най-вече мюсюлманското изповедание, и обвиниха управляващите, че са изтъргували амнистията в замяна на подкрепата на движението срещу президентското вето върху Изборния кодекс.

Тежест на твърденията на социалистите придаде признанието на говорителя на Главното мюфтийство Джелал Фаик, че религиозната организация има натрупани задължения в размер на 8 млн. лв. - предимно неизплатени осигуровки към НОИ и имотни данъци. Това съвпада с малкото информация, която споделиха от финансовото министерство - че амнистията ще обхване дългове в размер на 8.2 млн. лв., натрупани от шест вероизповедания. Възможно е обаче сумата да е далеч по-голяма, тъй като по някои данни мюфтийството дължи над 3 милиона лева съдебни разноски по десетки загубени дела, водени срещу държавата и общините за възстановяване на имоти.

На свое заседание вчера парламентарната комисия по вероизповеданията обсъди и подкрепи данъчната амнистия с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС. От изказванията на присъстващите представители на религиозни организации стана ясно, че никой не се е обръщал към депутатите с молба да му бъдат опрощавани задължения. От Българската православна църква (БПЦ) категорично отрекоха да имат каквито и да било дългове към хазната. „Нашите свещенослужители и духовници си плащат данъците. Дори и да допуснем, че имаме някакви малки задължения, ние по никакъв начин не сме искали и не изискваме тяхното опрощаване“, заяви пред депутатите варненският митрополит Йоан.

Така и не се появи представител на Главното мюфтийство, който да каже дали мюсюлманското духовенство е поискало да бъде освободено от натрупаните милиони левове дългове. В неговото писмено становище по законопроекта са изказва благодарност към вносителите. А Джелал Фаик заяви, че едва ли не религиозният мир в страната зависи от опрощаването на дълговете. „Ако успеем на мюсюлманското изповедание по някакъв начин да му подадем ръка и да работим с държавата ръка за ръка, за да не позволяваме нашите мюсюлмани да се радикализират и да предприемат някакви крайни действия, това би било за добре“, заяви той пред Дарик радио.

Картата с националната сигурност изигра вчера и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който защити амнистията от името на отсъстващите вносители и на Главното мюфтйиство. Той отново се позова на решението държавата да поеме издръжката на основните вероизповедания, взето на Консултативния съвет за национална сигурност през 2018 г., най-вече за да бъдат предпазени от чуждо влияние българските мюсюлмани. Тогава обаче и дума не беше спомената за амнистия. Депутатът разказа, че мюфтийството не могло да се възползва от отпуснатата му държавна субсидия заради водените изпълнителни дела по натрупаните дългове. И показа раздразнение, че темата е станала обект на публичен дебат. „По въпроса за опрощаването на задълженията думата трябва да имат само финансовото министерство и депутатите. Това е държавен акт, държавна политика“, заяви депутатът от ДПС.

Цонев обаче не спомена нищо за точния размер и вид на задълженията на мюфтийството. Въпросът въобще не беше засегнат и от депутатите на ГЕРБ, които мълчаливо и с пълно единодушие подкрепиха поправките в Закона за вероизповеданията. Противопостави се само Павел Шопов от „Атака“, който поиска да бъде отложено разглеждането на законопроекта, поне докато се получи някаква информация за структурата на задълженията от финансовото министерство. От ГЕРБ обаче отказаха.

Законопроектът влиза на първо четене в пленарната зала в петък. Управляващите обещаха да му дадат максималния срок от три седмици за предложения между първо и второ четене.

 

ЗАКОНЪТ

Промяната в Закона за вероизповеданията, която взриви парламента тази седмица, е лаконична - регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, включващи главници, лихви и разноски по тях. От мотивите към внесения законопроект става ясно, че вносителите използват термина "амнистия", за да опишат начина на опрощаване на задълженията на мюфтийството. В мотивите не се цитира точно законово основание за даването й, но юристи разясниха, че правото за даване на амнистия е вменено на Народното събрание с чл. 84, т. 13 от конституцията. Амнистията може да е наказателна или финансова. Според разяснения в правната литература, за да се стигне до такава финансова амнистия, следва да са правени многократни опити за доброволно и принудително събиране на задълженията, но без успех. Не е нужно НС да е сезирано отвън за приемането на подобен закон. Възможни са различни видове амнистия - и пълни, и частични, като това следва да се уточни в самия закон.

Другият способ за опрощаване на несъбираеми държавни вземания е в правомощията на президента, като и тук е задължително да са правени много опити за събирането на задълженията, а обстоятелствата се проучват от комисия.

