Медия без
политическа реклама

Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

Премиерът е нарушител, ако е ползвал безплатно държавен ресурс и поста си за реклама на ГЕРБ, смята ЦИК

 По време на кампанията за евроизборите през май премиерът Бойко Борисов оглави агитацията на ГЕРБ, обикаляйки България със служебния си джип в компанията на част от министрите си. Сега прилага същата тактика.
БГНЕС
По време на кампанията за евроизборите през май премиерът Бойко Борисов оглави агитацията на ГЕРБ, обикаляйки България със служебния си джип в компанията на част от министрите си. Сега прилага същата тактика.

Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да бъде глобен за непозволена агитация преди местния вот. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия, която се произнесе по сигнал, подаден от левицата. Повод за жалбата е поредната обиколка със служебната джипка - този път в района на Велико Търново, по време на която Борисов вози на задната седалка Даниел Панов - досегашен кмет на града и кандидат за нов мандат. Премиерът излъчваше на живо във Фейсбук пътуването, по време на което "небрежно" си бъбреше с Панов за управленските успехи на ГЕРБ - в местен и в национален мащаб.

Преди дни Общинската избирателна комисия (ОИК) в Търново реши, че "събеседването" с кандидата за кмет от ГЕРБ не нарушава правилата за предизборна агитация, тъй като било излъчено по социалната мрежа, а тя не била медия по смисъла на Изборния кодекс. Но в жалбата до ЦИК се посочва, че въпросният кодекс забранява безплатно ползване на административен ресурс, както и на държавен транспорт в предизборната кампания. Изтъква се също, че видеото с разговор е било качено във Фейсбук, но след това много медии го тиражираха или преразказаха.  

В своето решение ЦИК изненадващо се съгласява с тези доводи и връща случая на ОИК, като настоява да се провери дали премиерът действително е обикалял града, докато шофира служебния си автомобил, ескортиран от коли на МВР, и дали наистина е обсъждал с кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов плановете му за следващия мандат и постиженията му като градоначалник досега. "Не е отчетен и несъмненият факт, видно от приложените доказателства към жалбата, че освен в личната фейсбук страница на премиера въпросният тур из града е отразен на интернет страниците на други медии", пише още в решението на ЦИК. Бойко Борисов прилагаше същия похват и по време на кампанията за евровота през май, когато неуморно обхождаше държавата със служебния джип, за да слави постиженията на ГЕРБ. 

Според ЦИК приложените доказателства по жалбата показват безспорно, че пътуването в Търновско е предизборна агитация в полза на кандидата на ГЕРБ. Комисията загатва и за друго нарушение - във видеоматериала от Търновско са използвани и деца (ученици) и затова ЦИК смята, че Държавната агенция за закрила на детето трябва да провери дали няма конфликт със Закона за закрила на детето.

В крайна сметка ЦИК приема, че ОИК–Велико Търново трябва да преразгледа решението си, като се съобрази с указанията.

Прави впечатление, че решението на централната комисия не е взето единодушно  - подкрепено е от по-малко от 2/3 от присъстващите членове. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок, който изтича във вторник. Ако ВАС потвърди нарушението, премиерът може да бъде глобен с 3000 до 15 000 лева за безплатно ползване на обществени ресурси за изборни цели.  

Председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че досега в комисията са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, свързани с местните избори. "Преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори", обясни тя пред БНР в неделя.

 

И ГРОЗНО, И НЕЗАКОННО 

Изборните надзорници наскоро се произнесоха по друг агитационен гаф на ГЕРБ -  в Елин Пелин. Там  преди 10-ина дни без одобрена схема от главния архитект, без сключен договор и без платена такса, бяха монтирани материали с лика на издигнатия от партията кандидат за кмет. На всичкото отгоре дървените табели, на които са били залепени плакатите, са били монтирани и по детски площадки, което е в разрез със закона. Местни жители възроптаха, че табелите, приличащи на лопати за снегопочистване, не само загрозяват зелените площи, върху които са поставени, но и на места Общинската избирателна комисия бързо се произнесе с решение "греблата за сняг", ползвани за агитация, да бъдат премахнати. Комисията дори призова ГЕРБ да ползва "методи на агитация, които не замърсяват, не загрозяват и не възпрепятстват свободното преминаване на хора и превозни средства, спазвайки законите на страната и разпоредбите".

 

КАЗУСЪТ "СИДЕРОВ" 

Централната избирателна комисия вече е изготвила акта за нарушение на Волен Сидеров - заради скандалното му участие като кандидат за кмет на София в предаването "Референдум" по БНТ, съобщи за в. "Сега" председателката на ЦИК Стефка Стоева. Оказва се обаче, че лидерът на "Атака" не може да бъде открит и затова актът още не му е връчен. Когато все пак бъде уведомен, Сидеров ще има право да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата