Quantcast

Медия без
политическа реклама

В този мандат Кирил Петков ще е само служебен министър

Министърът на икономиката вкара свой човек в ДКК

13 Авг. 2021ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Кирил Петков не се вижда като министър в друго правителство в рамките на този парламент, стана ясно от негово интервю пред bTV тази вечер. Запитан за плановете му, той отвърна, че гледайки взаимоотношенията между партиите, възможността те да съставят кабинет е единствено "хипотетична". Съответно вероятността той да преговаря с тях е нищожна. Изявлението му е любопитен нюанс насред властовите драми в държавата. Надеждите на някои от партиите, а и на голяма част от обществото, са настоящият парламент да продължи да работи, като Петков остане министър.

Пред телевизията той коментира и въпроса за гражданството си, повдигнат в Народното събрание от ИТН. Петков обясни, че е имал двойно гражданство, но е подал документи за отказ от канадското доста преди да стане член на кабинета. Не знае дали процедурата е придвижена, но получил уверения, че се гледа датата на подаване.

ДКК

От днес бордът на директорите на Държавната консолидационна компания има нов член. Надявам се следващата седмица той да стане и изпълнителен директор, съобщи по-рано днес служебният министър на икономиката. 

Новоназначеният шеф е Анастас Гогов и избран след конкурс, в който са участвали 8 кандидати. Така бордът на директорите вече става 6-членен.

На Гогов служебният министър ще разчита да бъде внесена прозрачност в работата на ДКК, определяна като "черна дупка", с която се източват публичните финанси.

"Поставяме независим човек начело на ДКК, който ще обследва всички действия на компании като "Монтажи" АД и ще спре практиката на възлагане на строителни дейности без обществени поръчки", заяви Кирил Петков пред депутатите по време на парламентарния контрол. На Гогов ще се разчита също така държавата "да влезе във ВМЗ Сопот, за да се разбере на какво се дължи напрежението в оръжейното дружество и дали не изтичат пари по грешен начин", обясни още Петков.

"Аз реално нищо не мога да направя в "Монтажи" и ВМЗ - директорите се крият зад борда на ДКК, а оттам казват: ние сме независими", заяви Петков. 

Служебният министър заяви пред депутатите, че ДКК е платила на "Монтажи" 582 млн. лева, а резултатът към днешна дата са 10 завършени язовира, от тях 5 са празни, по 104 се работи, 83 са в процес на обследване, а 52 са с прекратени договори. "Ремонтните работи са концентрирани в 6-7 фирми, без търгове, без обществени поръчки, на цени за материали двойно по-високи от пазарните, от което има около 200 млн. лв. надплатени", каза Петков.

В същото време работна група от МИ установила 33 язовира в тежко състояние, които дори не са били обследвани.

По думите на Петков държавата не може да развали сключени вече договори за ремонт на язовири, защото ще бъде съдена. Затова било и предложението язовирите да отидат към Министерство на земеделието - поне да бъдат използвани за напояване. Освен това служебният кабинет разгледа доклад за изваждане на "Монтажи" от структурата на ДКК и преминаването на дружеството директно към Министерство на икономиката. Кога реално ще се случи това, засега не е ясно.

"Преструктурирането на ДКК не е свързано с ВМЗ Сопот", каза министър Петков на въпрос на депутати от БСП дали има опасност оръжейното дружество да бъде извадено от забранителния списък за приватизация.

"Стрегията на МИ е ВМЗ Сопот да остане в списъка на предприятията със стратегическо значение собественост на държавата. Държавата обаче трябва да стане добър стопанин и да следи внимателно какво се случва - плащат ли се заплати и отчисления на държавата, кои са фирмите доставчици и фирмите клиенти", каза Петков. Той обясни, че причините, довели до протести на работниците, са напрежение между назначения от ГЕРБ борд на директорите през април и дългогодишния изпълнителен директор, поддържан от синдикатите. "Предложихме да назначим двама прокуристи, но бордът отхвърли това предложение", обясни Петков.

ББР

Луксозният автомобил на предишния директор на ББР, обявен за продан, е метафора на това, което се случва в нея. Когато похарчите 400 000 лв. за една от най-скъпите коли в Европа, значи сте забравили с чии пари работите. 

Това коментира Кирил Петков по повод изложеното на показ БМВ пред сградата на държавната банка в центъра на София. Колата е била купена за бившия директор на ББР Стоян Мавродиев. 

Към 30 юли портфолиото на банката към индивидуални клиенти е 2.2 млрд. лв. със 140 кредита, отчете Петков. Топ 10 от клиентите на банката имат обща експозиция от 1.3 млрд. лв. заеми.

Необслужвани и с най-лош рейтинг са кредити за 545 млн. лв., сред които са и част от най-големите клиенти на банката. Заради тези необслужвани кредити ББР е заделили 250 млн. лв. провизии, с което се намалява финансовия й резултат. "Заради това, че с пари на данъкоплатците са налети 1.4 млрд. лв., ББР има добра ликвидност", каза Петков.

Още по темата