facebook
twitter

Първа страница

Борисов изпълни финални предизборни шменти капели

Премиерът подобри собствените си рекорди в твърденията си за имота и братовчед си, за главния прокурор, за пропадналия булевард, комунизма, "Белене" и излишъците
5575
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Аз вярвам само на този човек". Фланелки с този надпис бяха раздавани при публичните изяви на премиера. Според ЦИК в месеца, в който елиминира напълно шефа на предизборния щаб Цветанов и кръстоса страната няколко пъти, той не участва в предизборната кампания.

Премиерът Бойко Борисов наскоро обяви, че "най-много се лъже преди избори и след лов".  Пред Нова тв в четвъртък направи отново същото. Борисов се появи във видимо добро настроение, преодолял шока от разкритията за апартаментите и къщите за гости. Парираше самоуверено плахите опити на водещите да му опонират със "стига сте ме питали глупости". И все пак кои факти преиначи премиерът, който не участва в предизборната кампания според ЦИК?

 

За Варна, булевардите и тяхното пропадане

На въпроса за пропадналата част от нов булевард във Варна Борисов отговори: "Качеството е отлично. Минах онзи ден, говорих с хората – прекрасно". "Фантастично работеше онзи ден, спрях, питах хората, направено, красиво, удобно", похвали се още той и хвърли вината на "стихията" и "природата". 

Фактите

Във вторник след силен дъжд се отвори трап по едно от надлезните кръстовища на бул. "Васил Левски" и пръстта засипа трасето на артерията отдолу. Общинската администрация призна, че след пороя е имало и още едно свличане по друго кръстовище. Булевардът бе пуснат в експлоатация предсрочно от Борисов без необходимия акт 16. Строителството струва около 120 млн. лв. Часове след хвалбите на Борисов нова земна маса се срути върху локално платно на същия булевард.

 

"Само при комунистите има думата безплатно"

"Когато стана въпрос за кохезионната политика и колко пари да вземем от германците, французите, холандците, всякакъв патриотизъм изчезва и всеки гледа да вземе повече. Така че много хубаво приказват по време на избори, ама после викат – Европа да помогне тук. Но в Европа само при комунистите има думата безплатно, англичаните са казали „няма безплатен обяд, все някой го плаща“. Това, което за тях е безплатно, други са го платили", обяви Борисов.

Фактите

Доста смело и определено далеч от истината, като се има предвид, че самият Борисов постоянно се хвали с т.нар. си безплатно саниране. Друг е въпросът какво стана - изхарчени 2 млрд. лв. от държавния бюджет, сериозни съмнения за силно надути цени от фирмите изпълнителки, както и за откровено корупционни схеми сред местните власти, доминирани от ГЕРБ, които одобряваха обектите за обновяване.

 

За Гърция,  бюджетните излишъци и "Белене"

На въпрос дали харчим повече, отколкото получаваме, Борисов отговори: "Когато БСП управлява, е точно така, и затова бюджетите тогава са дефицит. Нашите бюджети са на излишък. Излишъкът означава, че харчиш по-малко, отколкото произвеждаш". Последва сравнение с Гърция и затова защо въпреки кризата имат по-голям БВП, по-високи заплати, пенсии. Според Борисов това е така, защото "гръцката икономика не е имала комунизъм". "Гръцката икономика не е правила „Белене“, Цанков камък“, не е правила тези мастодонти – „Кремиковци“, които след това всичко се реже на скрап и загива. Нашата икономика е била индустрия допотопна. А всичко, което сме имали от Лондон до Хараре, е приватизирано, откраднато и загубено", заключи  той.

Фактите

Вече за никого не е тайна, че ГЕРБ правят рестриктивни бюджети, за да се появи после излишък, който правителството без санкцията на парламента да раздава. Що се отнася до това, че "Белене" е виновна България да е по-зле от Гърция, в момент, когато енергийният министър от ГЕРБ пусна процедурата за рестарт на проекта, е сред абсурдните специалитети с марка "Бойко Борисов". 

 

"БСП си избра главния прокурор Цацаров"

На въпрос как ще коментира твърденията на БСП, че "Борисов ще остане задължително на власт, защото иска да участва в избора на нов главен прокурор", премиерът изненадващо обяви: "Те, БСП, винаги са си избирали главния прокурор. Даже съветниците обикновено, стават на президентите на БСП или главен прокурор, или шеф на съда…". Борисов заяви, че той "не е избирал никой", както и че сегашният главен прокурор бранел БСП.

Фактите

През 2013 г. се появи запис от разговор от дома на Борисов в Банкя, в който тогавашният софийски градски прокурор Николай Кокинов се обръща към него силно подигравателно: "Ти си го избра, не ми се подсмихвай, ти си го избра, а след туй...". Кокинов има предвид избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Цацаров преди това беше председател на пловдивския Окръжен съд и беше даван за пример точно от Борисов. Освен това за никого не е тайна, че Цацаров нямаше как да мине през ВСС за поста главен прокурор, ако не беше т.нар. политическа квота от ВСС - избраните от парламента 11 членове, и без силния по онова време Борисов. Статистиката показва, че Цацаров е образувал повече дела срещу активисти на БСП, отколкото на ГЕРБ. И да не забравяме как самият Борисов се размина по казусите "Мишо Бирата" и "Чакъра".

