Quantcast

Медия без
политическа реклама

50 000 ученици ще спортуват в училище по програма на МОН

Създадени са 1 917 групи за занимания по изкуство в 1002 училища и 1 897 отбора за колективен спорт в 990 училища

09 Окт. 2022
МОН
Официалният старт на програмата бе даден в 6 области

Близо 50 000 ученици от общински, държавни и частни училища се включват в новата национална програма "Заедно в изкуствата и спорта". Създадени са 1 917 групи за занимания по изкуство в 1002 училища и 1 897 отбора за колективен спорт в 990 училища, съобщиха от МОН.

Официалният старт на заниманията бе даден в шест области -  Благоевград, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Монтана и София. Заедно с учениците бяха спортни легенди и звезди от сцените и екрана, представители на МОН, на РУО и на местните власти, както и много родители. Целта на програмата е да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието в колективни спортове и изкуства. Училищата получават средства за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и пособия и др., както и за възнаграждения на привлечени треньори и професионалисти в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство.

Домакин на откриването в област Благоевград беше СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Симитли. Празникът стана благодарение на танцов състав "Веселие", духовия оркестър към училището и талантливите изпълнители на народни песни. Едновременно имаше срещи между отбори по волейбол, баскетбол и футбол пред погледа на опитни и справедливи съдии. Общият брой  групи в областта са 117, като по модул "Изкуства", са 75, а спортните отбори са 96.

В област Бургас са сформирани 173 отбора за спорт с 2132 ученици и 157 групи с 1780 ученици, които ще се занимават с изкуства. Театрални и музикални изпълнения, акробатични номера на медалисти и танц на мажоретки имаше в  СУ "Георги Измирлиев" в град Горна Оряховица, където бе открита програмата за участниците от Великотърновска област. Първокласници от новосформираната театрална група "Раховче" представиха приказни герои. Организирани бяха демонстрационен мач по футбол и по баскетбол между отбори от СУ "Г. Измирлиев" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Участваха и ученици, и учители. Празникът бе закрит от познатите на цяла България и в чужбина таланти от духовия оркестър „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“, носител на множество отличия от наши и чужди фестивали. 

В област Велико Търново в програмата участват 41 училища. В модул "Изкуства" са включени 34 училища и са сформирани общо 66 групи в три направления - музикални, танцови и театрални. В модул "Спорт" участват 37 училища.

Старт на събитието в Монтана дадоха момчетата на маестро Пламен Крумов от духов оркестър "Виво Монтана" - победители от риалити шоуто "България търси талант", впечатлявайки публиката със своя талант и музикално майсторство. За да подкрепят дейностите по националната програма, дойдоха изявени дейци на изкуството, културата и спорта, сред които национални състезатели по баскетбол, по джудо и самбо, бивши футболисти и волейболисти. Празник имаше и в Пловдив, където са сформирани 194 групи за музикално, танцово и театрално изкуство с 2289 ученици. Там има и 204 отбора с 3017 ученици, които ще тренират футбол, волейбол и баскетбол.

В София програмата стартира в 5 ОУ "Иван Вазов". Дворът на училището ехтя от изпълнение на млади вокални групи заедно с прочути солисти. Учениците тропнаха народни танци, имаше и латинофиеста, представена от клуба за спортни танци "Денс меджик".

Припомняме, че бюджетът на новата национална програма е най-висок от всички национални програми - 90 млн. лв., които ще се инвестират в личностното развитие на учениците от 1 до 12 клас чрез занимания с колективни спортове и изкуства. За изкуства са планирани 48 млн. лв., за спорт - 42 млн. лв. Училищата с под 400 ученици можеха да кандидатстват с до 4 групи или отбора (2 групи по изкуства и 2 за спорт), а тези с над 400 ученици - с до 6 групи. Самите групи може да са по музикално, танцово или театрално изкуство с по 5 до 8 участника, като ще имат до 80 часа за занимания поне по два учебни часа седмично. В областта на спорта групите може да са по баскетбол, волейбол или футбол. Ръководителите на групи могат да бъдат учители от самото училище в сферата на музикалното, танцовото и театралното изкуство, както и външни специалисти в дадената област или треньори - от МОН, МК и др. Очакваше се над 70 000 ученици да бъдат включени в заниманията.

 

Общо 242. млн. лв. или двойно повече от м. г.  ще получат детските градини и училищата в страната чрез 21 национални програми. Това става ясно от проектите на програмите, които вече са пуснати за обсъждане.

 

Още по темата