Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите ще сменят състава на КЗК

Опозицията ги обвини, че искат да сложат свои политкомисари в антимонополния орган

Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренция (КЗК) е поредният регулаторен орган, чийто състав четворната коалиция възнамерява да подмени. Днес парламентът одобри на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията в тази посока.

С поправките зам.-председателите на комисията бяха увеличени от един на двама, а членовете й – намалени от пет на четири. А мандатът на състава на комисията беше намален от 7 на 5 години. Повишават се професионалните изисквания към кандидатите за комисари – изисква се да притежават минимум магистърска степен на висше образование, а нужният стаж по специалността им се увеличава от 5 на 7 години. Уточнява се, че комисарите не трябва да са еднолични търговци или участници във фирми, обявени в несъстоятелност. 

В едномесечен срок от окончателното приемане на законовите промени парламентът трябва да избере нови комисари – включително председател и зам.-председатели.

Очаквано ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха настоящия състав на КЗК и обвиниха управляващите, че се стремят да поставят органа в политическа зависимост. От мнозинството отвърнаха, че комисията фактически досега е била точно в такава зависимост – но от предшествениците им във властта.

От ПП обявиха, че КЗК трябва да изчисти репутацията си, за да се убедят инвеститорите, че България повече няма да бъде страна, в която правенето на бизнес е свързано с висок политически риск. Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов нападна герберите, че се опитват да предпазят хора, покровителствали техните интереси и бизнеси. А Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че за цялата последна година КЗК е направила една, единствена проверка с претърсване.

По-сериозен сблъсък възникна след изказването на Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Той директно предупреди мнозинството, че ако сега „изчегърта“ КЗК, същото ще се случи с техните назначения, ако неговата партия се върне във властта. От думите му ловко се възползва Йордан Цонев от ДПС, за да приравни настоящите с бившите управляващи. Депутатът от движението посочи, че първото правителство на Бойко Борисов „изчегърта всички професионалисти навсякъде“. „Почти всичките ви стъпки са римейк на това, което направи ГЕРБ през 2009-2010 г.“, упрекна той мнозинството.

Същия аргумент използваха и от „Възраждане“. А соцдепутатът Георги Михайлов разочаровано укори Радомир Чолаков: „Не съм очаквал човек, който е учил 4 години в Германия, да показва какъв майстор е на чегъртането.“

При гласуването към управляващите се присъединиха и депутатите от "Възраждане". Така против промените останаха единствено ГЕРБ-СДС и ДПС. Недоволни, бившите управляващи предсказаха, че сред новите комисари ще бъдат "неуспял кандидат за депутат на ДБ и представител на юридическа кантора, кадровик на ПП".

Още по темата