 

За недекларирания пред Сметната палата и КПКОНПИ новопостроен имот

Ден след като водачът на листата на БСП Елена Йончева обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че не е декларирал пред Сметната палата имот от 138 кв. м в Банкя, той заяви, че става дума за пристройка към сграда, построена през 2008 г. Той показа декларация по Закона за местните данъци и такси, нотариален акт, удостоверение за въвеждане в експлоатация, документи за платени данъци. "Там, което е оградено, беше прасето, кокошките, зайчарникът. От едната страна на първия братовчед на татко, от другата - нашето. Двете стени на въпросната къща, която е една пристройка, са самият дувар. Има покрив, на кота 0, отпред са две стъклени стени с тухли и всъщност представлява една стая“. 

Фактите

За нередности в имота на Борисов в Банкя първо съобщи в личния си Фейсбук профил журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов. Според цитираните документи разрешението за строеж на жилищна сграда с площ 125 кв. м е издадено през 2008 г., а къщата е въведена в експлоатация пред октомври 2009 г. Тя обаче не присъства в декларацията на Борисов пред Сметната палата за 2009 г., както и за която и да е година след това. От декларацията на Борисов за 2007 г. става ясно, че тогава той е придобил парцела с площ 462 кв. м за 3497 лева. Продавач е братовчед му Радослав Иванов. Тезата, че това не е нов имот, не издържа най-малкото защото по думите на самия Борисов е деклариран като новопостроен пред общината и по ЗМДТ. Освен това видно от удостоверението за въвеждане, както и от станалите документи става дума за "жилищна сграда", което означава, че е трябвало да се декларира пред Сметната палата. 

 

За братовчеда Радо и заменката му

Борисов сам отвори дума за друго обвинение срещу него - че е бил кмет на София, когато братовчед му Радо е направил заменка с общината. Той се похвали, че човекът, който е спрял заменките в София, "се казва Бойко Методиев Борисов". После все пак призна, че такава заменка е имало на 12.06.2006 г., но тогава те се правили от общинския съвет, а ГЕРБ още няма съветници. Борисов пробва да намали значението на братовчеда Радо, като разказа и историята на снимката, на която двамата са пред ретро мерцедес от 2017 г.  Премиерът каза, че Радо му бил работник в "Ипон" и през 2017 г. били заедно, за да върне ретро мерцедеса. Борисов не обясни защо по документи е прехвърлил "Ипон" на тъй маловажния Радо.

Фактите

Става дума за това, че през декември 2006 г.  е вписана замяна на недвижими имот – гарсониера и апартамент на „Монтенегро 1” ООД, представлявана от Радослав Иванов, с недвижим имот 1060 кв. м на комуникативно място в квартал "Люлин". В четвъртък Борисов очевидно имаше напредък в признанията, след като се разбра, че той все пак си говори с братовчед си. До онзи ден твърдеше, че не си говори с нито един от тях и че ги биел. Новото от четвъртък е, че е пердашил и Радо като малък, но си говорели. Борисов не разсея съмненията, записани в сигнала на Елена Йончева за заменката, като не каза дали е подписал или не документ по нея. Но за всеки е ясно какво означава столичен кмет, независимо от състава на съвета. 

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР-шефът: У нас няма условия за мафия

06.07.2019

2592 8
ГДБОП откри десетки бойни автомати в софийски гараж и Казанлъшко

05.12.2018

2671 37
Борисов преобърна математиката

21.08.2019

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

42663 25

Коментари

Stern

Добри опровержения, но 80% няма да ги прочетат.

Или няма да им пука. За калинките има само една истина - без ГЕРБ и нас няма да ни има.

аман бе

"...За калинките има само една истина - без ГЕРБ и нас няма да ни има."

Истината си е истина - няма да ги има. Други ще бъдат. Както стана с калинките на НДСВ.

wreckage
снимка на wreckage

Магнолий фактите ги нема за нищо.

kissсинджира

Лошото е, че не само Магнолий, но и Геловизията.

wreckage
снимка на wreckage

аз теа спрях да ги гледам през 2010 и одтогава съм ноо добре.

пенка пенева

"Боже пази...."замунда....банана бенд" ...."Всеки ден в замунда е ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА....щото -нищо не зависи от нас!" ..."Политическото управление на замунда е Ре-публика, щото нашия цар(боко) се казва Ре - а останалите сме -публика"

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert
вила

Шебекът ни след няколко дни закръгля шест  десетака-шебекстан сме си.

Хумангоид

Аз пък ей сега ни пуснаха от кабела едно филмче, ама такова... много поучително значи, и с "18" написано в червено кръгче, и мислиме да не се кулибайме повече.

Bacho Кольо

 ББ "лъже като дърт циганин".

Това е нещо ново.

Асол
снимка на Асол

Мноо добро резюме на последните МУ изцепки!

 Иначе, ТОЙ е необхватен! Който се навие да МУ описва и систематизира лъжите и простотиите, трябва да им посвети поне десетилетие къртовски труд

Джиджи

В четвъртък Борисов очевидно имаше напредък в признанията, след като се разбра, че той все пак си говори с братовчед си.

До онзи ден твърдеше, че не си говори с нито един от тях и че ги биел.

Новото от четвъртък е, че е пердашил и Радо като малък, но си говорели.

E, след като беше фанат на кадро, просто вече немаше как ... ???

Пръча
е са веце краи с тва марталце хелекторатът е спецелен за каузата на бекапе корнисионцева и сие осте одутре цицки у белене кои не е гласувал за партиата лиубима конь са му диса у врато

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)