Quantcast

Медия без
политическа реклама

Докторантската стипендия става 1000 лв. от 1 юли

За целта в актуализацията на държавния бюджет са планирани над 5 млн. лв.

07 Юли 2022
Pixabay
Скокът на докторантските стипендии е двоен

Докторантските стипендии се повишават за втори път в рамките на няколко месеца, като скокът ще е двоен. Редовните докторанти ще могат да разчитат на 1000 лв. месечно от 1 юли т.г., като за тази цел в актуализацията на държавния бюджет са предвидени 5.244 млн. лв., съобщават от МОН. 

Припомняме, че със закона за бюджета за 2022 г. докторантските стипендии бяха увеличени от 500 на 750 лв. от 1 април. Докторанти обаче алармират, че още не са получили въпросното увеличение, въпреки че вече е юли. Постановлението за отпускането им бе на обществено обсъждане до средата на май, след което мина и през МС. От МОН посочват, че са превели парите на вузовете, от които зависи колко бързо ще се организират за изплащането им.

С приетата миналата седмица актуализация размерът на докторантската стипендия на практика се удвоява в сравнение с началото на тази година - от 500 на 1000 лв. Съдейки по първия скок обаче може да се предполага, че и вторият ще се забави.

5-те млн. лв. за по-високи стипендии ще бъдат разпределени сред 35 държавни висши училища, Българската академия на науките, Военномедицинска и Селскостопанска академия, Националните центрове по заразни и паразитни болести и по опазване на общественото здраве, Националния институт по метеорология и хидрология. В тях се обучават общо 3496 докторанти, посочват от МОН.

 

"Актуализирано" образование

С други 1.777 млн. лв. от актуализацията на бюджета ще се увеличат нормативите за леглоден и храноден в студентските общежития и столове, стопанисвани от "Студентски столове и общежития" ЕАД. В резултат на това през следващата академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши, казват от МОН. Допълнителни 5.5 млн. лв. за заплати получава Селскостопанската академия, 1.2 млн. лв. влизат в сметката на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Нови 20 млн. лв. трябва да получат държавните висши училища. Те ще бъдат разпределени според качеството на обучението и реализацията на студентите, определени въз основа на данни от Рейтинговата система на висшите училища в България. Най-много са средствата за Софийския университет и Техническия университет в София - съответно над 3.3 млн. лв. и почти 2.5 млн. лв. Най-малки са сумите за Висшето училище по телекомуникации и пощи - близо 30 хил. лв., и за Висшето строително училище "Любен Каравелов" - малко над 35 хил. лв. 

Припомняме, че вузовете още не са си получили първите допълнителни 20 млн. лв. за възнаграждения, които според закона за бюджета за 2022 г. трябваше да вземат при условие, че приемат в правилниците си национална методика за атестация. Според актуализацията университетите следва да получат тези средства без условия. МОН е предложило на Съвета на ректорите и на двата синдиката във висшето образование конкретно разпределение на средствата и очаква техните становища.

 

Месечната стипендия за докторантите в държавните висши училища и научни организации ще се увеличи с 50% - от 500 лв. на 750 лв. считано от 1 април 2022 г.  Това предвижда проектопостановление на МС, внесено от просветния министър акад. Николай Денков.

 

Още по темата