facebook
twitter

Икономика

Регионалното министерство се разбърза с водните проекти

224
Илияна Кирилова
Петя Аврамова

След дългогодишно забавяне на едни от най-скъпите и важни проекти - за ВиК инфраструктурата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се разбърза с тяхното ускоряване, почти в края на програмния период за получаване на европари.

"ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. На стартовата права са инвестиции в размер на 1.2 млрд. лв. в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др. Реализацията им ще започне в началото на 2019 г. Бенефициент ще бъдат ВиК операторите, които вече подготвят проектните си предложения на база изготвените Регионални прединвестиционни проучвания в 14 области на страната", написаха от ведомството на регионалния министър Петя Аврамова в неделя, 2 декември.

Според съобщението крайният срок за подаване на проектите, определен от Министерството на околната среда и водите, е 23 април 2019 г. Подготовката на документите е в напреднала фаза и се очаква първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени от ВиК операторите много по-рано - още през февруари, пишат още от регионалното министерство. Пет от проектите - на Видин, Враца, Стара Загора, Перник и Ямбол, вече са одобрени от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). До две седмици положително становище се очаква да получат и прединвестиционните проучвания на Кърджали, Пловдив и Русе.

Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители. Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни води и отпадъчни води, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчка. Досега е стартирала само една от тях - за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.

Ключови думи:

ВиК, околна среда
Все още няма коментари

Още

Усвояването на европари по програма "Води" зацикли насред безводието

19.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

193 1
Ще спират водата в Перник от 8 до 20 часа

13.11.2019

264 1
Нечиста вода - намалена цена, поиска омбудсманът

Влез или се регистрирай за да коментираш

×