facebook
twitter

Икономика

Западна Европа посече българските тирове с пакета "Мобилност"

Наши политици се заканват да сезират Съда на ЕС, ако новите правила за превозвачите бъдат гласувани
796
 Илияна Кирилова

България получи пореден шамар от "Стара" Европа. Западните държави членки са напът да наложат всички спорни условия в пакета "Мобилност", които ще съсипят бизнеса на нашите превозвачи. Миналата нощ Европарламентът и Съветът на ЕС са се договорили за "сделка" по най-щекотливите въпроси. България ще сезира Съда на ЕС, ако предварителното споразумение между евроинституциите за пакета "Мобилност" бъде окончателно утвърдено, закани се пред БНР Халил Летифов, председател на комисията по транспорт в нашето Народно събрание.

Ако новата "сделка" бъде гласувана, на българските шофьори ще се налага да се връщат у дома на всеки 4 седмици - дори ако имат важни и спешни поръчки за изпълнение. Самият тир също ще трябва да се прибира в родината редовно - на всеки 8 седмици - независимо дали в края на осмата седмица е празен, натоварен с бързо разваляща се стока или бързащ да поеме спешно товар и без значение дали е наблизо в съседна държава, или далеч в Северна Германия например. Всички тези курсове и пътувания ще оскъпят много траспортните услуги на български компании и ще ги направят неконкурентни на "западните", които ще въртят много по-малко километри, за да изпълнят новите условия за отдих, прокарвани с пакета "Мобилност" уж за благото на шофьорите. Специално българските тираджии ще се "убият от път" заради тези "блага".

Освен това шофьорите ще могат да преспиват само до 45 часа в кабините на камионите си, а след това задължително ще трябва да си търсят хотел за нощуване. Това изискване е поредната недомислица, защото страните от ЕС още не са изградили добра мрежа от охранявани паркинги и мотели в близост. Нашите тираджии непрекъснато се оплакват, че апаши им разбиват камионите, ако са оставени на паркинги без охрана.

Но западните партньори така и не чуха гласа на българския бизнес. След постигната сделка Карима Дели, шеф на транспортната комисия в Европарламента, обясни, че "въпреки натиска на много страни членки и техните представители в Европейския парламент битката е спечелена", а с нея се слагал край на фирмите "пощенски кутии".

Лошата новина пак свари неподготвени българските политици - както и при предишни рундове на битката за пакета "Мобилност". 

"За мене е изненадващо това, което са направили комисията по транспорта и Европейският парламент, защото е пипнато тук-там, но ограниченията за нас си остават. Целта е да се накаже периферията, разбирайте балтийските държави, Румъния, България, което е жалко", обясни българският депутат Халил Летифов (ДПС).

"Не ми се вижда прекрасно. Първоначалното предложение беше камионите да се връщат на три седмици, сега говорим за шест пъти в годината. Не е посочен механизъм как ще се проверява дали водачът се е прибрал. Силно ме тревожи връщането на камиона. Истина е, че от другата страна се правят компромиси, и е истина, че в началото имахме позиция, която не ни позволяваше да сме гъвкави и да преговаряме с никоя от страните, които подкрепят пакета. Това обаче се промени", посочи евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ). Това е политикът, който лекомислено обяви, че България е постигнала голяма победа миналата година, когато приемането на "Мобилност" просто бе отложено, за да останат важните за цял икономически сектор решения за новата Европейска комисия и новия Европарламент.

 

В ОЧАКВАНЕ

Не закъсняха и реакциите на българския транспортен бизнес. "Приетото решение за връщане на камионите на осем седмици не кореспондира със заявената цел на председателя на ЕК за един по-зелен континент. Но все пак това е предварително решение, на 18-и ще има следващо заседание на комисията. Предполагам, че ще настъпи разногласие и сред страните, подкрепили пакета. Казали сме докъде можем да правим компромиси и връщането на камиона не можем да приемем с компромис", коментира Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.
 

Още

Гешев поиска да се конфискуват колите на пияни и дрогирани шофьори

12.05.2020

1230 86
2 жени са хванати да шофират с над 2,5 промила алкохол

11.05.2020

500 7
Корупцията във всичките ѝ форми е виновна за смъртта по пътищата

04.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2471 3
×