facebook
twitter

Просвета

Детските градини отварят от 22 май

Няма да се изискват медицински бележки преди постъпване на децата в забавачка
Обновена
709
Брифинг на министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев

Брифинг на министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев

Posted by БНР "Хоризонт" on Tuesday, May 19, 2020

Детските градини ясли ще могат да възстановят работата си от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев на бирифнг в МС. По думите му това ще стане при ясни противоепидемични мерки и строго спазване на хигиенните изисквания, като кметовете са тези, които трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране.

Общините следва да вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни, като това трябва да стане след проучване и запитване на всеки родител. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата.

Ананиев посочи, че ще се тества извадка от около 1000 педагози в градините, за да се види тенденцията. Няма да се изисква медицинска бележка за децата, които постъпват на градина. Няма да се залага изискване и за максимален брой деца в група, тъй като очакванията на МОН са средната посещаемост в група да е от около 10-11 деца, а в големите градове - по около 12-18 с тенденция те да намаляват през летните месеци. По-голяма част от занятията на децата следва да се провеждат навън, на открито. Между групите и учителите ще трябва да се осигурява дистанция, но не и в самите групи. Първият ден ще се мери температурата на всички деца, а следващите - само на тези, които имат някакви симптоми. Първоначално здравният министър заяви, че трябва да се използват живачни термометри, защото те са по-точни от електронните, но ден след това промени позицията и коментира, че ще се използват само електронни такива, "тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото". Ще се увеличи времевият интервал, през който децата могат да идват сутрин на градина. Те ще бъдат вземани от учителите от входовете на градините, за да няма струпване на хора, а ако вали - от предверията на детското заведение. Градините ще трябва да вземат и строги мерки за дезинфекция както вътре в помещенията, така и навън в дворовете и на спортните площадки с най-добрите дезинфектанти.

22-ри май е петък, т.е. очакванията са тогава да отворят сравнително малък брой градини. Реално по-голяма част от детските заведения ще могат да отворят след другата седмица, като най-голяма готовност към този момент имат частните градини.

Просветният министър Красимир Вълчев два пъти апелира родителите, които имат възможност, да не пускат децата си на градина, тъй като опасността от коронавирус не е отминала, особено тези, които имат в семействата си възрастни хора или пътуват с градския транспорт. Според проучване на МОН сред 95 хиляди родители 38% от тях са готови веднага да пуснат децата си, но 30% се колебаят и чакат мнението на специалистите. "Това е нашият апел", коментира още Вълчев. Само 10% от учителите в градините са заявили, че биха се въздържали да се върнат на работа, което според него означава, че няма да има проблем с обезпечеността на системата с кадри.

Ако в дадена градина се установи заразяване с коронавирус, ще се действа така, както и при установяване на морбили, скарлатина и т.н., посочи д-р Ангел Кунчев. "Там, където има отделни групи, където децата са по-големи, се поставя под карантина групата само. Но ако са по-малки децата, ще се поставя под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за децата и здравето им, имаме повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция", добави още Кунчев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че детските градини може да заработят отново около 24-и май. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета пък разпространиха преди ден въпросите на учителите от детските заведения заедно с техните отговори, получени от образователното министерство. От тях също стана ясно, че няма да могат да се направят тестове на целия персонал (вероятно в близкия месец ще се тестват само няколко хиляди педагози), няма да се изискват изследванията и от децата, за да няма струпвания пред лекарските кабинети и лаборатории. Отговорност за тяхното здравословно състояние ще носят родителите.

 

СОФИЯ

Малко по-късно от съобщение на Столичната община стана ясно, че детските градини и ясли в София отворят врати на 26 май, първият работен ден след почивните дни.

"Децата ще се приемат при спазване на всички противоепидемични мерки и при проверка на здравословното им състояние на входа на детските заведения. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното си възстановяване. При приема на децата няма да се изискват медицински бележки", посочват оттам. Директорите ще имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Те ще трябва да организират работата на детските градини така, че да се осигури дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено. Декларацията за прием на децата, която разработва Министерството на образованието, ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител ще може да я попълни предварително. "Посещението е само по желание на родителите, а препоръката е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Отсъствията на децата ще се извиняват по служебен път", уточняват от общината.

За да се гарантира сигурността на персонала, директорите ще организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група. До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директори няма да бъдат глобявани, ако ученик не носи маска
Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

21.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6363 13
София въвежда уседналост при приема в детските градини

21.09.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2003 21

Коментари

редник

В група ще може да има максимум 12-14 деца (предстои да се определи броят им), като вероятно ще се наложи в някои групи децата да се редуват на смени. В случай на карантина персоналът, семействата на персонала и семействата на децата ще бъдат поставени под карантина за 14 дни, а детската градина ще преустановява дейност.

 

И защо е това прибързано отваряне -  ако в група от 14 деца се открие вирус, колко педагози и колко семейства ще бъдат под карантина - та това са вероятно повече от 100 човека!

Аман от недомислени решения!

 

PlaNed
снимка на PlaNed

няма да се изискват изследванията и от децата, за да няма струпвания пред лекарските кабинети и лаборатории.

Основателен довод, нали!

И какво е това изискване? За да намират те работа на дОХторите ли? Я марш в строя! 

И "мерене на температура"? Това да не летище или министерство, че да харчат пари за термокамери или не дай боже за термометри!?!

Няма тинтири-минтири!

Отговорност за тяхното здравословно състояние ще носят родителите

Правителството има в момента много по-важна задача! Да реши колко точно ще бъдат децата в групата!

12??? 13??? Може би 14???

Каква дилема само!

 

редник

И още - не малко от децата живеят в един дом с баба и дядо - възрастни, от най-рисковата група - на чия съвест ще са заразените и евентуално непреживели заболяването?

Поне засега се предполага, че децата леко изкарват, дори без симптоми, но са преносители - та това е убедителен довод, че трябва да се забави отварянето на детските градини!...

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И още - не малко от децата живеят в един дом с баба и дядо - възрастни, от най-рисковата група - на чия съвест ще са заразените и евентуално непреживели заболяването?

Ха сега де, на чия съвест ще е дядовците и бабите да не се виждат с внучетата и внучките си, и децата да не ходят на градина за да не заразят някого. Семействата да си прекъснат всички връзки заради ковид истерията.  Това е  най- противната и малоумната пропаганда, с които облъчваха децата и им промиваха мозъците покрай тази истерия.  Редник, ти доскоро изглеждаше нормален човек. 

редник

  Редник, ти доскоро изглеждаше нормален човек. 

 

Ми... нормален съм, но Вие явно вярвате, че Ковид е световната конспирация на ретроградните сили и понеже не се вижда - не съществува...

То и в Швеция така подходиха и, въпреки доброто им здравеопазване, починалите са към 3 000...

geni1

да-а-а, ясно, в Швеция преди са били безсмъртни, а сега видиш ли умират 😂

 

За Шотландия си вземи билет, там са безсмъртните !

nafta

22.05. е петък. Сигурно ще отворят в късния следобед.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Нищо такова. Болест като много други. Минали са , и тази ще мине. Но с подтиснатите и уплашени деца, научени да се крият и да не правят нищо, защото ще заразят дядо си и баба си, не знам как ще се оправим.

geni1

г-да от щаба, Премахнете маските и престанете да давате малоумни указания !

 

 

Малоумщини:

- отваряне на детски градини, като децата ще спазват дистанция, ехоо - затворете ги направо в клетки на по 2 метра ;

- отваряне на басейни с маски ;

- мерене на дрехи в моловете с маски и през пробна, когато не се знае от кого е мерена дрехата преди ;

- заведения в градинки с порцеланови и стъклени чаши ;

- магазини за козметика с маски

- ....

 

Влез или се регистрирай за да коментираш