Медия без
политическа реклама

МОН дава шанс на 7-класници, пропуснали НВО по болест

От него обаче ще могат да се възползват само явилите се на областен или национален кръг на олимпиадите по български и математика

29 Юли 2022
Т.г. едно дете е било под домашна карантина заради заразно заболяване и не е могло да се яви на НВО в края на 7 клас
Илияна Кирилова
Т.г. едно дете е било под домашна карантина заради заразно заболяване и не е могло да се яви на НВО в края на 7 клас

МОН предлага известен шанс за ученици, които не са могли да се явят на изпити в края на 7 клас по здравословни причини (съответно имат 0 точки), при кандидатстването им в гимназия. От него обаче ще могат да се възползват само най-добрите ученици, които са се явили на областен или национален кръг на олимпиада по български или математика. Това предвижда предложена от министерството на образованието и науката промяна в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, която ще се обсъжда до 22 август 2022 г. 

Според поправките когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред - ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.

Всяка година в дните на националното външно оценяване в 7 клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите, аргументират се от МОН. В средата на юни т.г. например две деца са пропуснали единия или и двата изпита поради непреодолими причини - едното е било оперирано по спешност, а другото е било под домашна карантина заради заразно заболяване.  

С промените МОН иска да даде възможност при такива извънредни ситуации седмокласниците, които преди това са доказали своите знания в олимпиади, да участват в класирането за 8 клас наравно със своите съученици. В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита от НВО се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет. Резултатът ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание. В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.

При възникването на извънредни обстоятелства, свързани със здравето на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на регионалното управление на образованието (РУО) и не по-късно от 3 дни след датата на пропуснатия изпит да представят в РУО документи от болница или от Регионалната здравна инспекция, които доказват невъзможността на ученика да положи изпита.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НВО, шанс, пропуснат изпит

Още по темата