Медия без
политическа реклама

В Добрич протестират срещу орязване на паралелки след 7 клас

"Децата ни по-скоро ще пътуват до Варна, отколкото да влязат в училища, в които не искат", казват родители

06 Февр. 2024
СУ "Д. Талев", гр. Добрич
СУ
СУ "Д. Талев", гр. Добрич

План-приемът след 7 клас за следващата учебна 2024/25 г. разбуни духовете и в Добрич - учители и родители днес са излезли на мълчалив протест срещу планираното орязване на паралелки в няколко училища в областта, съобщи БНР. Преди месец подобни неразбории имаше и около паралелките по изкуства в столицата, които в последствие се оказа, че няма да бъдат намалявани.

За казуса разказаха пред БНТ директори на засегнатите училища. Началниците на училищата "Петко Р. Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов" са привикани в РУО, където им е връчено предложение за план-приема през следващата учебна година. Те с изненада установяват, че паралелките по софтуерни и хардуерни науки, както и по английски език, не фигурират в обучението в гимназиален курс.

"Питам аз как се прави предложение за план-прием, без да се направи анкета със седмокласниците, с техните семейства, които искат да продължат образованието си?", коментира Весела Панчева, директор на СУ "Димитър Талев", Добрич. По думите й всички работодатели казват, че видят ли, че имат кандидат от "Талев", го вземат, защото знаят, че те са не само образовани, но и възпитани и отговорни.

"Това отрязване на трите паралелки на едни от най-добрите училища в града ще доведе до отлив от образованието в гр. Добрич. Държавният ни план-прием е осъществим на 100% още на първо и на второ класиране. Аналогично е и с останалите 2 училища, т.е. ние нямаме проблем с приема", обясни и Светла Иванова, директор на СУ "Любен Каравелов", Добрич. Според нея проблемът е като "една лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието на града". "Не можем да сечем клон, на който седим и нещо, което работи!", смята тя.

Родители също не са съгласни със спуснатия план-прием. "Много от родителите са на мнение, че децата ни ще пътуват до Варна, отколкото да влязат в училища, в които те не искат. Хубост насила не става! Тази година ще пътуват, догодина ще пътуват, третата година ще се установят във Варна. Добрич остава без млади хора, не мисля, че е нормално!", коментира Невена Димитрова, родител на седмокласничка. "Сестра ми също учи в това училище, в 10 клас е. Аз един път като по-малка разбрах какво е да кандидатстваш и полагам много труд, и искам да вляза в това училище", казва Даная Самуилова, седмокласничка в СУ "Д. Талев", Добрич.

Над 2000 души са се подписали вече в петицията на училище "Л. Каравелов", организирана от училищния съвет с искане за запазване на гимназиалния курс. "Силно разочаровани сме от решението на РУО - град Добрич, защото смятаме, че именно тук учениците могат да развиват своите таланти и знания. Преподавателите ни са страхотни и могат да ни дадат много от себе си, което ще ни е в полза да се реализираме в бъдеще", коментира Мелис Сали, председател на училищния съвет на СУ "Любен Каравелов".

Хиляди са подписите в подкрепа и на училище "Д. Талев" - не само от настоящи, но и от бивши възпитаници и родители. Сред тях е Мария Тодорова, чийто внук - дете със специални потребности завършва образованието си тук. "Трябва да ви кажа - възмутена съм, откакто научих! Не съм спала и аз, защото той тука израсна и сега е на работа вече. И ходи и на състезания в чужбина - взема златен медал! Представете си с каква подготовка е бил оттук!", обясни Мария Тодорова.

Междувременно в интернет вече тече и онлайн петиция "Децата на Добрич имат право на избор", а трите училища са внесли протестна подписка и до областния управител на Добрич Йорданка Костадинова. Тя се е ангажирала да проведе разговори с министерството, както и да бъде направено анонимно анкетно проучване преди да бъде взето окончателно решение за държавния план-прием в област Добрич.

 

МОТИВИ

Според началника на РУО- Добрич Светлана Василева основната причина за намаляването на паралелките е намаляването на броя на децата в община Добрич и разпределението според изискванията на МОН между професионални и профилирани паралелки. Тя обясни, че общините са получили писма за оптимизиране на училищната си мрежа още в края на ноември, заради очаквания по-малък брой на учениците. Липсата на реакция от тяхна страна е провокирала в проекта да се посегне на най- желаните паралелки. "Кметовете, общинските съветници, трябва да изиграят своята роля и да я проведат тая дискусия! И понеже години наред те не я правят, с моето предложение една от идеите ми е точно тази - да провокирам тази дискусия", коментира тя.

По инициатива на новия председател на Общинския съвет в Добрич в сряда ще се състои среща между директори на училища, експерти по образованието и синдикати за решаване на проблема.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата