Медия без
политическа реклама

Български ученици спечелиха 71 медала за година

"Гордеем се с медалите, които завоювахте. Те са най-добрите посланици на България в чужбина", обърна се към тях просветният министър

18 Септ. 2023
Премиерът акад. Николай Денков връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през 2023 г.
ЕПА/БГНЕС
Премиерът акад. Николай Денков връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през 2023 г.

71 медала от международни олимпиади и състезания по природни науки са спечелили българските ученически отбори от началото на годината, стана ясно на специална церемония в гранитната зала на Министерския съвет, където олимпийците и учителите им получиха значки и грамоти лично от премиера Николай Денков. Част от учениците са завоювали по няколко отличия от различни олимпиади. от началото на годината отборите по природни науки са донесли на страната ни 11 златни, 28 сребърни и 32 бронзови медала.

"Изпитваш удовлетворение от всичката свършена работа, защото зад всеки един медал стои изключително много труд, вложен от теб и хората, които те подкрепят през цялото време - ръководители, учители, родители. Нашите успехи са значими и представят държавата ни на много високо ниво и е важно това да бъде оценено от съответните институции", заяви пред БНТ Ивайла Радкова, ученичка от 125 СУ "Боян Пенев", София. "Радвам се да видя, че все пак трудът се отплаща. Доста добре се чувствам и съм горд с постиженията си. И това, което означава е, че показваме, че България има състезатели - има умни хора", коментира и Виктор Лилов от Софийската математическа гимназия.

"Гордеем се с медалите, които вие завоювахте на различни олимпиади по природни науки. Тези медали са най-добрите посланици на България в чужбина", обърна се към медалистите министърът на образованието и науката Галин Цоков, който взе участие в церемонията. По думите му постиженията им показват, че в българското образование могат да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение и екипна и постоянна работа по отношение на постигане на високи цели. "Пожелавам ви здраве. На тези от вас, които завършиха дванадесети клас, пожелавам да учат там, където са насочени техните мечти, състезавайки се с най-добрите от най-добрите университети в света. Когато завършват, да се върнат при нас, защото са нужни на България. За останалите по-млади олимпийци пожелавам златни медали през следващата година, макар че цветът на медалите не е най-важният. За нас и за нашето общество вие сте златният отбор на България", посочи министърът на образованието. 

 

 

 

Ключови думи:

ученици, медали

Още по темата