Ако действително става дума за неплатени осигуровки, то за въпросните служители проблем с бъдещите пенсии няма да има. При изчислението им се взема предвид "възнаграждението или осигурителния доход, върху който са внесени или са дължими осигурителни вноски". Това е така, за да не бъдат лишавани осигурените от права при некоректен работодател.

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4037 3
Йордан Цонев вижда падане на кабинета

16.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4938 22
Нинова се закани БСП да бутне правителството

15.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1119 12

Коментари

JollyRoger's

Финминът е адепт на муфтисването по “религиозна“ линия... Кръстниците му са доказателство.

Разпад...

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

И

збори,нагъзване и ясно заявяване:кой кара влка-дпс@ка турция и сащ.кой е получил данъчна амнистия?

Доц.Трътлев

Нещата бяха подготвени. Борисов "дари" 5 милиона на църквата преди 2-3 седмици, за да могат сега да опростят дълговете на мюфтийството, които засега били "само" 8 милиона?  Кой раздаваше порциите в България, че нещо започнах да забравям?

zumer

Вече съвсем се обърках, ДПС ли са на власт или ГЕйРБ?

А може биГЕйРБ са притурка на ДПС!

Та управляващите ми апомнят на един стар виц. За Иванчо и Марийка.

Учителката по български език и литература пита Иванчо:

- Иванчо, кажими една съгласна?

А Иванчо изправил се, по изгладил намачканата си ризка и гордо заявил:

- Марийка. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Без никакви сериозни аргументи и икономическа обосновка депутатите от ГЕРБ и ДПС одобриха данъчната амнистия за мюфтийството

Че какви бяха сериозните аргументи и икономическата обосновка за предишните промени в закона за вероизповеданията? И те бяха приети след една дружеска среща между г-н Цветанов и г-н Цонев.

Некой да знае на какво основание държавата се ангажира заплатите на свещениците да бъдат приравнени към тези на учителите? Защо не на лекарите или социалните работници, например? Понеже , таковата, мюфтиството има тъй важна роля за националната сигурност, може би заплатите на имамите пък трябва да се приравнят с тези на полицаите, или на онез от ДАНС?

---------

Трътлев, не си прав. Милионите, които Борисов подари преди месец, са само една малка част от държавната помощ към БПЦ. Борисов трябва да бъде изографисан на поне стотина червки като ктитор, ако и да не дава парите от джоба си (но пък и доста средства от партийната субсидия на ГЕРБ отидоха за червки и манастири). Грижата на Борисов за БПЦ е последователна .  

 

Neopol

Очевидно се подготвя връщането на ДПС във властта. Ако не се смени избирателната система от сегашната пропорционална към гласуваната на референдума мажоритарна, то след следващите избори, независимо от това дали Гирб ще е първи или втори, то управленската коалиция ще е Герб - ДПС. Психодесните сексуални левичари нямат шансове да попаднат от парламента, а "патриотите" и "Воля" ще изпаднат. Така в един най-вероятно трипартиен парламент, управлявящата коалиция, при това явна, ще е Герб и ДПС. 

mi6osp.

Натрупаните задължения на мюфтийството основно са от платени такси за загубени срещу държавата дела за имоти.

Т.е държавата ще плати таксите за спечелените от нея дела.

И мюфтийството може да започне нови дела срещу държавата, която ще им плаща за това.

 

Ако и други вероизповедания си направят лоби в парламента, номерът ще се повтори.

маргаритка2

Някоя от маймуните от заглавието може ли да обясни как се прави амнистия на задължения, които не съществуват?

 

Имам предвид, че думата "вероизповеданияТА" е много обща, трябва да бъде за конкретното вероизповедание!

маргаритка2

А ако се проследи историята може да се каже, че България оказва помощ на турската държава, която в момента припада от смях!

генек

Всяка година чуждата държава праща по 2 милиона - официално! - на мюфтийството. Но м трябват още и още пари... За фереджета? За брадати майки? За оръжие?

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

vvatkov

  Мюфтии , муфтаджии - все тая. С Данчо Ментата воглаве. А хидролога се подхилква и гребе от държавния данъчен казан с големия чирпак.

dream team
снимка на dream team

Бахурите се прегърнаха с глиганите.

 

Антей

Аааааа, 

 

сакън, бе. 

 

Въобще не е нито нагло, нито непрозрачно 

опрощението на милионите.

 

То си е ...уважение към ценностите, бе хора.

 

Нали всички гледаме как от близо 20 години

двете най-големи частни ТВ - бтв и нова

 

облъчват българското население с "ценностите" 

от турски сериали!

