facebook
twitter

Първа страница

БДЖ натрупа над 298 дни закъснения за година

397
Снимка: БГНЕС
Христо Иванов, шеф на „БДЖ - Пътнически превози“, новият изпълнителен директор на холдинг БДЖ Никола Василев и председателят на съвета на директорите на холдинга Григори Григоров видяха добро бъдеще за железниците с влакове под наем.

Влаковете на БДЖ са натрупали през миналата година закъснения от общо 430 000 минути. Преизчислено в дни, това прави почти цяла година - около 298.6 денонощия. Шокиращите данни бяха изнесени вчера от новото ръководство на холдинг БДЖ. Шефовете на държавните железници се заканиха да опитат да "изкарат БДЖ от ХІХ век", но това ще стане не с нови машини, а с влакове под наем. 

В плановете на новите шефове е да сложат край на неизгодните договори и съмнителните търгове, както и да променят условията на вече обявени търгове. Нови заеми няма да се теглят, а натрупаните задължения щели да се погасяват със собствени средства. Към момента това изглежда почти невъзможно, но конкретни разчети не бяха дадени. Стана ясно обаче, че част от стабилизацията е отказ от купуването на нови влакове. "Финансовото състояние на дружеството е стабилно, полагаме усилия за по-качествена услуга", увери Никола Василев, изпълнителен директор на холдинг БДЖ. Разчита се основно на държавната субсидия, която осигурява около половината от приходите на железниците. 

През миналата година са били отменени 717 композиции при налични 560 влака, което означава 70-80% изпълнение на графика. "Ние сме в недостиг на локомотиви и вагони", призна Григори Григоров, председател на Съвета на директорите на холдинг БДЖ. Затова железниците ще наемат локомотиви и вагони, за да обезпечат нормалната си работа. За целта са готови да отделят два милиона лева от бюджета си през тази година и вече преговарят с български и чуждестранни компании. Процедурите за ремонт при възлагане на външни подизпълнители отнемат между 6 месеца и година. За нови влакове пък щяло да се мисли след около пет години. Очевидно оптимизъм на новото ръководство дава и фактът, че през 2019 г. няма да се отделят пари за нови локомотиви и вагони.

Все пак за целта ще бъде направен анализ. "Въпросът е кое е по-изгодно на БДЖ - да има нов подвижен състав, или да го наема, каквато е международната практика", каза Григоров. "Единственият вариант да изпълним графика е да наемем допълнителен подвижен състав в помощ на това, което разполагаме в момента", обясни и изпълнителният директор на холдинг БДЖ Никола Василев. И той призна, че без допълнителен ресурс графикът едва ли би могъл да бъде изпълнен.

През миналата година Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконна обществената поръчка за 42 нови влака за 675 млн. лв. Приходите на холдинга в момента са около 350 млн. лв., половината от които са държавна субсидия. Собствените приходи са едва около 17-18%, но целта на новото ръководство е техният процент да достигне 30-35. За 2018 г. холдинг БДЖ ще се разпише със скромна печалба от около 10 млн. лв. преди данъчно облагане.

Ключови думи:

БДЖ, дългове, влакове
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От понеделник ще има промени в движението на някои влакове

15.02.2019

225
Президентът опрости едва 55 000 лв. дългове към държавата

12.01.2019

Рада Николова

2828 10
Фермери дължат 43 млн. лв. на фонд "Земеделие"

11.01.2019

709 4

Коментари

Бат Бойко

печалба 10 млн лева на фона на години само на загуба е доста добре.

Mастар

Само лузърите бързат!

Влез или се регистрирай за да коментираш