Медия без
политическа реклама

Шишков зове парламента бързо да регламентира незаконното строителство

19 Яну. 2023
арх. Иван Шишков
арх. Иван Шишков

Регионалният служебен министър Иван Шишков за пореден път призова народните представители да гласуват предложените от МС промени в Закона за устройство на територията, с които да се регламентират незаконните пътни строежи.

"Така строителство за над 1 милиард лева, възложено в периода от 2018 до началото на 2021 г. като текущи ремонти, но на практика основни ремонти без необходимите строителни книжа, ще стане търпимо и ще може да се разплатим със строителните фирми", заяви Шишков пред БНТ. "Абсурдно е да разрушим тези пътни участъци", добави той.

Ресорната комисия в парламента обаче три пъти вече отлага обсъждането на законовите промени. Няма големи шансове 48-мия парламент да продължи съществуването си след дадения на БСП трети мандат за съставяне на правителство.

Шишков посочи, че промените в ЗУТ ще регламентират и ремонтите на 84 язовира в страната. Проверки показали, че ремонтите са направени без разрешения за строителство и има силни съмнения за тяхното качество. "Язовир Тополово година след такъв ремонт е аварирал и сега отново трябва да се извършва ремонт, но едни пари вече са дадени", посочи министърът.

Към проблемните пътни участъци, които трябва да бъда узаконени, вероятно ще бъдат прибавени и елементи от тол системата. "Нямаме доказателства, че за външните връзки на камерите на тол системата има разрешения за строеж и устройствени планове", каза Шишков. Става въпрос за кабелите, които захранват съоръженията, на които са монтирани камерите. Тол система бе изградена през 2019 г., но едва сега се разбира за тези нарушения. Експерти вече коментираха, че този пропуск може да направи наложените глоби за липса на винетки незаконни.

Скандалът с винетките, глобите и работата на тол системата в района на Божурище се разгоря с нова сила, след като за "нула време" Държавната агенция за строителен надзор произведе две коренно противоположни твърдения.

Регионалният министър Иван Шишков припомни, че с промените в ЗУТ е дал предложение да се сложи таван на глобите за шофиране без винетки - до три санции на година. Според него това ще реши проблема и с жителите на няколко софийски села, които се оказаха, без да знаят, нарушители на пътя в продължение на две години. Някои от жителите на с. Пролеша са навъртели глоби от хиляди левове за пътуването до столицата без винетки.

Още по темата