facebook
twitter

Първа страница

Арести за търговия с гласове белязаха и балотажа

Бившият депутат от ДПС Ахмед Башев бе задържан
219
 Илияна Кирилова

Вторият тур от местния вот също бе белязан от множество арести за търговия с гласове, десетки сигнали за опорочаване на вота - заснемане с мобилен телефон на вота, селфита с бюлетини, агитация пред секции и пр. И на балотажа не липсваха екстравагантни форми на привличане на гласове - този път раздаване на ваучери за лекарства. За нарушаване на изборното законодателство засега прокуратурата е повдигнала обвинения на 25 души, а разследванията са над 100.

Бившият депутат от ДПС и няколко мандата кмет на община Гърмен Ахмед Башев беше задържан при полицейска акция срещу купуване на гласове в нощта срещу неделя. Башев на първия тур беше кандидат за кмет на Гърмен, издигнат от коалиция "Ние, гражданите", но не стигна до балотаж. На втория тур се явиха издигнатият от ДПС Феим Иса и Минка Капитанова от "Български демократичен център".

От прокуратурата обаче не дадоха повече информация по случая. В града имаше засилено полицейско присъствие през целия ден, тъй като е имало и заплахи чрез SMS срещу единия от кандидатите за кмет на Гърмен и семейството му, съобщи БНТ.

"ДПС в лицето на държавата задържаха Ахмед Башев с една-единствена цел - спечелване на изборите за кмет на община Гърмен", заяви Башев на страницата си във Фейсбук. 

По подозрение за купуване на гласове в събота са задържани и четирима души в Плевенско, като по време на акцията са били извършени претърсвания и изземвания. А по обяд в неделя при друга операция в частен дом в плевенското село Буковлък, където миналата неделя също имаше десетки сигнали за нарушения, нахлуха жандармерия и полиция. Сигналът бе, че в къщата се организира търговия с вот.

И в Горна Оряховица прокуратурата привлече като обвиняеми трима мъже за купуване на гласове - предлагали пари на избиратели, за да ги склонят да гласуват за определен кандидат за кмет на града. Предлаганите суми варирали от 30 до 100 лева за глас, а парите щели да бъдат платени срещу снимана с телефон бюлетина при гласуването. 

В Сунгурларе пък избиратели били принуждавани да си правят селфи в тъмната стаичка, за да документират, че са гласували за "правилния човек", се посочва в сигнал до местната ОИК. 

Сигнал за раздаване на ваучери за лекарства в деня за размисъл разследва пък районната прокуратура в Добрич. В сигнала се посочва, че са били раздавани ваучери за закупуване на лекарства от верига аптеки, като така хората са били призовавани за кого да пуснат бюлетина. Сигнали до ОИК са подадени и за масово извозване на избиратели.

Жалба до ОИК за "грубо вмешателство в работата на секционни комисии" внесоха от ГЕРБ-Варна. "Застъпници на ПП "Възраждане" изискват от членовете на СИК да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборния резултат", се посочва в сигнала. 

Левицата в Перник също сигнализира общинската комисия за множество нарушения. Социалистите твърдят, че в изборните секции в кв. "Рудничар" избирателите масово използват телефони, за да заснемат как са гласували. БСП сигнализира още, че кандидат за кмет на Батановци агитира гласоподаватели пред изборна секция, същото прави и досегашният кмет на село Витановци пред секцията в селото. Подадени са и две жалби за купуване на гласове в региона.

 

БЕЛЯЗАНИ БЮЛЕТИНИ

Огромната интрига при повечето балотажи рефлектира върху гласуването в секциите, където доминираха ромските избиратели. Данни за много висока активност на малцинството валяха от цялата страна, като на места тя бе четири пъти над средната за съответното селище. Успоредно с това се разиграха колоритни сцени. Във видинския квартал “Нов път” например точно пред секцията изникна сергия с кебапчета. В столичните квартали “Факултета” и “Западен парк” пък се появиха няколко предварително маркирани бюлетини. Пред “Дневник” Борис Георгиев, зам.-председател на секция, даде следното обяснение: “Ние им даваме чиста бюлетина, хората влизат в тъмната стаичка и я поставят на чина, за да я маркират. Причината за тази "предварителна маркировка" се оказа листът с указания как да се задраска квадратчето - с "х" или с "v". Ние сме го залепили в средата на чина и хората, като поставят бюлетината отгоре му, хиксът се отбелязва по някакъв начин на гърба на бюлетината. Преместихме този указателен лист в края на чина и повече няма такива проблеми."

Сигнали за напрежение или нередности имаше в ромските секции в Шумен и Добрич, а в Ловеч продавачите с мъка връщаха ресто - клиентите пазаруваха с цели петдесетолевки или столевки.

 

МЕНТЕТА

В ОИК София постъпиха над 40 сигнала за фалшиви пълномощници. Полина Витанова от ОИК обясни за БНТ, че това са хора, на които вече им е отказано да бъдат пълномощници, а сега отново настояват да влязат в стаите за гласуване. Това е създало напрежение в столичния квартал "Младост", където т.нар. пълномощници ментета са отказвали да напуснат училището, а сигнали за такива нарушения има и от "Люлин" и "Обеля".
 

Все още няма коментари

Още

Водният режим в Плевен и Ловеч е отменен

25.11.2019

397 1
БСП и Мая Манолова внасят серия от жалби за касиране на изборите

10.11.2019

1506 46
Мачът във Варна този път излезе от сценарий

30.10.2019

ДИЯН БОЖИДАРОВ

7963 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)