Медия без
политическа реклама

Само 4,4% от българите живеят без финансови затруднения

От октомври до декември 2021 г. 37 на сто едвам свързвали двата края

29 Юни 2022
Илияна Кирилова

Само 4,4% от българите не са изпитвали никакви или почти никакви затруднения да посрещат разходите си за живот в последното тримесечие на миналата година. Това сочи публикуваното днес най-ново изследване на европейската статистическа агенция Евростат, систематизирала нова база с данни, показващи въздействието на пандемията върху 11 страни от ЕС. Най-висок е показателят във Финландия, като 43,7 на сто от финландците не са имали затруднения при посрещане на разходите си.

Лидери сме обаче по дял на населението, което може да свърже двата края трудно или много трудно, като у нас той достига 37 на сто в България и това е максимумът сред разгледаните страни. Най-малко са бедните – не повече от 9,2 на сто във Финландия.

През последното тримесечие на 2021 г. поне 20 на сто от всички жители на страните в ЕС, за които фигурират налични данни (България, Белгия, Ирландия, Франция, Австрия, Словения и Финландия) биха могли да свържат двата края лесно или много лесно.

Разразилата се пандемията от коронавирус през 2020 г., продължила и през 2021 г. повлия на условията на живот сред всички страни членки на Европейския съюз. Макар и в различна степен, всички граждани на страните от ЕС бяха засегнати от намаления на доходи, съкратено работно време и тежки правила за социално дистанциране, констатират експертите от Евросат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата