facebook
twitter

Икономика

Йордан Цонев: Със сваляне на ДДС се помага на определен бизнес

По-нисък данък не означава по-ниски цени, признава депутатът от ДПС
626
 Илияна Кирилова

"Времето на единния ДДС е отживелица, твърдя го отговорно". Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, който вчера оглави и парламентарната комисия за публичните харчове за справяне с кризата по коронавируса, коментира намерението на управляващите да намалят данъка в някои браншове, особено в ресторантьорския. В същото време той призна, че свалянето на ставката за определени стоки или услуги не означава, че техните цени ще паднат. 

 

Цонев коментира пред Нова телевизия, че към момента преките данъци са ниски и ДДС е най-важният източник на приходи в в бюджета. Но този данък се явявал регулатор на конкурентоспособността на бизнеса и можело да се използват переференциални ставки за подкрепа на определени сектори. 

Депутатът от ДПС призна, че намаляването на ДДС не означава задължително по-ниски цени. Това било коментирано и на негова среща с производители на хлебни изделия.

 

"Повече от 20 години съм радетел за единно ДДС. Сега обаче времето на единния ДДС е отживелица, твърдя го отговорно", каза той. По думите му ставката трябвало да бъде намалена и за всички детски стоки и храни, защото това е начин за борба с демографската криза.

 

В началото на седмицата премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ ще внесе законопроект за намаляване на ДДС за ресторантите, като обеща да бъдат включена и "духовната храна" - книгите. Йордан Цонев и колегите му от ДПС Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ веднага внесоха свой проект, с който предлагат данъкът да падне от 20 на 9% за нощувките в хотели, мотели, къмпинги и т.н., като и за бебешките стоки - дрешки, памперси, сиропи за кашлица, кремчета и др. за деца до 3 години.

Миналото лято ДПС имаше други ДДС приоритети - тогава искаше намалена ставка за лекарствата.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Малко магазини свалиха цените след падането на ДДС

03.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1861 6
Ресторантьорите са недоволни от половинчатото сваляне на ДДС

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2909 11
Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1685 6

Коментари

Интервал

Мда, какво ли да се коментира тук? :) Какво "мисли", какво "признал", грижата за демографията 😂 Пфф, добре, че ГРЕБ и ДПС не са коалиция. Както и няма картел при банките. И да не забрая - БСП е опозиция 👌

geo_19

Депесарски шут по ДДС

Желязко Желев

             Интересни мисли на Цонев.Интересно като практик или теоретик ги споделя .Практика има на пицар и после в НС.За времето му в НС цъфнахме и вързахме.С други думи практиката му не струва.Може би теория?И къде ги е изучавал тези теория?Другия теоритик с негативна практика С.Дянков твърди ,че свалянето на ДДС само ще направи някои по богати.Вярвам на Дянков макар да съм чел учебниците които Цонев е трябвало да чете.

Влез или се регистрирай за да коментираш