Медия без
политическа реклама

Борисов набързо произведе ДПС в основен враг на ГЕРБ

09 Окт. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вождът на ГЕРБ доволно констатира, че гражданите му повярвали, че имотните скандали били нещо "случайно, а не стил".

Основният противник на ГЕРБ на предстоящите местни избори ще бъде ДПС, а полето на сблъсъка помежду им - т.нар. смесени райони. Това обяви премиерът Бойко Борисов във вторник. „БСП ги няма. Битката в момента, ако има битка, е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС, не в София“, каза Борисов пред bTV.

Това изявление дойде в момент, в който лидерът на ГЕРБ коментираше своя бивш заместник в партията Цветан Цветанов. През септември Цветанов директно обвини партийното ръководство, че се готви да отстъпи позициите на управляващите в смесените райони на движението на Ахмед Доган. Това предизвика остра реакция от членовете на Изпълнителната комисия - висшия оперативен орган на ГЕРБ, които увериха, че партията ще води битка с ДПС за „всяко населено място“. Сега същото повтори и Борисов, който в качеството си на председател на Изпълнителната комисия беше най-силно уязвен от нападките на бившия №2 в ГЕРБ.

 

Цветанов говори глупости“

 

Борисов, който преди няколко месеца твърдеше, че „Цветанов си го обичам като дете“, сега отсече, че той изобщо не му липсва. „Защото изговори глупости, които не му правят чест ... Не очаквах толкова бързо да заговори срещу колегите и партията“, разочаровано сподели вождът на ГЕРБ. Поводът за думите му бяха именно прогнозите на Цветанов, че управляващата партия ще отстъпи на ДПС. Борисов за пореден път омаловажи ролята на своя бивш заместник за успехите на ГЕРБ в миналото: „Г-н Цветанов, когато се кандидатирах за кмет, въобще го нямаше тогава. Нито трябва да се надценява моята роля, нито на Цветанов, нито на който и да било“. И енигматично му препоръча: „Да върви напред, но да не ни дава оценки. Защото той по-добре от много други знае за какво става въпрос“.

 

Манолова идваше по-често в МС, отколкото в кабинета си“

Гневно Борисов отхвърли твърденията на бившия омбудсман, че била жертва на преследване от своите политически противници, и я обвини, че в миналото прекарвала повече време в Министерския съвет, отколкото в собствения си кабинет. И намекна, че Манолова ще действа по същия начин, ако загуби изборите: „Такива глупости и обиди хвърля срещу мен, а си мисли, че тогава пак ще подвие опашка и ще каже: било каквото било, бяха избори, дай сега да си работим пак заедно“.

 

БСП са като кукувица“

За пореден път лидерът на ГЕРБ обвини социалистите, че се страхували да поемат отговорност и затова не издигали собствени кандидати на изборите. „БСП са като кукувица сега. Те търсят къде да снесат по едно яйчице някъде и застават настрани. Ако бие това яйчице, хоп - и ние сме кукувицата! Ако не бие - а, не, не, това няма нищо общо с мен! Това правят те“, подигра се Борисов с левите.

 

"Апартаментгейт" ни разби“

 

Аферата „Апартаментгейт“ е била тежък удар върху ГЕРБ, но партията е възвърнала доверието на гражданите, които повярвали, че поредицата имотни скандали били „случайност“, стана ясно от обясненията на Борисов. „В евроизборите видях краха в очите и трябваше да се намеся. Този „Апартаментгейт“ ни разби. Тежко репутационно ни удари. И асансьори, и къщи за гости – колко зам.-министри и депутати отстраних, само и само хората да повярват, че това е било случайно и не е стил ... Победата на изборите показа, че повярваха и одобриха този начин на действие“, доволно констатира премиерът.

 

Човешката глупост е безкрайна“

 

С тези думи Борисов коментира учредяването на партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. С открито раздразнение премиерът обясни, че Трифонов неправомерно се е възползвал от позицията си на тв водещ, за да рекламира бъдещия си политически проект: „Няма такава държава, в която всяка вечер, в най-гледаното време, години наред да си промотираш партията, без никой да ти задава въпроси. На кой друг му е позволено това?“ Борисов прогнозира, че бъдещата формация на шоумена бързо ще се изхаби: „Ние знаем само сценаристите му, а когато разберем кандидатите му за министри, зам.-министри, областни управители, депутати, изведнъж ореолът ще изчезне или поне силно ще бъде надупчен, както моя, а и на много други“.