 

Така че - правилно - трябва да се опростят задълженията на

на мюфтийството

Ще им платим дълговете, бе. 

Колко му е.

Ние сме ларж - към съседите си!

 

Ето вижте - на Северна Македония - дадохме ли им - дадохме им!

На Гърците - дадохме ли им - дадохме им!

И на румънците, и на сърбите  - на всички даваме ...

 

Голям народ сме, ей!

❤️

 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Сега мааалко по-сериозно - действително от десетина дни се вихрят спорове по повод предложението на Цветанов за амнистия на вероизповеданията.

 

Някои ще обясни ли от какъв зор беше направено такова предложение?

Изненадващо, точно в този момент.

 

Дължали пари поради неплатени осигурителни вноски и държавни такси! А някои поискал ли е тези пари? Ами да продължат да ги дължат пароите. Да им пратят съдия-изпълнител при спазване на предписания законов ред.

 

Май пак нещо се опитват да ни заглавичкват?

Шо?

Антей

За това става въпрос полк.дървингов!

 

Сериозно несериозно - 

у нас над 500 000 души са с неплатени здравни осигуровки?!

Тези задължения кой ще плати!!!

!!!

 

ruff

поискали са ги, ДА! напитили са ги разни изпълнители, но касата празна! лев да влезе и го прибират за някакъв дълг. поради което и не привеждат държавната субсидия, щото щяла да бъде прибрана за погасяване на задължения и ходжите няма могат да я... платят заплатти де.

 

поради което се и чистят задълженията

Кире

Сметаме, че г-н Борисов уважава религията и като силно религиозен човек дава пари, дето требе. Вие да не искате салафити и уахабити да проповядват у нас?

ruff

не, не искаме!

поради което ПЛАЩАМЕ на ДАНС, МАНС и секакви от "службите", дето следва да следят за спазването на ЗАКОНОВИЯ РЕД! в който разни "салафити и уахабити" не са предвидени! и ако за спазване на ЗАКОНА плащаме на ходжите, поради що плащаме на другите?

или да го кажа по друг начин - икономическото положение на семейството ми, а и на всяко друго семейство в мамковината, не е ли от значение за националната сигурност?

mamut

Салафити и уахабити си проповадват и сега, без да питат гладното мюфтийство. Що пък никой не поиска справка колко от гладното мюфтийство са учили и завършили в Суадитска арабия и изобщо не са уахабити иил минали покрай тях, начело с гладния мюфтия мустафа алиш хаджъ. Някой се прави на тапа ама незнам кой е, за разлика от православието и католицизма при мюсюлманите не е толкова централизирана системата и всеки един имащ се за имам може да си тълкува както иска Корана и проповядва, та няма почти  нищо общо между вярващи и гладното мюфтийство (гладно: за пари, имоти власт, за добродетели забравете), например алианите (около 100 000 души в България) не признават ходжите и мюфтийстовото за свой ръководител във верските им дела и почти не се молят в джамия. Нека първо гладното мюфтийство се уточни точно кое направление в исляма(сунити: ханефити,салафити, уахабити и т.н.или шиити) ръководи и нещо предишния гладен мюфтия Генджев нещо беше пуснал сигнал до прокуратурата за някакви злоупотреби с дарения и имоти, нещо прокуратурата по този въпрос ? имаше и проблеми с регистрацията на мустафа Хаджи, още седят кадрите как цалото ръководство на ДПС са пърия ред на конференцията и двама посланика - посолството на бул."Васил Левски" 80,София и от ул "Козяк" 5.

rorik

На мен  пък ми е интересно . нашите попове какви ги вършат . За да даваме пример требе да стегнем нашите попове.

bobacko

Конституция на Република България

Чл. 6 (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или ПРИВИЛЕГИИ, ОСНОВАНИ НА раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, РЕЛИГИЯ, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. 

Чл. 13 (2)  Религиозните институции са ОТДЕЛНИ ОТ ДЪРЖАВАТА

НЕМА (ТАКАВА) ДЪРЖАВА

Хаджи Генчо-A

"4700 имота цица опростеното за 8 млн.лв. Мюфтийство"

*************************

https://19min.bg/news/8/110854.html

По интервю, дадено сутринта по БНР от Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството.

Пък после, нямало сделка. ДПС винаги са успявали да се възползват от азтрудненото положение на която и да е управляваща партия. Те, затова Аамед каз преди време, че ТОЙ РАЗПРЕДЕЛЯ БАНИЦАТА в Територията.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×