facebook
twitter

Просвета

МЗ се обяви категорично против големите групи в детските градини

От ведомството изтъкват, че многократно са заявявали несъгласие в забавачките да се приемат по-голям брой деца над нормативно определения
375
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
МЗ е категорично против идеята на Столична община в групите в забавачките да има по 30 и повече деца

Министерството на здравеопазването е категорично против приемането на допълнителни деца в детските ясли и градини. Позицията на министерството е още от преди пандемията от коронавирус, а в сегашната ситуация приемът на повече деца в детските заведения е съвсем непрепоръчителен. Това става ясно от думи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитирани от БГНЕС.

От здравното министерство изтъкват, че с цел опазване на здравето на децата и с цел да бъдат създадени най-добри условия за отглеждането на подрастващите, нормативно регламентираният брой деца в яслените групи и определената минимална квадратура за едно дете в градините са разписани в съответните наредби. "В тази връзка министерството винаги е изразявало становище, че не подкрепя нарушаване на нормативно определените здравни изисквания за отглеждане и възпитание на децата, което би довело до риск за здравето на подрастващите. По различни поводи МЗ многократно е заявявало пред отговорните органи - МОН, общински администрации, вкл. и СОБ, както и пред неправителствени организации и заинтересовани лица своето несъгласие, и в тази връзка - своята загриженост - относно утвърдилата се недобра практика поради недостига на места в детските заведения в големите градове на страната, в яслените групи на забавачките да се приемат по-голям брой деца над нормативно определения, а в детските градини да се приемат по-голям брой деца над проектните възможности на сградата, свързани с осигуряване на квадратура на едно дете в група", посочват от здравното ведомство.

Само преди 3 седмици Столичната община предложи проект за увеличаване на приема на деца в детските градини, като според родители той ще може да достига и до над 30 деца в група. Сериозни възражения събра текстът, според който незаетите места, предвидени за деца с хронични заболявания, се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за съответната година. Досега местата за деца с хронични заболявания се прехвърляха само там, където не е достигнат максимално допустимия брой по наредба, защото местата за хронични заболявания са надпланови. Занапред обаче те ще се прехвърлят навсякъде и реално ще бъде увеличена бройката във всички групи, опасяват се родители. Изключително странни бяха и мотивите на СО за въпросните промени - оттам посочиха, че има трайна тенденция за намаляване на общия брой на децата в предучилищното образование, както и че "предучилищната образователната система има достатъчен капацитет да работи с по-голям брой деца".

 

 

ЗАКОНОВО

Според Наредба 3 за здравните изисквания към детските градини, издадена от МЗ, теренът на детската градина трябва да включва не повече от 30% застроена площ, и не по-малко от 50% озелени площи. Общата площ на помещенията спалня и занималня трябва да осигурява най-малко 4 квадрата на всяко дете, а минималната площ на физкултурно-музикалният салон е 80 квадратни метра. Според наредбата за финансиране на институциите пък, издадена от МОН, децата в една група в детските градини следва да са от 12 до 23, като има възможност тази бройка да се завиши с още 2, т. е. до 25. Последните промени в този документ от 2019 г. разрешиха още едно надвишаване - с до 3 деца, т.е. до 28 деца, но само в определени случаи - когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 18. (3 от въпросните 28 места за деца са запазени за такива с хронични заболявания). Въпреки това, преди пандемията, в някои групи продължаваше да има по 30-35 деца, като директорите се позоваваха на заварено положение. Според последните указания на МОН пък, свързани с извънредната обстановка заради коронавируса, в една група в детските градини следва да има не-повече от 20 деца.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"На ясла при Бойко Борисов": 3-ти протест на родители

02.07.2020

1176 3
Още 10 г. няма да видим 100-те детски градини на ГЕРБ
Синдикати искат 10 дни допълнителен отпуск за учителите в градините

Коментари

ppipi7766

Все си мисля, че ако столичната администрация се стегне може да освободи един етаж от кметството за детска градина.

Злите езици говорят и повече, но те затова са зли.😂

Влез или се регистрирай за да коментираш