Медия без
политическа реклама

Световен експерт идва за STEAM форум в София

Гари Стейгър ще проведе "урок" в новото СТЕМ пространство в Учебен комплекс "Българско школо"

29 Септ. 2022
Гари Стейгър ще обучи 50 наши учители как да използват училищните пространства за учене чрез правене
Българско школо
Гари Стейгър ще обучи 50 наши учители как да използват училищните пространства за учене чрез правене

Водещият световен експерт в изследователския подход при учене Гари Стейгър ще бъде специален гост на националния форум "STEAM школо под пара", който ще се проведе в края на октомври в София. Той ще сподели опита си с учители от цялата страна по покана на "Българско школо", което организира събитието.

STEAM са интердисциплинарни уроци с практическа насоченост, в които се включват различни учебни предмети: S - science (наука), T - technology (технология), Е - engineering (инженерство), А - art (изкуство), М - mathematics (математика). Събитието ще постави на дневен ред темата за ефективната организация, финансиране и използване на STEAM пространствата в училищата, за възможните подходи на работа в подобно пространство и за подкрепата, от която учителите се нуждаят, за да се възползват от предимствата му и да организират ефективен учебен процес във високотехнологична среда. 

"Идеята на форума е да отвори общо пространство, и всички, които сме ангажирани, да използваме максимално ефективно STEAM средата като основен инструмент в учебния процес, да споделим идеите и опита си, но и проблемите, които срещаме, и заедно да търсим отговори и решения, приложими в нашата практика", коментира Даниела Тодорова, директор на "Българско школо".

По време на форума ще има семинари, работни срещи и дискусии, на които ще се обсъждат въпроси и идеи по темата с представители на министерството на образованието, регионалните инспекторати, училищата, НПО и бизнеса. Специален фокус на събитието - на 29 и 30 октомври - ще бъде споделянето на добри педагогически практики от преподаватели в училища и образователни институции от цялата страна. Експо на STEAM работилници за деца и възрастни ще представи организации и компании, работещи в областта на STEAM обучението, и техните най-нови проекти, оборудване и технологии.

В рамките на два дни - на 30 и 31 октомври, ще се състои задълбочена и практическа работилница за 50 учители. Нейн фокус ще е изследователския подход и ученето чрез правене, а ментор ще е Гари Стейгър. На 1 ноември учители ще участват в еднодневен уъркшоп-демонстрация с ученици, с които Гари Стейгър ще проведе "урок" в новото СТЕМ пространство в Учебен комплекс "Българско школо".

Партньори на организатора и домакин на форума ("Българско Школо") са Тракийският университет-Стара Загора, СУ "Емилиан Станев" - Велико Търново, Академия за родители и prepodavame.bg. Това е първото от поредица събития, свързани с прилагането на изследователския подход в обучението като фактор за по-добра професионална реализация на младите хора.

Повече за форума може да научите тук.

 

Кой е Гари Стейгър?

Гари Стейгър е водещ американски образователен експерт, консултант, учител. Поддръжник е на компютърното програмиране, роботиката и ученето през правене в класните стаи. Последовател е на Сиймър Пепърт, един от пионерите на идеята за внедряване на принципите на конструкционизма в педагогиката. Стейгър е в авторския колектив на книгата "Invent to Learn: Making, Tinkering and Engineering in the Classroom", определяна като "библията" за това как да се използват училищните пространства за учене чрез правене (The Maker Movement).

 

 

                                                                   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?