Медия без
политическа реклама

Изпитът в 10 клас ще започва по-късно заради изборите

Вместо в 8 ч. учениците ще трябва да се явят в 11 ч. на теста по български език

10-класниците няма да стават рано за изпита, защото той ще започва в 11 ч.
Илияна Кирилова
10-класниците няма да стават рано за изпита, защото той ще започва в 11 ч.

Заради изборите ще се наложи логистична промяна при някои от изпити на учениците, стана ясно от интервю на просветния министър проф. Галин Цоков пред БНТ.

По-конкретно тя ще засегне учениците в 10 клас, чието национално външно оценяване е насрочено за 10 юни т.г. - само ден след изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент, които ще са на 9 юни. За училищата, в които е имало секции за гласуване, 10 юни ще бъде обявен за неучебен със заповед на министъра на образованието, обясни проф. Цоков. За да имат време те да се подготвят за изпита на десетокласниците пък, ще бъде променен часът на НВО-то - вместо в 8 ч., то ще започне в 11 часа. "Самият изпит е час и половина и смяната на часа няма да попречи на учениците", коментира министър Цоков.

Изпитът по математика в края на 10 клас си остава на 12 юни от 8 ч.

Министърът припомни и че т.г. част от въпросите на изпита в 10 клас ще бъдат по-практически ориентирани. Същата промяна се готви и за 4-класниците и 7-класниците, но в следващите години. Очаква се учениците, които в момента са в 5 клас, да бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7 клас през 2025/2026 г. - разбира се, ако следващото правителство продължи политиката на сегашния екип в МОН. 

 

ДАТИ

За промени при другите изпити не бе съобщено. Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7 клас ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни. Изпитите започват в 9 ч. и са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка. Освен това, учениците ще имат 15 минути повече за тестовете.

Националното външно оценяване в края на 4 клас ще е на 27 май (български език и литература) и 28 май (математика). И двата изпита започват в 10 ч.

Матурата по български език и литература за 12-класниците ще бъде на 17 май от 8:30 ч., а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация - на 20 май, пак в 8:30 ч. Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература и по математика, т.е. 17 май, 20 май, 19 юни и 21 юни, ще са неучебни.

 

ОЛИМПИАДИ

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания. Математическото състезание за ученици от 4 клас "Математика за всеки" ще се проведе на 1 юни вместо на 8 юни. Националният кръг на "Лаборатория за изкуство" ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас (вместо от 7 до 9 юни). Състезанието "Ключови компетентности по природни науки" (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра (вместо на 8 и 9 юни).

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НВО, изпити

Още по темата