Quantcast
7% от зрелостниците остават с двойка на матурата по български език | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

7% от зрелостниците остават с двойка на матурата по български език

МОН обяви трета поправителна сесия за децата от 5-и до 12-и клас
679
 Илияна Кирилова
Всички ученици получават извънредна възможност да се явят на поправителен изпит през октомври.

Около 7% от зрелостниците тази година не са успели да поправят двойките, получени на матурата по български език и литература. Процентът на младежите, които са останали със "слаб 2" на втория зрелостен изпит по предмет по избор и след поправителната септемврийска сесия пък са около 5 на сто. Това показват данни на просветното министерство, предоставени на в. "Сега".

През майската сесия на изминалата вече учебна 2018/19 г. на първата задължителна матура по български език и литература се явиха 49 336 ученици, от които 4307 бяха скъсани. От тях на септемврийската сесия са се явили 2111 ученици - 940 са изкарали положителна оценка, а 1171 отново са получили "слаб 2". Това означава, че общо 3367 дванадесетокласници, или около 7% от випуска, си остават с двойка.

Подобна е картината и при втория зрелостен изпит - на него през май се явиха 39 337 ученици, 2590 от които получиха слаба оценка. От тях през септември т.г. са се явили 1400 ученици - 786 са изкарали поправката, а 614 отново са получили двойка. Т.е 1804 ученици, или 4.5%, остават със "слаб 2". "Учениците, които не са се явили на държавни зрелостни изпити, остават без дипломи и могат да се явят догодина. Те имат право да започнат работа, както и да се запишат в професионално обучение за придобиване на втора степен на професионална квалификация", уточняват от МОН. Високият процент слаби оценки, както и намаляващият брой на учениците - както като цяло, така и на тези, които се явяват на изпити, няма как да не даде отражение и върху приема в университетите, който също се свива от година на година.

За всички ученици, получили слаби оценки на поправителните сесии, просветното министерство разреши да се проведе извънредна, трета поправителна сесия. Оттам разясниха, че допълнителната сесия е само по изключение и се отнася за всички ученици от 5-и до 12-и клас, които не са положили изпитите си от редовните поправителни сесии. Поправителните изпити ще се организират от училището, в което учат децата. "Учениците могат да положат изпити по учебни предмети от задължителната и избираемата подготовка в срок до 10 октомври 2019 г.", поясниха от министерството. До момента молби за участие в третата сесия са подали едва 20 ученици. Заявления могат да изпращат както учениците, така и техните родители. Броят на тези, които ще повтарят класа, ще е ясен, след като бъдат изготвени окончателните списъци на учениците за всяко училище, уточняват още от МОН.

 

НЕРЕАЛИЗИРАНИ

За учениците в гимназиите след седми клас за 2019/20 г. бяха утвърдени 2524.5 паралелки. От тях запълнени към 3 септември са 2362.5 паралелки, 1335 от които са професионални, а 1027 - профилирани, показват данните на МОН. 162 от планираните паралелки, или 6.4%, са останали без ученици. Окончателният реализиран прием ще бъде ясен в края на октомври, когато всички данни ще бъдат нанесени в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), казват от МОН.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МОН разреши на училищата да избират превключване към е-обучение

26.10.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

5739 14
Училищата ще могат и сами да решават кой да храни децата
1000 ученици учат дистанционно от вкъщи

09.10.2020

188

Коментари

Johnny2965

Важното е, че са активни в социалните медии и форумите.

Влез или се регистрирай за да коментираш