facebook
twitter

Икономика

Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

Доходите от влоговете все по-плътно се доближават до нулата
1 766
 Pixabay

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година -  3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават малко над тези в левове - 3.93%. 
Намалява и ГПР (годишният процент на разходите), който показва реалната цена на заемите заедно с всички такси и комисиони към банката. През октомври средният ГПР по жилищните заеми в левове е паднал до 3.59%, което също е исторически най-ниско ниво. За сравнение преди година ГПР по левовите ипотеки е бил 4.31 на сто.
Справка в сайта moitepari.bg показва, че в момента едни от най-атрактивните оферти са на ЦКБ - лихва от 2.8% и ГПР 2.9%. Тя е за кредитополучатели, които се осигуряват върху 2600 лв. и повече - т.е. с високи доходи, и чиято заплата се превежда по сметка в банката, отпуснала заема. По принцип колкото по-ниски са доходите, толкова повече се качва лихвата. В случая с ЦКБ за месечни заплати около 1500 лв.  лихвата е 3%.
Още няколко банки са свалили лихвите по ипотеки под 3% - ОББ, ПроКредит банк, Пиреос банк. Но заради по-високите такси и комисиони годишният процент на разходите при тях е в диапазона  3.14  - 3.49%.
Поевтиняването на ипотечните заеми е факт вече поредна година, като само за година като обем отпуснатите жилищни заеми са нараснали с над 10% до 10.2 млрд. лева. Този процес заедно с увеличаващите се доходи обяснява бума на имотния пазар.
Наскоро обаче банкерите за пореден път предупредиха, че евтините заеми скоро ще свършат. Очакванията за постепенно повишаване на лихвите бяха за втората половина на тази година, но сега прогнозите са изместени за средата на 2019 г. Заради ипотечния бум неколкократно БНБ апелира търговските банки да завишат вниманието си, особено тези, които кредитират на 90% и дори 100% стойността на купувания имот.
В същото време статистиката на БНБ показва, че през последните месеци потребителските кредити леко поскъпват. За октомври средният лихвен процент за левовите заеми, които са преобладаващи, е 8.61% - с 0.56 пункта повече от преди година. ГПР по кредитите за потребление в левове също е нараснал до 10.65% - преди година е бил с 0.26 по-нисък.
Потребителските кредити растат още по-бързо от ипотеките - годишно с около 15% и вече достигат 9 млрд. лв.. Трябва да се отбележи, че много банки предоставят потребителски кредити от порядъка на 70 000 лв., с които също се финансира покупка на жилище.

 

ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО НУЛАТА

В същото време депозитите все повече се залепят за нулата. Средната лихва по новооткритите депозити през октомври е 0.09% - два пъти по-ниска отпреди година. По салдата на старите депозити лихвите са средно 0.14%. Въпреки че в момента депозитите продължават да са най-неизгодното вложение, те продължават да растат. Към края на октомври са 50.1 млрд. лв., с над 7% повече от преди година.
 

Ключови думи:

заеми, лихви, БНБ, банки
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БНБ предупреди за предстоящо нарастване на лихвите по кредитите

09.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

6538 6
Кризата сви печалбата на банките с над 37%

02.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1453 8
Банките са отсрочили 10% от кредитите заради COVID-кризата

22.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

590 1

Коментари

Solace

Това е една от причините, поради които имотният пазар надува балон. Личните ми наблюдения сочат ръст на ипотечни кредити за стотици хиляди лева, като парите се използват за покупка на нови и нови жилища, с цел отдаването им под наем. Банките финансират строители, финансират и купувачи (за да плащат строителите кредитите си). Ако спрат кредитирането на купувачи (и/или вдигнат лихвите - ще има подобен ефект), ще има проблеми и в строителния сектор. Но направените до момента печалби са доста по-високи от евентуалните загуби от лоши кредити. А и сноглед цикличността, някои проекти ще се замразят за 2-3 години, и после - наново...

mick

Балон ще има докато данък имоти е неадекватен... и докато няма правила за поддържане на имотите.

 

В момента е по-лесно да си зарежеш стария имот/да стои като куче касичка/ нищо, че се разпада и да построиш нов.  Вярно инфраструктурата хич я няма ама какво от това.

Влез или се регистрирай за да коментираш