facebook
twitter

Икономика

"Топлофикация-София" щедро е хонорувала частни адвокати

Омбудсманът Мая Манолова дава парното на АДФИ, дружеството обещава да не съди клиенти за дребни суми
741
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сагата "Мая Манолова срещу "Топлофикация" се точи около три години.

На фона на непрозрачното управление на "Топлофикация-София" дружеството е плащало щедри хонорари за дейността на адвокатски дружества. Така например през 2015 г. общинската компания е платила близо 2.25 млн. лв. на адвокатски кантори, въпреки че за нея на договор са работили 19 юрисконсулти. Това става ясно от отговори на столичното парно до омбудсмана Мая Манолова, получени след като тя осъди компанията, която упорито отказваше да даде подробности за плащанията.

Сагата се точи почти три години след като "Топлофикация-София" отказа на Манолова да даде подробности около плащанията за външни юрисконсулти. Проблемът е в това, че компанията разполага с такива експерти и техните заплати влизат в цената на топлото и горещата вода.

Общинското дружество информира, че през 2015 година е имало 8 договора за правна помощ и процесуално представителство с адвокатски дружества. Изплатените възнаграждения по тях са 2 245 401 лева и 77 стотинки, определени на база на наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения, издадена от Висшия адвокатски съвет.

"Изводът е един - че "Топлофикация" печели много добре на гърба на столичани чрез хонорари на юристи", обобщи Манолова. Тя заяви, че ще поиска същата информация и за следващите три години - 2016, 2017 и 2018 година. "Освен това ще поискаме Агенцията за държавна финансова инспекция да направи пълна проверка за това какви и колко дела е завела "Топлофикация" през всяка една от тези години, колко е платено за юрисконсулти и др.", допълни Манолова.

В същото време работещите на трудов договор в столичната топлофикация юрисконсулти през 2015 година са били 19, като те са получили общо 269 608 лева като заплата и допълнително материално стимулиране. Отделно от това те са взели още 80 104 лв. под формата на ваучери за храна, работно облекло, очила и др.

През 2015 г. столичната топлофикация е депозирала в Софийския районен съд 17 555 заявления за издаване на заповед за изпълнение за неплатени задължения за топлинна енергия за 30.24 млн. лв. При частни съдебни изпълнители са образувани 6226 изпълнителни дела за неплатени задължения на стойност близо 14.74 млн. лв.

 

НАМЕРЕНИЯ

Докато Мая Манолова разясняваше в подробности плащанията на дружеството, новият му шеф Кремен Георгиев заложи на кризисен пиар. Пред БНР той съобщи, че "Топлофикация-София" вече няма да завежда дела срещу клиентите, които дължат малки суми. "Практиката досега беше: при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус при комуникацията с абоната да се започне съдебна процедура. Тази практика няма да продължи, защото за 5 лв., за 50 лв. или за 5000 лв., работата, която върши юрисконсултът, е една и съща. На практика се губи смисълът да се хаби ресурс за такива малки суми", изтъкна той. Затова "Топлофикация" приоритетно ще завежда дела за дължими суми над минималната работна заплата, т.е. над 560 лева. В момента потребителите, срещу които има заведени дела, са между 12 000 и 17 000 годишно, което е под половин процент от абонатите, отчете Георгиев. Изказването му е парадоксално, тъй като столичното парно има около 440 000 абонати. Дори да се приеме по-малкото споменато от Георгиев число, това означава, че той вярва, че абонатите са минимум 2.4 милиона - повече от статистически отчитания брой на жителите на столицата.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП-София вижда Мая Манолова като столичен кмет

12.06.2019

Таня Петкова

259 2
Мая Манолова: Всеки има право да номинира кандидати за кмет

11.06.2019

2002 23
Екзотични такси оскъпяват бързите кредити с над 100%

11.06.2019

Мила Кисьова

678 1

Коментари

ГАМЕНЧЕТО

Господина решава ей  тъй като краля слънце щот никой не може да сие раздели с топлофикация нищо че газта и климатика вече са по евтини.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×