facebook
twitter

Икономика

Юристи сезират ЕК: Управляващите бранят свръхправомощията на банките

След законодателни пируети на ГЕРБ остава рискът длъжник да загуби ипотекираното си жилище по "бързата процедура"
1882
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Жалба до Европейската комисия срещу свърхправомощията на банките и фирмите за бързи кредити и за събиране на дългове е изпратила гражданската платформа "Изправи се.БГ", чийто председател е Мая Манолова. Става дума най-вече за отказа на интитуциите у нас да защитят клиентите на банките от риска ипотекирано за заем жилище да бъде продадено по "бързата писта" заради забавени вноски - дори ако банката е "надписала" задължения на клиента си.


"Причината да се обърнем към европейските институции е бездействието и липсата на политическа воля от страна на правителството, на Народното събрание и на министъра на правосъдието, да защитят гражданите от свръхправомощията на банките и другите финансови институции и опита им да заблудят европейските институции, че са спазали препоръките , които им бяха отправени от ЕК през януари 2019 г.". Това заяви Манолова днес по време на пресконференция, в която участие взеха адвокатите Веска Волева и Десислава Филипова, които са внесли жалбата.
Тя е адресирана и до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI) с искане да не се закрива наказателната процедура срещу България
През януари 2019 г. Еврокомисията даде двумесечен срок на българските институции да поправят българското законодателство, така че да не се дава възможност на банките и монополните дружества да включват неравноправни клаузи в ущърб на потребителите. 


По този повод през февруари 2019 г., в качеството си на омбудсман, Манолова заедно с адвокатите Филипова и Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс. Част от предложенията бяха гласувани през ноември, но не бе прието спирането на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката. Изключения ще се допускат, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.

„На практика в хода на обсъжданията на нашия законопроект, министърът на правосъдието Данаил Кирилов направи един трик, един пирует, направо салто. По време на правната комисия той защити възможността да бъде спряно принудителното изпълнение срещу жилището на длъжника поне до произнасянето на съда на първата съдебна инстанция. Но след това, в пленарна зала, се извъртя на 180 градуса, изметна се от позицията си, като открито се позова на искането на асоциацията на банките и по този начин народните представители за пореден път предадоха интересите на гражданите за сметка на интересите на банките. Банковото лоби удържа поредна победа в парламента в битката си срещу потребителите”, каза Манолова.

Тя е възмутена от опита на институциите да представят направените промени като изпълнение на препоръките на ЕК. Очакванията са Брюксел да натисне българските институции наистина да приведат законодателството във вид, в който да бъдат защитени гражданите, а не банковото лоби.
В жалбата се повдига въпросът за липсата на защита на потребителите, когато банки или кредитори са обезпечили своето вземане със записна заповед. Тя най-често се използва от фирмите за бързи кредити, които гарантират дълга чрез нея. "При записна заповед съдът няма как да се провери дали има неравноправни клаузи", обясни Манолова.
Изправи се.БГ поставя въпроса и за фирмите за събиране на вземания, за чиято работа липсвали правила и европейско законодателство. „В качеството си на омбудсман многократно настоявах за създаване на правила за работа на тези фирми и да нямат възможност да събират вземания от дружества, които предоставят обществени услуги", допълни Манолова.
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата осигурява едномесечен безплатен електронен подпис

17.03.2020

7105 1
Диана Ковачева остава единственият кандидат за омбудсман

12.03.2020

83
Правителството отказа да се споразумее със сестрите

06.03.2020

Обновена

15509 122

Коментари

Stern

Един чудесен повод банките отново, за пореден път, да вдигнат поголовно такси.

Така де, нали гонят 2 млрд печалба, предимно от такси? Всеки повод е добре дошъл да обяснят какви загуби ще претърпят.

Не знам колко ще загубят годишно от това, че им свиха таксите при ЕС-преводи, но се оправдаха с това да вдигнат с по 20-30 ст, таксите по разпл.сметки. Не е много, но при 4-5 млн. сметки, бая пара се събира на месец.

paragraph39

"Има ли смисъл да обираме банка, като можем за основем банка!"/мафиотска мъдрост/

paragraph39

Е, ми, така е: след 10 ноември 1989 г. и идването на "Демокрацията", България стана НЕнародна република! Дотогава беше Народна Република България!!! Оттогава / с Приватизацията-Примъктизацията/ в България вече няма държавна собственост търговска банка! А, да, и държавна собственост застрахователно дружество НЯМА в България оттогава!!! Все за радост на ЧЧЧ/ Чисти Честни Частници/!

Тъй, де, на 11 ноември 1989 г. Народна Република България стана НЕнародна/ думата бе премахната от конституционното ѝ название на държавата България- и оттогава е република на милионерите, мафиотите, банкерите и рентиерите! А Народът "духа супата..."!ПФУ!

Ама, пък, Демокрация и частен/НЕ честен!/ Капитализъм Е, БЕ!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×