facebook
twitter

Първа страница

Чакащи трансплантация започват безсрочен протест срещу здравния министър

375
 Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

Пациенти и близки на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, започват от 18 септември безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за това. Единственият договор - с клиника в Австрия, където преди това се приемаха българи, бе подновен в началото на годината, но там бе извършена само една трансплантация. След това клиниката спря да приема чужденци. МЗ обещава белодробни трансплантации да могат да се извършват в България през 2021 г.

По последни данни на агенция “Медицински надзор“ 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас.

“Нашето желание е на мястото на този министър да застане човек, който е заинтересован да промени статуквото в тази система. Вътрешното ми убеждение е, че този човек (Ананиев) е поставен на това място, за да не върши нищо. Защото не се върши нищо. И независимо, че зам.-министър Жени Начева многократно обявява, че се върши нещо, крайният резултат към този момент е, че буквално нищо не е направено“, обясни Тодор Мангъров от асоциация "Пулмонална хипертония".

Според него страната ни е пропиляла шанса турски специалисти да извършват трансплантации у нас. Освен това все още не е изпратен пълен екип български лекари за обучение в Австрия. МЗ обещава това да се случи в началото на 2020 г.

Това е вторият протест на пациенти и техните близки за драматичното положение с трансплантациите. Първият беше през май миналата година. Оттогава има само една трансплантация в Австрия, няколко други нуждаещи се дочакаха операция и починаха. Междувременно от четирима други пациенти, които са емигрирали, трима са били успешно трансплантирани в чужбина, а един е получил иновативна терапия в чужбина, която не се предлага у нас.

“На този протест пациентите не могат да присъстват в голямата си част, тъй като това са хора с увредено здраве, които са изключително податливи на инфекции и всяка една инфекция може да бъде фатална. Но той ще бъде подкрепен от много хора, които няма да могат да присъстват физически“, каза Весела Георгиева, дъщеря на пациент, който се нуждае от трансплантация.

Това е вторият безсрочен протест заради проблеми в здравеопазването, който започва за по-малко от седмица. Медицинските сестри вече направиха палатков лагер пред парламента с искане за стартово възнаграждение от две минимални заплати и отмяна на търговския статут на болниците. Държавата на два пъти отпуска средства, за които се твърдеше, че са за заплати, но протестиращите твърдят, че парите не са достигнали до тях. Преди месеци имаше минимално увеличение с 20-100 лв., но възнагражденията масово останаха под записаните в колективния трудов договор за сектора 950 лв.

"Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава", ядоса се премиерът Бойко Борисов.

 

Все още няма коментари

Още

България връща забраната за влизане от Северна Македония

04.06.2020

627
Медсестрите ще могат да учредяват лечебни заведения

04.06.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1052 9
Разрешиха и спортните състезания на закрито, и то с публика

03.06.2020

231 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×