facebook
twitter

Първа страница

10 месеца прокуратурата протака проверката срещу Горанов

От хода на преписката не може да се състави мнение за дейността на държавното обвинение, смятат оттам
4 017
 Илияна Кирилова
Въпреки скандала Горанов продължава да ползва безплатно апартамента на бизнесмена Иван Сариев, показва и последната му имуществена декларация.

Вече 10 месеца прокуратурата държи на трупчета проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов. Преписката продължава да е висяща въпреки обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров да приключи бързо. От ноември м.г. Горанов се проверява от прокуратурата заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.

Тъй като от прокуратурата отказват да отговарят на въпросите на "Сега", зададени през пресслужбата на Цацаров, питанията за Горанов бяха пратени и по закона за достъп до информация. Тъй като според информационната система на прокуратурата от 21 март казусът е в Специализираната прокуратура, "Сега" попита какво извършва тя по случая. И още - има ли вече постановление за отказ или за образуване на дело. Ако да – от коя дата и с какви мотиви. Ако проверката продължава, какво налага това и кога се очаква да приключи.

Заявлението за достъп до обществена информация е разгледано от зам. главния прокурор Ася Петрова. В отказа тя пише, че преписките и досъдебните производства, водени от прокуратурата, не попадат в обхвата на закона за достъп до информация и че само наблюдаващият прокурор може да реши да разгласи търсените данни. Според Петрова не може да бъде дадена информация дори по хода на преписката. В заключение тя пише, че търсенето на информация за конкретен казус не отговаря на целите на закона за достъп до информация - питащият да си състави собствено мнение за дейността на прокуратурата.

"Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката", гласи съобщението за статуса й в онлайн системата на прокуратурата за проверка на преписки. Възможното обяснение защо папките са в спецпрокуратурата е, че тя се занимава с корупционните престъпления на хората от властта и формално тя трябва да сложи точката на проверката, или да образува разследване срещу Горанов. От 9 май "Сега" чака отговори по темата от говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Първоначално от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Така министърът очаквано излезе чист от скандала с имота от 180 кв. м в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. А прокуратурата все още протака проверката. Няма данни да се е възползвала и от правото си да атакува в съда решението на КПКОНПИ.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

 

НА ХАРТИЯ

В работата си спецпрокуратурата следва да отстоява и увеличава доверието към нея в обществото като част от това е и пълното информиране на обществото за постигнатите резултати, успехи и проблеми. В работата си с медиите спецпрокуратурата ще прилага принципите на откритост, законност и взаимно доверие. Медиите следва навременно и в достатъчен обем да бъдат информирани, така че в обществото да се изгражда реална представа за работата на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това е записал в концепцията си Димитър Франтишек, с която наскоро единодушно бе избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за шеф на спецпрокуратурата. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кмет ще обядва в училищни столове, за да проверява храната
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1434 5
6 институции атакуваха едновременно известен столичен ресторант

12.09.2020

6123 50

Коментари

Stern

И да бързат, и да не бързат, любимото Му дете е невинно по презумпция.

Влез или се регистрирай за да коментираш