facebook
twitter

Икономика

Туристическата информационна система тръгва, но наесен

212
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Ангелкова представи новата система ЕСТИ, която всъщност ще е факт едва през октомври.

След двугодишно обжалване на обществената поръчка туристическото министерство най-накрая ще успее да пусне отдавна рекламираната система за единна туристическа информация (ЕСТИ). Тя трябва да обедини информационните системи на данъчни, полиция и общини с местата за настаняване, както и на самото министерство. Това обаче няма да стане веднага, а отново ще трябва да се почака - поне до есента.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова даде старт на портала, но реално в него тепърва ще се събира нужната информация. Очаква се единната система да заработи едва от 1 октомври. Тя ще бъде дело на компанията "Технологика", а министерството ще плати за нея 1.128 млн. лв.

Идеята за изграждането на подобен суперпортал бе лансирана още през 2013 г. Целта е в реално време да се вижда кой хотел какви данъци и осигуровки плаща, колко са регистрираните места за настаняване, както и какви гости приемат - граждани на ЕС или не, кога са родени, къде и др. Всъщност и в момента всеки хотел трябва да води регистър, в който да записва клиентите и броя на нощувките. Сега обаче това ще става електронно.

За спестяване на информация се предвиждат сериозни санкции. "Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, а при трето вече се преминава към заличаване на потребителя", обясни министър Ангелкова. 

Към момента пилотните общини, които са въвели данните си на 90 процента, са пет - Столичната община, Бургас, Созопол, Враца, Велинград. Според данните, обявени вчера, заетите в туризма са общо 450 000 души, а туристическата индустрия прави 13% от БВП.

Все още няма коментари

Още

Ангелкова ще удължава летния сезон

17.05.2019

1073 21
Ангелкова: България е позната на американските туристи

14.05.2019

977 15
Около дюните по морето ще може да се строи

11.05.2019

Румяна Гочева

2144 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×