Медия без
политическа реклама

"Олекотеното" обучение се оказа сложно дори за родители

"При нас ги искат в 8:30 пред екраните, а когато не са във ваканция, започваха в 10:30 и можеха да се наспят", казва майка

Илияна Кирилова

Олекотеното "ваканционно" дистанционно обучение, на което тази седмица преминаха учениците, на някои места не започна никак леко. Още от понеделник сутринт родители започнаха да споделят в социалните мрежи задачите, които са изпратени на децата им, с които дори те не могат да се справят за малкото им отпуснато време.

"Аз вече повече от час не мога да захвана работа, защото имаме за задача да прочетем леката приказка за Хитър Петър "Славей и пуяк" и да се напишат 5 качества на героя. Аз, дето съм учила филология, мислих тези качества около 10 минути, а детето по никакъв начин нямаше да ги измисли. А в това време госпожата ваканционно пише по вайбъра - хайде, на линия съм и чакам вашите отговори", оплака се родител. Друг сподели, че детето му е в 4-ти клас и "олекотеният режим" всъщност си е сериозно учене по математика и български език за националните външни оценявания по тези предмети. "По някои от предметите имаха лесни задачи, но по Човекът и обществото дъщеря ми трябваше за 5-10 минути да намери, прочете, осмисли и разкаже информация за български цар. Къде-къде по-полезно щеше да бъде в 20-те минути, отредени за този предмет, г-жата да им разкаже някоя история, която да запомнят. Но е много по-лесно да кажеш: "Намерете информация за еди какво си и я разкажете", разсъждава баща на третокласник, макар да признава, че все пак обучението тази седмица като цяло е било по-леко за детето му.

Макар на доста места заниманията да започват по-късно, в някои училища "разтоварващата програма" пък е стартирала в ранни зори. "Всичко много хубаво, ама при нас ги искат в 8:30 пред екраните, а когато не са във ваканция, започваха в 10:30 и можеха да се наспят. Сега, във ваканция, стават в 7", чуди се майка. "Не ме улеснява. Отново са 5 часа по график, макар и олекотени, отново учителката е онлайн и очаква да й бъдат изпратени резултатите от изпълнените олекотени задачи. Т.е. всичко е с краен срок, вместо сами да решим кога да ги изпълним", споделя неволите си друг родител. Трети пък смята, че решението е половинчато, тъй като новите часове при тях са "по един пълен астрономически час, което е недопустимо за третокласници".

"Учителката чака оригами...За да го дочака, трябва аз да го изоригамя, щото моето има две ръце със сплетени пръсти...Оригами, ама друг път!", недоволства майка в социалните мрежи. "При нас са пуснали да учим и две хора, а който не може нито едно, не знам", казва друга. "Това се превърна в училище за родителите. Щото няма никакъв шанс децата сами да се справят...", смята и друг баща.

И докато в някои школа учителите са се престарали, в други педагозите очевидно са се опитали да отбият номера. "Олекотено им искат тази седмица да се запознаят с традициите, да си направят украса, да си покажат боядисаните яйца, да рисуват и да се занимават на великденска тематика. Госпожата им показа картинки като идеи как да си изработят украсата и каза приятен творчески процес. Ще се видят в четвъртък да покажат кой какво е сътворил", разказва родител. "Олекотено рисуваме и правим упражнения по физическо. Не е лошо. И не се изисква да покажем рисунките", споделя друга майка. "В 4 клас, има 2 часа днес - хоби и здравословно хранене", разказва трета.

Разбира се, има и много доволни от разтоварената програма. "Доволна съм много. Детето също. Днес (понеделник - бел.ред.) пяха, гледаха филми за космоса, рисуваха по нестандартен метод. За следващите дни има още по-вълнуваща програма", написа майка. "Аз също съм ок. При нас няма уроци и изпитване - дали са им проекти, с които да се занимават и тестове за подготовка, които класната им помоли да направят, за да се самопроверят. И да - така или иначе висят в къщи, по-добре да имат някакво занимание", смята друга.

Както "Сега" писа, просветното министерство съкрати пролетната ваканция на учениците от 10 на 3 дни. За периода 13-16-ти април обаче те следва да учат по олекотена програма, като трябва да се наблегне на предметите от областта на изкуствата, спорта, техниката, заниманията по интереси и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата