Медия без
политическа реклама

Дистанционното обучение продължава с писане на оценки

Учителите ще получат пълни заплати при 25 часа работа седмица

04 Апр. 2020
Илияна Кирилова

От понеделник учителите ще могат по свое усмотрение да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение. Предложението е на министъра на образованието Красимир Вълчев и е подкрепено от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство. Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

В периода от 13-и до 16-и април пък ще бъде въведен облекчен дистанционен учебен режим, който да разтовари учениците. Тези дни по принцип бяха отредени за пролетната ваканция на учениците, която бе от 11-до 20-и април. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси (за физически дейности, изобразително изкуство и музика), за занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа, предлага министерството.

На Отрасловия съвет в МОН, провел се вчера, е решено още всички учители да получат възнагражденията си за времето на обучение в електронна среда. Изискването за това е учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

Още по темата