 

"Или тераса, или консулска служба"

Борисов се заканил на Пламен Георгиев - бившия шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, че ако не събори незаконната си тераса, няма да го прати за генерален консул във Валенсия. „Много работа е свършил за държавата, много врагове си е създал, докато е конфискувал имущества в полза на държавата, но не мога да търпя да ми се задава такъв въпрос за някаква тераса. Влязъл е на хората в очите, махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата. Не може такава тема да ми стои на вниманието месеци наред“, раздразнено обяви премиерът. А на въпрос защо Георгиев отива точно във Валенсия, отговори: „А къде да е? Да го пратиме в тези, на които им е взел милиардите, да се разправят с него на улиците? Във всички бели държави такива хора на такива позиции се оставят след това няколко години на друга работа“. Той определи познанията на Георгиев по английски език като „перфектни“, а за испанския обеща да помоли Христо Стоичков да го изпита.

 

За Цацаров добро, за  Гешев - нищо

„Не. Не. Ние тогава повече ни се искаше Бойко Найденов да стане, тъй като с него като зам. главен прокурор бяхме работили много по-дълго.“ Такъв беше отговорът на Борисов на напомнянето за изтеклите записи, на които бившият прокурор Николай Кокинов му казва: „Ти си го избра“, за настоящия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров. „Изборът беше добър и мисля, че той направи успешен мандат“, ласкаво се изказа лидерът на ГЕРБ за Цацаров. Той обаче отказа да коментира кандидата за негов наследник Иван Гешев, предизвикал обществено недоволство и улични протести, с обяснението, че „прокурорите са си го избрали“ и партиите не бива да се месят.

 

ХЕМ НЕ Е ПОДВЕЛ МЕДСЕСТРИТЕ, ХЕМ ПАК ОБЕЩА ДА ИМ ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

"2009 г. за здравеопазване са дадени 2 634 367 000 лв. 2019 г. са дадени 5 256 736 400 лв.", илюстрира за пореден път премиерът тезата си, че парите в системата не са малко. "Няма сега болница без най-съвременна апаратура", похвали се Борисов. Затова и според него при над 5 млрд. лв. бюджет обещаните за заплати на медицинските сестри 50 млн. са 1% и въпросът не е в тези 50 млн. лв. "Ние следващата година ще дадем в бюджета над 300 млн. повече. Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри“, заяви Борисов по повод обвиненията, че е излъгал сестрите.

През април заради протестите на медицинските сестри кабинетът гласува допълнителни пари в бюджета на здравното министерство, а Борисов тогава обясни, че "икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на МЗ. Това са около 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри". После се оказа, че парите са намалени до 6 млн. лв.

„Обещах да дадем 50 млн. лв. и ги дадохме през здравната каса!“, каза по този повод той пред bTV. Парите обаче бяха основно за ръст на цените на лечението в педиатрията. На въпрос дали е коректно държавата да се бърка по този начин в НЗОК, при положение че тя е независима институция, Борисов отвърна: "Разбира се, че ще казваме на здравната каса да даде тези пари. Защо всяка година ние доплащаме на здравната каса?“. Бюджетът на НЗОК за 2019 г. обаче сочи, че бизнесът и работещите са внесли 2.8 млрд. лв. осигуровки, а държавата - 1.4 млрд. лв.

Борисов пое и ангажимент предвидените 200 млн. лв. в повече в бюджета на НЗОК за болнична помощ догодина да отидат за по-високи заплати на сестрите. "Поемам ангажимента. Кога не съм поемал и кога не съм си ги изпълнявал?!", отсече премиерът, очевидно забравяйки най-пресния пример именно със сестрите, които продължават да твърдят, че заплатите им не са увеличени въпреки обещанията на управляващите от пролетта насам.

"Няма сега болница без най-съвременна апаратура", похвали се Борисов.

Още по темата